Samfund

Borgerforslag om to fædre når 50.000 underskrifter på en weekend

Både Radikale Venstre og Venstre bakker op, men Venstre peger på, at der følger en anden diskussion med i købet.

Fredag stillede Søren Kristensen Juliussen et borgerforslag: Anerkend medfaderskab i regnbuefamilier.

Det har netop krydset grænsen på 50.000 underskrifter og skal dermed tages op i Folketinget.

Medfaderskab handler om, at to mænd skal kunne registrere sig som forældre til et barn. På nuværende tidspunkt kan en mand og en kvinde være forældre, ligesom to kvinder kan være forældre. Der kan maksimalt være to forældre.

Søren Kristensen Juliussen synes, at ”det er skideuretfærdigt”, at det er sådan. Han har været sammen med sin mand, der også hedder Søren, i snart 16 år, og i 8 af dem har de været gift.

- Jeg er ekstremt rørt og virkelig overrasket over, at det er gået så hurtigt med at nå de 50.000 underskrifter, men mest af alt er jeg bare rørt over, at min familieform er så anerkendt hos mine medmennesker, siger han.

Vil logge ind med eget nem-ID

Søren Kristensen Juliussen og hans mand blev forældre til en lille datter Charlie for syv uger siden. Søren Kristensen Juliussens søster bar barnet, men er ikke biologisk mor til datteren, da hun er blevet til med et æg fra en spansk donor.

- Op til at vores datter kom til verden, gik det op for os, hvor meget det betød, at vi begge var forældre til barnet, siger han.

Det er Søren Kristensen Juliussens mand, der er registreret som far til barnet på nuværende tidspunkt og dermed har fuld forældremyndighed. Men det kan blive et problem for den mand, der ikke er forældre, på en række områder. Når det kommer til sundhedsvæsenet, medicin, registrering til dagtilbud, og hvis den ene forælder skulle dø.

- Da hun kom til verden, betød det rigtig meget menneskeligt og følelsesmæssigt ikke at være anerkendt som hendes far – for eksempel når man skulle logge på med en andens nem-ID, når det kom til hende, siger den nybagte far og forslagsstiller.

Søren Kristensen Juliussen er også medstiller på borgerforslaget.

Radikale Venstre støtter

Fra Radikale Venstre er støtten helt klar:

- Hvis det af en eller anden grund ikke bliver vedtaget, stiller jeg det selv som beslutningsforslag, siger Samira Nawa, der er partiets ligestillingsordfører.

- Vi har en del familier i Danmark, der er far, far og barn. Jeg har rejst det her spørgsmål overfor ligestillingsministeren og socialministeren, men det er ikke kommet videre, så et borgerforslag, der får så stor en opbakning i løbet af to dage, vidner om, at der er stor opbakning, siger hun og tilføjer, at hun glæder sig til at behandle det i folketingssalen.

Hun nævner også ”helt konkrete problemstillinger”, der kan opstå i familier, hvor kun den ene part er registreret forældre. Eksempelvis hvor den ene part er ude for en ulykke, og det efterlader medfaderen i en svær situation.

- Det er ikke symbolsk det her. Det er vigtigt for far og for barn, siger Samira Nawa.

Det gør Venstre "umiddelbart" også

Venstre bakker ”umiddelbart” også op og siger, at det er let at tage stilling til, at to fædre skal være ligestillet med to kvinder eller en mand og en kvinde.

- Vi synes, at det er rigtig fedt, at man har løftet den her dagsorden, siger partiets familieordfører, Marlene Ambo-Rasmussen.

Hun tilføjer, at der naturligt følger en anden diskussion med: Nemlig den om rugemødre, hvor der er en række faldgruber.

- Men vi mangler at få den her diskussion i folketingssalen, hvor vi får vendt hele det juridiske, etiske, ligestillings- og børne- og familieaspekterne, siger familieordføreren.

- Særligt er diskussionen om rugemødre svær, fordi der kan gå meget polemik i den. Det er en dilemmafyldt diskussion, siger hun.

Borgerforslaget bliver nu sat i en skabelon for et beslutningsforslag, som skal behandles to gange i folketingssalen.