Coronavirus

Pernille Vermund beklager kommentar om, at hun råsnavede sig til corona

Pernille Vermund formulerede sig "lidt for kækt" i en podcast, da hun fortalte, at hun havde "råsnavet" sig til coronasmitte.

- Jeg endte med at råsnave mig i gulvet med en, som jeg vidste havde det.

Sådan sagde Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, om sin coronasmitte i december i seneste udgave af podcasten 'Helt væk med Hemmingsen', der udgives af avisen B.T.

I samme udsendelse fortalte formanden, at hun havde tænkt, "jeg skal da have naturlig immunitet", inden hun blev smittet.

- Det bør man nok ikke gøre, men... Jeg fik det hele, også covid, lyder det grinende fra Pernille Vermund i podcasten, der udkom torsdag. Pernille Vermund omtaler i samme program dagene i coronaisolation som "nogle fede dage".

Men nu beklager Pernille Vermund sin kække tone i programmet og understreger over for TV 2, at hun ikke havde samvær med en smittet, fordi hun bevidst gik efter at blive smittet.

Bliver selv provokeret

Pernille Vermund forklarer til TV 2, at forløbet omkring hendes smitte forløb således, at en mand, hun sås med, modtog et positivt svar på en kviktest, mens de to var sammen.

Pernille Vermund valgte at blive i selskab med manden, da hun tænkte, at "skaden er sket". De blev begge senere testet positive med en pcr-test og gik i isolation sammen.

- Jeg ved ikke, om det var det 100 procent mest ansvarlige at blive sammen. Men vi havde været så meget sammen, at jeg havde en klar formodning om, at jeg også var blevet smittet. Og derfor valgte jeg, at vi i stedet for at ligge syge hver for sig kunne være sammen og hjælpe hinanden, siger Pernille Vermund til TV 2.

Det er jo en lidt anden udlægning, der er i podcasten, hvor man kan få det indtryk, at du har opsøgt smitte. Hvad siger du til det?

- Jeg kan godt høre, når jeg hører det igen, at det lyder helt forkert. Jeg har absolut formuleret mig lidt for kækt.

Podcasten 'Helt væk med Hemmingsen' har instagrammer Anders Hemmingsen og kommunikatør Emma Wittendoff som værter og er et humoristisk program med en kendt gæst i studiet. Programmet omhandler efterlysninger af forskellig art fra lyttere, som ringer ind.

Ifølge Pernille Vermund er stemningen under optagelsen til 'Helt væk med Hemmingsen' langt mere afslappet og løssluppen end under et normalt journalistisk interview, og at hun derfor formulerede sig mere "løst", end hun ellers ville have gjort.

Jeg skal ikke formulere mig på en måde, hvor man kan komme i tvivl om, om jeg tager smitten alvorligt

Pernille Vermund, Nye Borgerlige

- I den stemning der er, kommer det for kækt ud fra min side, siger Pernille Vermund, der selv mener, at hendes udtalelser kan opfattes "provokerende".

Fortryder du, at du formulerede dig så kækt, når man tager i betragtning, at coronavirus er et alvorligt emne?

- Ja, det gør jeg. Når jeg læser, hvad jeg sagde nu, så tænker jeg: "Sagde jeg det?" Og ja, det gjorde jeg jo. Men jeg skal ikke formulere mig på en måde, hvor man kan komme i tvivl om, om jeg tager smitten alvorligt, eller om jeg kunne finde på at udsætte andre for smitte eller belaste sundhedssystemet unødigt. Så ja, det beklager jeg, siger Pernille Vermund.

Hun understreger over for TV 2, at de begge havde et meget mildt forløb, og at de overholdt reglerne for isolation sammen.

Dilemma om smitte

Spørgsmålet om, hvordan man skal forholde sig, når en person, man har haft tæt kontakt med, er smittet, har den seneste tid fyldt meget.

Særligt efter vi er blevet bedre kendt med den seneste variant, Omikron, som er meget smitsom, men ofte giver milde forløb og lavere risiko for indlæggelse.

Jeg tænker ikke, at det på nuværende tidspunkt er en god idé bare at lade sig smitte

Lars Østergaard, ledende overlæge

Flere danskere fortalte fredag til TV 2, at de ikke ville adskille sig og isolere familiemedlemmer, hvis et familiemedlem blev smittet.

- Vi har aftalt, at hvis vi bliver smittet med Omikron, så lader vi stå til, sagde skolelærer Flemming Davidsen fredag til TV 2.

Men det er ifølge en ekspert ikke en god idé. Man bør stadig gøre, hvad man kan for at undgå smitte, lød den klare opfordring fra ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard til TV 2 fredag.

- Jeg tænker ikke, at det på nuværende tidspunkt er en god idé bare at lade sig smitte, selvom det er nærliggende og fristende, sagde Lars Østergaard til TV 2.

Ifølge Lars Østergaard er der stadig risiko ved at blive smittet med Omikron-varianten, både for én selv og for andre, som man risikerer at give smitten videre til.

Derudover er der fortsat risiko for senfølger, og set fra et samfundsmæssigt synspunkt er det ikke en god idé, at mange lægger sig syge samtidig, lyder det fra overlægen.