Coronavirus

Omikron spreder sig nu blandt de ældre

Sundhedsstyrelsen forventer, at presset på hospitalerne vil vokse i januar og februar.

Omikron-varianten er begyndt at sprede sig blandt de ældre befolkningsgrupper.

Det siger Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Helene Probst, i en pressemeddelelse, hvor styrelsen giver en status på landets sygehuskapacitet.

- Vi ser en begyndende smittespredning med Omikron-varianten i aldersgrupperne over 65 år, og der går nok et par uger, før vi ved, om det betyder, at der kommer flere indlæggelser i de aldersgrupper, siger Helene Probst i pressemeddelelsen.

Indtil videre har Omikron i høj grad bevæget sig blandt de unge.

Men fra uge 51 til uge 52 blev smitten blandt personer over 65 år mere end fordoblet, skriver Sundhedsstyrelsen i en rapport. Det konkrete tal oplyses ikke.

Forventer flere på hospitalerne

I løbet af december er Omikron-varianten blevet den dominerende variant i Danmark, og det har medført voldsomt stigende smittetal.

I sin sygehusstatus skriver Sundhedsstyrelsen, at den følger situationen tæt og har bedt regionerne sikre den nødvendige kapacitet, hvis der skulle opstå behov for flere covid-sengepladser.

De nuværende sygehusplaner vil dog kunne rumme en vis stigning i antallet af indlagte med covid-19, lyder det fra Helene Probst.

Forventningen lige nu hos Sundhedsstyrelsen er, at antallet af indlæggelser med covid-19 vil stige i de kommende uger.

- Samtidig kan vi forvente, at andre sygdomme - som for eksempel influenza - også vil give flere indlæggelser, siger Helene Probst.

Influenzasmitten er dog meget lav for sæsonen, viser nye tal fra Statens Serum Institut torsdag.

Mindre risiko for indlæggelser

Der har den seneste tid været meget debat om, hvor farlig Omikron-varianten egentlig er.

I denne uge kom de danske myndigheder dog med sin vurdering, som lyder, at risikoen for at blive indlagt med Omikron-varianten kun er halvt så stor, som hvis man er smittet med Delta-varianten.

Dermed svarer risikoen for at blive indlagt med Omikron til den risiko, som vi så med de første coronavarianter, inden Delta blev den dominerende variant.

Torsdag eftermiddag lød det så fra WHO's chef for klinisk pleje, Janet Diaz, at foreløbige studier viser, at Omikron giver mindre risiko for alvorlig sygdom - både hos unge og ældre. Det skriver Reuters.

TV 2 har torsdag aften forgæves forsøgt at få et opfølgende interview med Helene Probst.