Ekspert forventer restriktioner ind i forĂĄret

Regeringen er endnu ikke klar til at lempe pĂĄ coronarestriktionerne, og den beslutning bakker virolog op om.

Det kommer til at kræve en sæsoneffekt at lempe de sidste restriktioner.

Det mener virolog Allan Randrup Thomsen.

- Min umiddelbare fornemmelse er, at vi i en eller anden grad er nødt til at have restriktioner frem til begyndelsen af marts, hvor vi forhåbentlig kan se en effekt af foråret, siger han.

Han understreger, det ikke er det samme som at sige, at alle restriktionerne skal vare dertil. Der kan være nogle, der bliver pillet fra.

Men han mener, det ser sort ud, når det kommer til lempelse af restriktionerne i nattelivet, som i første omgang gælder til den 17. januar 2022.

- Jeg er næsten så sikker, at jeg tør vædde på det. Nattelivet bliver ikke åbnet til den tid. Hvorvidt andet kan komme i betragtning, det ved jeg ikke, siger Allan Randrup Thomsen.

Mildere forløb giver ikke grund til lempelser

Selvom meget lige nu tyder på, at Omikron giver et mildere sygdomsforløb, betyder det ikke, at man kan fjerne restriktionerne.

Og det er der en god grund til ifølge Randrup.

- Hvis risikoen for at blive indlagt på hospitalet med omikron er halvdelen af Delta. Men at du så pludselig har dobbelt så mange smittet med Omikron som med Delta, så er den forskel udlignet. Og i øjeblikket har vi fem-seks gange højere smittetal, end vi har set længe, forklarer han.

Han mener, det er en god nyhed, der gør det nemmere at håndtere epidemien, men at det ikke er det samme som at sige, at epidemien er overstået.

- Man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt, som man siger.

Vil ikke give omikron plads at løbe på

Regeringen har i dag besluttet, det er for tidligt at lempe på restriktionerne allerede nu. Og hvis man spørger virologen, er han meget enig i den beslutning.

- Det er nødvendigt med de restriktioner for ikke at give Omikron frit løb. Det er en meget infektiøs variant. Derfor ville jeg være nervøs for at give den så meget som en lillefinger, for så kunne den løbe af med os, lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

Hvis regeringen fjerner restriktionerne, frygter han smittestigningen i samfundet vil blive større og få indflydelse på de mere kritiske tal som antal indlagte og særligt indlagte på intensivafdelingerne, hvor der ikke er væsentligt overskudskapacitet.

Han forventer, at Epidemikommissionen vil anbefale forlængelse af restriktionerne efter den 17. januar 2022, og at det også er det, der vil blive vedtaget.

- Det vil være svært for partier at gå væsentligt imod det, som de foreslår. Det kan være, der bliver flyttet et komma her og der, men jeg tror, deres overordnede indstillinger vil blive accepteret af udvalget, siger Allan Randrup Thomsen.

Rekord i antallet af coronasmittede

Ifølge en ny risikovurdering fra SSI forventes smittetallet at stige frem mod slutningen af januar, hvor der forventes mellem 25.000 og 55.000 dagligt smittede.

Onsdag offentliggjorde Sundhedsministeriet en vurdering fra Epidemikommissionen om, at de nuværende restriktioner fortsat er nødvendige. Det skyldes epidemien stadig vokser, mens indlæggelsestallene stiger, og omfanget af de sundhedsmæssige konsekvenser af Omikron-varianten fortsat er usikre.

Der blev også sat en foreløbig rekord i antallet af coronasmittede i Danmark, da 28.283 blev konstateret smittet. I den forbindelse sagde Henrik Nielsen, professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling ved Aalborg Universitetshospital til Ritzau, at han forventer, de høje smittetal vil fortsætte ind i januar.

- Det er forventeligt med den smitsomme variant, vi har nu, og vores ganske åbne samfund. Vi må forvente over den kommende tid, at vi alle møder virusset i en eller anden sammenhæng, siger Henrik Nielsen.

- Så længe der er modtagelige danskere, som ikke har haft infektionen endnu, vil der blive ved med at være et højt smittetal dagligt. Det, tænker jeg, vil fortsætte i januar, siger han.