Minister ser mission i piratfyldt farvand som afskrækkende - selv om tre nu er løsladt
Kritikken hagler ned over regeringen efter tre løsladelser. Justitsministeren holder fast i, at missionen har en afskrækkende effekt.
Selv om tre ud af fire formodede pirater er blevet sat på fri fod, har fregatten Esbern Snares mission i Guineabugten haft en afskrækkende effekt.
Det mener justitsminister Nick Hækkerup (S).
- Hvis vi nu spoler filmen tilbage, så er der otte mand, der tager ud for at begå pirateri. Fire af dem er døde, en af dem er såret, og der er tre, som stadig er i live.
- Hvis jeg sad i et selskab med syv andre og ville begå pirateri, synes jeg, at oddsene for at bevæge mig ind i det var ret skidte, siger han til TV 2.
Den mindst ringe løsning
De tre formodede pirater havde været tilbageholdt på den danske fregat ved Guineabugten siden en skudveksling 24. november sidste år.
Sammen med en fjerde formodet pirat blev de i første omgang sigtet for forsøg på manddrab for at have skudt mod besætningen, og i godt en måned har fregatten derfor sejlet rundt med de formodede pirater.
Men torsdag meddelte Justitsministeriet, at tre af dem skulle løslades, og tiltalen frafaldes, fordi det ikke var muligt at lave en aftale om at udlevere og retsforfølge dem i et af de omkringliggende lande.
Derfor blev de sat fri ud for nigeriansk territorialfarvand, hvorfra de kunne sejle ind til den nigerianske kyst. Imens blev den fjerde, der er såret, bragt til retsforfølgelse i Danmark, hvor han fredag blev varetægtsfængslet i 25 dage.
- Det var den mindst ringe løsning, siger justitsminister Nick Hækkerup.
- Alternativet var, at vi skulle tage dem til Danmark og risikere, at de ikke kunne sendes ud, hvis de for eksempel søger asyl efter at have afsonet en straf her, og så havde vi hængt på dem til evig tid.
Danmark bør genoverveje mission
Fra politisk side er det før blevet kritiseret, at regeringen besluttede at sende fregatten ud i det piratfyldte farvand uden på forhånd at have indgået udleveringsaftaler med lande i regionen.
- Vi skal ikke glemme, at det er første gang i nyere tid, at Danmark sender et krigsskib afsted mutters alene uden at være en del af en koalition, siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen til TV 2.
Allerede i november mente juridiske eksperter, at det var tvivlsomt, at Danmark ville retsforfølge de formodede pirater.
Men afgørelsen om at løslade de formodede pirater viser, at regeringen for alvor bør genoverveje Danmarks mission i Guineabugten. Det mener Eva Flyvholm, der er forsvarsordfører for Enhedslisten.
- Det er noget rod. Det er ret usædvanligt og i nogen grad absurd, at man løser det med et tiltalefrafald. Det kalder på, at regeringen er nødt til at genoverveje sin mission, sagde Eva Flyvholm, der er forsvarsordfører for Enhedslisten, torsdag til TV 2.
Ekspert ser mission som meningsfuld
Men selv om de formodede pirater nu er løsladt, og der ikke er en aftale med et land ved Guineabugten om at retsforfølge piraterne, giver det mening at beholde fregatten Esbern Snare i farvandet.
Det vurderer Lars Bangert Struwe, der er generalsekretær i Atlantsammenslutningen og ekspert i blandt andet pirateri.
- Den kan måske bruges til at løfte et internationalt samarbejde og få andre stater til at hjælpe os. Vi ved, at briterne har været i området, og at franskmændene overvejer det. Så der er mulighed for at skabe noget ved, at Danmark viser, at man godt kan gøre noget ved piraterne, siger han til TV 2.