Coronavirus

Politisk flertal bakker op om at stramme coronapasset

Det ærgrer Dansk Folkepartis sundhedsordfører, at politikerne igen er nødt til at ændre reglerne.

Både SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti bakker op om de stramninger af coronapasset, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede onsdag.

Det bekræfter partierne over for TV 2.

Dermed er der et politisk flertal i Epidemiudvalget. For at forslaget skal blive til virkelighed, må der ikke være et flertal imod i udvalget.

Coronapas og gyldighed

Som reglerne er nu:

  • Hvis du har haft covid-19: 6 måneder
  • Efter 2. stik: 7 måneder
  • Efter 3. stik: Endnu ikke fastlagt

Som ministeren lægger op til:

  • Hvis du har haft covid-19: 11 dage efter positiv PCR-test til 5 måneder efter positiv PCR-test
  • Efter 2. stik: 5 måneder
  • Efter 3. stik: Endnu ikke fastlagt

Kilde: Sundhedsministeriet

Skal tilpasses Omikron

Konkret lyder forslaget, at reglerne for coronapasset strammes, så gyldigheden efter to vaccinestik eller tidligere smitte bliver forkortet til fem måneder.

Forslaget til ændringen kommer på baggrund af anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, og argumentet er blandt andet, at vaccinernes beskyttende effekt mod smitte fra Omikron-varianten aftager over tid.

Det giver god mening, lyder det fra flere af partiernes sundhedsordførere.

- Vi bakker op om at korte gyldigheden af coronapasset. Det skal simpelthen justeres, så det passer bedre til Omikron-varianten, siger Enhedslistens Peder Hvelplund til TV 2.

Og fra Det Konservative Folkepartis Per Larsen lyder det:

- Det er logisk at sætte grænsen ved fem måneder, fordi så skal man følge vaccinationsprogrammet.

På nuværende tidspunkt tilbydes alle borgere over 18 år tredje stik mod coronavirus fire og en halv måned efter andet stik.

For mange ændringer

Selvom der er bred politisk opbakning til at stramme reglerne, forholder stort set alle sundhedsordførerne sig kritisk til coronapasset.

De mener ikke, at det har den samme gode effekt længere, fordi der florerer en masse smitte, selvom folk har et gyldigt coronapas på baggrund af vaccination.

Det samme har flere eksperter peget på.

Peder Hvelplund håber derfor, at vi snart kan vinke helt farvel til coronapasset.

- Jeg synes, at vi skal arbejde hen imod en udfasning af coronapasset om et par måneder, når smitten forhåbentlig aftager, siger han.

Samme holdning har sundhedsordfører for DF Liselott Blixt. Hun er generelt ærgerlig over, at politikerne hele tiden er nødt til at ændre i reglerne, fordi der kommer nye anbefalinger fra myndighederne.

- Jeg håber, at vi snart kan få coronapasset afskaffet. Ligesom med alt andet bliver der hele tiden lavet om i reglerne for det, og det er umuligt at finde hoved og hale i, siger hun til TV 2.

Uvished om andre restriktioner

Forslaget om at korte coronapassets gyldighed ligger nu hos Epidemikommissionen, som skal vurdere det og derefter komme med en indstilling til Epidemiudvalget om at ændre reglerne.

Forventningen er, at det vil blive vedtaget. Præcis hvornår vides endnu ikke.

Det er også uklart, hvad der skal ske efter 16. januar, hvor de nuværende restriktioner står til at udløbe.

Onsdag lød meldingen fra Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff:

- Jo før, at vi kan komme af med restriktionerne og komme tilbage til normal hverdag, jo bedre. Men vi skal også tænke os godt om og sikre, at vi ikke forhaster os.

Flere af partiernes sundhedsordførere oplyser til TV 2, at de forventer at blive indkaldt til møde i næste uge, hvor restriktionerne vil blive drøftet.