Coronavirus

Politisk flertal vil have undersøgt regeringens teststrategi

Eksperter har flere gange talt varmt for, at teststrategien skulle undersøges.

Et politisk flertal ønsker, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal tage initiativ til at iværksætte en undersøgelse af effekten af den danske massetestning.

Det sker, efter at en række eksperter har kritiseret regeringen og myndighederne for at forspilde chancen for at undersøge, om millioner af test reelt er et effektivt redskab mod corona.

Det politiske flertal består af de konservative, Venstre, DF, Nye Borgerlige, de radikale og Enhedslisten.

Fra de konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, lyder det blandt andet:

- Det er et problem, at man ikke får valideret, om det man foretager sig, og som koster af millarder af kroner, også har den virkning, man tror det har, siger han til TV 2.

Og fra Enhedslistens Peder Hvelplund:

- Det er helt oplagt, at vi skal have nogen til at se på, hvilken gavn vi har haft af massetestning, siger han til TV 2.

Bakkes op af eksperter

Ønsket fra politikerne bakkes op af flere uafhængige eksperter - blandt dem Christine Stabell Benn, der er klinisk professor på Syddansk Universitet og blandt andet forsker i vacciners virkning.

Også Lars Østergaard, overlæge på Aarhus Universitetshospital, ønsker en undersøgelse af teststrategien.

- Jeg synes, man har en forpligtelse, når man sætter gang i noget, at man så undersøger effekten af det løbende, siger overlægen.

Har bragt det på bane flere gange

Christine Stabell Benn sidder i den ekspertgruppe, der rådgiver regeringen om coronavirus, og hun siger, at hun flere gange uden held har forsøgt at få indsatsen undersøgt.

- Jeg har bragt det her på bane gentagne gange, både under møderne og i e-mails, og der er da nogle af eksperterne, der har givet mig ret. Men døren har været lukket fra Sundhedsministeriets side, siger Christine Stabell Benn.

Det har torsdag ikke været muligt for TV 2 at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om det politiske ønske om en undersøgelse af teststrategien.