Coronavirus

Vi vil se øget smitte og ikke kun med corona, siger Sundhedsstyrelsen

Vi skal vænne os til høje smittetal efter skolernes genåbning, var et af budskaberne på tidagens pressemøde.

Vi kommer til at se mere sygdom blandt landets skolebørn, og det gælder ikke kun corona.

Det var et af budskaberne, da myndighederne holdt pressemøde tirsdag forud for skolernes genåbning onsdag.

- Vi vil se øget smitte blandt børnene i den kommende måned, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst og peger på, at særligt forkølelse og influenza vil sprede sig efter genåbningen – foruden corona.

Men prisen for at undgå smitte i børnegruppen er for høj, lyder det med henvisning til de negative sociale konsekvenser, som hjemmeundervisning har for mange børn.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det generelt sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne skolerne igen.

- Vi har i høj grad beskyttet den del af befolkningen, der er særligt udsat, siger Helene Probst.

Hun peger på, at kombinationen af vacciner og de nye restriktioner gør det sikrere end tidligere i epidemien.

Hjemmetest skal være nøglen

Udover Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen deltog også blandt andre børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på pressemødet.

Hun gentog den seneste tids meldinger om, at det fortsat er forsvarligt at sende børnene tilbage i skole, men pegede på, at hjemmetest nu skal være et afgørende våben for at holde skolerne åbne.

- Restriktionerne for eleverne er lavet i tæt samarbejde med de instanser, der har noget med skolerne at gøre samt sundhedsmyndighederne, lød det fra ministeren.

Alle elever fra 1. klasse og personalet i grundskolen anbefales at blive screeningtestet to gange om ugen. Der er mulighed for at få gratis selvtest. Der indføres krav om mundbind eller visir for forældre i grundskolen.

Nye tiltag før skolestart

I forbindelse med hjemsendelsen af skoleelever præsenterede Børne- og Undervisningsministeriet en række tiltag for både test og opdeling i skolerne på baggrund af en indstilling fra Epidemikommissionen.

Tiltagne består blandt andet af: 

  • Anbefalingen om test ved smitte i skolen udvides, så alle elever testes hurtigst muligt og på 4. og 6. dagen, hvis de har været i kontakt med en smittet, men kan fortsat være i skole, mens de testes.
  • Mulighed for gratis selvtest til alle elever og medarbejdere i grundskolen samt medarbejdere i dagtilbud m.v. til brug for de ugentlige screeningstests og 0. dagstest.
  • Opfordring til at undervisning foregår i stamklasser.
  • Opfordring til så vidt muligt at opdele elever klassevist i frikvarterer og pauser.
  • Anbefalinger om lokalt at overveje brug af værnemidler for ansatte og forældre, for eksempel ved at forældre/besøgende bør bære mundbind indendørs, at aflevering/afhentning sker udendørs, og at ansatte gives ret til at bære visir.

Alle tiltag kan læses her

Mens selvtest nu bliver en del af skolelivet, understreger faglig direktør i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause, at hverken forældre eller børn skal frygte for effektiviteten.

- Hjemmetest er fuldstændig tilsvarende de test, der bliver brugt hos landets testcentre. Der, hvor forskellen ligger, er det faktum, at det vil være forældrene selv, der skal foretage dem, og det vil helt naturligt give en større usikkerhed.

Den faglige direktør fortæller samtidig, at hurtigtest er lige så effektive til at opfange Omikron-varianten som PCR-testen.

- Dog er det vigtigt at slå fast, at man skal sørge for, at ens barn skal få en PCR-test, hvis barnet tester positiv ved en hjemmetest, siger Tyra Krause.

Vi skal vænne os til meget høje smittetal

Mens Sundhedsstyrelsen på pressemødet kunne fortælle, at man blandt skolebørnene kommer til at opleve stigende smitte med corona og andre sygdomme, så vil skoleåbningen også påvirke det samlede smittetal for hele befolkningen, lød det fra Statens Serum Institut.

- Vi skal se i øjnene, at smittetallene vil stige, og at vi igen kommer til at se daglige smittetal på mere end 20.000 smittede, sagde Tyra Grove Krause.

Tyra Grove Krause oplyste, at vi ser ind i to hårde måneder, og det gør, at man ikke kan lade smitten løbe løbsk, også selvom der er positive tal for indlæggelsestallene med Omikron.

SSI oplyste mandag, at Omikron ser ud til at halvere risikoen for indlæggelse i forhold til Delta-varianten. Det har fået flere politikere til at ønske at se på, om nogle restriktioner kan lempes.