Coronavirus

Mette Frederiksen er "ret optimistisk" efter seneste smittetal - ekspert er knap så sikker

Der har det seneste døgn været 161 nye coronaindlæggelser. Men det samlede indlæggelsestal er faldet med 25.

Der var optimisme at spore, da statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag forholdt sig til coronasituationen i Danmark.

Det skete ved Radikale Venstres nytårsstævne.

- Jeg tror, vi kommer godt igennem den her vinter, selvom det er en hård tid for mange mennesker, og vi begynder også at kunne se foråret foran os. Så jeg er faktisk ret optimistisk, når du spørger mig i dag, sagde hun.

Hun forklarede sin optimisme med danskerne tillid til myndighederne, den høje vaccinetilslutning og en "øjensynligt mindre farlig variant, hvis den ikke får lov til at eksplodere" med henvisning til Omikron-varianten.

Afdelingslæge: For tidligt at konkludere

Og ser man på de seneste dages smittetal, kunne det tyde på, at statsministeren har noget at have optimismen i.

For anden dag i træk viser tal fra Statens Serum Institut nemlig et fald i antallet af smittede med coronavirus.

Efter at der tre dage i træk blev registreret over 25.000 smittede, var antallet af smittede fredag 18.261. Lørdag er der endnu et fald. Det seneste døgn er der nemlig registreret 12.588 smittede.

Men selvom det umiddelbart ser positivt ud, er det for tidligt at konkludere noget ud fra de seneste dages smittetal.

Det siger Christian Wejse, der er afdelingslæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, til Ritzau.

- Jeg tror, det er for tidligt at konkludere, at epidemien har toppet. Det kan man selvfølgelig håbe på, men jeg er ikke sikker på, det er tilfældet, siger han.

Han henviser til, at positivprocenten stadig er høj, og det er ifølge afdelingslægen udtryk for, at der er et markant mørketal. Positivprocenten er på 7,21.

Den var 9,38 fredag, og i sidste uge var tallet flere procenter højere over flere dage.

161 nye indlæggelser

Der har det seneste døgn været 161 nye coronaindlæggelser. Men der er også patienter, der er udskrevet, så det samlede antal indlagte med coronavirus er faldet med 25 til 730.

- Mange indlæggelser er relativt kortvarige, heldigvis. Det skyldes, at mange ikke bliver så syge og i høj grad er indlagt, fordi de fejler noget andet. Og hvis de er stabile og ikke har brug for ilt, bliver de hurtigt udskrevet igen, siger Christian Wejse til Ritzau.

Og selvom smittetallene er faldende, er det samme ikke tilfældet med antallet af dødsfald. Det seneste døgn er der registreret 28 coronarelaterede dødsfald herhjemme. Det højeste på en enkelt dag denne vinter.

Ifølge Christian Wejse er det svært at konkludere noget ud fra de daglige dødstal, da det varierer meget fra dag til dag.

Men det kan være et udtryk for, at Omikron-varianten er ved at få lidt mere fat i den ældre aldersgruppe, siger han til Ritzau.