Stigende smitte får Sundhedsstyrelsen til at ændre anbefalinger

De nye anbefalinger kommer efter den stigende smitte med Omikron-varianten og dens særlige evne til at ramme tidligere smittede og vaccinerede.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afslørede onsdag, at han ønsker at forkorte coronapassets gyldighed til fem måneder efter 2. stik eller tidligere smitte.

Heunickes ønske skete ifølge Sundhedsministeriet på baggrund af en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, og torsdag uddyber styrelsen, hvorfor man nu kommer med en ny anbefaling.

- Vi ved nu, at vaccinernes beskyttelse mod Omikron er mindre, og derfor har vi anbefalet, at man ændrer i varigheden af coronapasset, så det afspejler den virkelighed, siger vicedirektør Helene Probst.

Data fra Statens Serum Institut og udenlandske studier peger på, at vaccinerne er mindre effektive over for Omikron-varianten end over for den tidligere Delta-variant.

Immuniteten vil derfor formentlig allerede være faldet kraftigt to måneder efter 2. stik. Sundhedsstyrelsen understreger, at man som vaccineret fortsat er bedre beskyttet mod et alvorligt forløb.

Tidligere smittede skal vaccineres hurtigst muligt

De nye anbefalinger om kun fem måneders varighed af coronapasset efter 2. stik gælder for alle personer over 18 år.

Samtidig anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle tidligere smittede, som ikke allerede er vaccineret, bliver vaccineret hurtigst muligt – dog tidligst en måned efter overstået sygdom.

- Coronapasset er et vigtigt redskab i smittehåndteringen. Der skal være en rimelig balance, mellem, hvor lang tid coronapasset gælder i forhold til tidligere infektion, test og vaccination, og til den forventede forebyggelse af smitte, der skal komme via coronapasset, siger Helene Probst.

- Derfor anbefaler vi en forkortelse, der også giver tid til, at man kan få booket 3. stik, efter at man er blevet inviteret.

Sundhedsstyrelsens vurdering er, at 3. stik beskytter mere effektivt mod Omikron, selvom det er mere kortvarigt end med tidligere varianter. Styrelsen vurderer også, at den beskytter mod bedre mod infektion, alvorlig sygdom, indlæggelse og død.

Opbakning om anbefalinger

Onsdag lagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) op til, at det var nødvendigt med ændringer i coronapassets varighed, og at reglerne ville blive strammet.

Sundhedsministeriet oplyste til TV 2:

- Sundhedsstyrelsen anbefaler, at varigheden af et gyldigt coronapas efter det primære vaccinationsforløb sættes til fem måneder for personer over 18 år, og at varigheden af et gyldigt coronapas efter tidligere smitte ændres, så det er gyldigt fra 11 dage efter positiv pcr-test til fem måneder efter positiv pcr-test.

Nu skal Epidemikommissionen vurdere forslaget, og om reglerne skal ændres. Derefter skal det vedtages i Folketinget.

Både SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti bakker op om anbefalingerne. Det bekræfter partierne over for TV 2.