Coronavirus

SSI melder for første gang ud om Omikron-dødsfald

Ifølge afdelingschef fra SSI fylder ikkevaccinerede forholdsmæssigt meget i tallene for indlæggelser.

Der har indtil videre været registreret 18 dødsfald hos personer, der var smittet med Omikron-varianten. Det fremgår af mandagens rapport om Omikron-varianten fra Statens Serum Institut, der for første gang gør antallet af Omikron-relaterede dødsfald op.

Her kan man læse, at der ud af de 18 dødsfald er fundet blandt knap 56.000 kendte smittetilfælde inden for 30 dage efter, at smitten blev registreret.

Tallene dækker over perioden 21. november til 28 december, og indeholder kun data på prøver med en kendt variant. Mens 18 er døde med varianten, har der ikke på noget tidspunkt været registreret mere end fem indlagte på en intensivafdeling med varianten.

Mandag lød meldingen fra Statens Serum Institut (SSI), at der er halvt så stor risiko for indlæggelse ved smitte med Omikron-varianten som ved Delta-varianten.

Flere eksperter pegede dog samtidig på, at Omikron indtil videre hovedsageligt har spredt sig blandt unge, og at vi derfor mangler data for, hvor syge ældre mennesker bliver, hvis de bliver smittet med varianten.

Ikkevaccinerede står for flest indlæggelser

Blandt ikkevaccinerede er der en større andel af covid-19-relaterede indlæggelser, end der er blandt vaccinerede.

Det viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI). Opgørelsen dækker over tal fra uge 51, der varede fra 20. december til 26. december.

I perioden har der været 59,1 covid-19-relaterede indlæggelser per 100.000 ikkevaccinerede personer.

I samme periode har antallet været 10,8 per 100.000 personer med fuld effekt af det primære vaccinationsforløb.

Palle Valentiner-Branth, afdelingschef hos SSI, konstaterer, at det er tydeligt, at det er de ikkevaccinerede, der bliver så syge af corona, at de skal indlægges.

- Der er ikke så mange ikkevaccinerede voksne i alt i Danmark, men de fylder forholdsmæssigt meget i tallene for indlæggelser, siger Palle Valentiner-Branth i en pressemeddelelse.

Næsten halvdelen revaccineret

De seneste tal fra SSI viser, at 78 procent af befolkningen er færdigvaccineret. Det svarer til lidt under 4,6 millioner borgere.

Samtidig har 48,5 procent af befolkningen fået første revaccination. Det drejer sig om mere end 2,8 millioner borgere.

For denne gruppe har der i uge 51 været 12,7 covid-19-relaterede indlæggelser per 100.000 personer. Det vil sige en lidt højere incidens end for personer med fuld effekt af det primære vaccinationsforløb.

Ifølge SSI kan det muligvis forklares ved, at personer med øget risiko for et alvorligt covid-19-forløb er blevet vaccineret først og dermed også var de første til at blive revaccineret.

Tallene fra SSI dækker kun personer fra 12 år og opefter. Det skyldes, at der endnu kun er meget få børn mellem 5 og 11 år, som har opnået fuld effekt af det primære vaccinationsforløb. Derfor indgår de endnu ikke i tallene.