Coronavirus

Borgerlige partier vil have ny vurdering af restriktioner efter SSI-udmelding

Lektor Viggo Andreasen mener, at vi skal et godt stykke ind i februar, før pandemien topper.

Venstre og Det Konservative Folkeparti vil have en ny vurdering af de restriktioner, der er som følge af covid-19.

Det sker efter Statens Serum Instituts faglige direktør Tyra Grove Krauses udmelding om, at risikoen for at blive indlagt ved smitte med Omikron-varianten er halvt så stor som ved Delta-varianten, og meldingen om, at vi potentielt kan få vores normale liv tilbage om to måneder.

- Jeg synes, at det er rigtigt optimistiske toner, der kommer fra Statens Serum Institut, netop fordi det kommer fra Statens Serum Institut, der ellers er kendt for at være lidt forsigtige i de her sager, siger Martin Geertsen, der er sundhedsordfører for Venstre.

Venstre: Skal kigge på kulturlivet og restaurationsbranchen

Han mener på den baggrund, det er på tide, at myndighederne kigger på, om der er nogle af de restriktioner, der er herhjemme, man kan ophæve.

Han mener blandt andet, at myndighederne kan kigge på de restriktioner, der rammer kulturlivet og restaurationslivet.

- Det er regeringen og myndighederne, der er kommet med anbefalingerne til, hvilke restriktioner vi skulle have før jul. Jeg synes, det ville være helt naturligt, hvis myndighederne kom med en plan for, om det virkelig er nødvendigt med de restriktioner, vi har nu. Og hvordan udfasningen skal være, siger Martin Geertsen.

De konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, er enig.

- Vi er jo heldigvis ikke nået op på de 45.000 dagligt smittede, som var det scenarium, man frygtede, da vi indførte restriktionerne. Og når man siger, at Omikron ikke er så alvorlig som Delta, så står vi et godt sted, siger han til Ritzau.

Enhedslisten: Vil se udviklingen de næste dage

Per Larsen understreger, at han ikke mener, at alle restriktioner skal fjernes.

- Men vi skal kigge på, hvilke der giver mening. Kulturlivet har lidt meget under denne her nedlukning. Kan man gå på restaurant, så bør man også kunne gå i biografen. Og så kan det være, at nattelivet må vente et stykke tid, til det ser bedre ud, siger Per Larsen til Ritzau.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, mener også, at det bør være kulturlivet, der står for tur, når der skal lempes i restriktionerne.

- Men jeg vil godt se udviklingen de næste dage, inden vi ser på lempelser. Vi har et sundhedsvæsen, der balancerer på grænsen, og vi har set store antal nysmittede over julen, der ikke har manifesteret sig i antal indlæggelser endnu, siger han til Ritzau.

Forsker: Optimistisk at tro, at det topper i januar

Ifølge Viggo Andreasen, som er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø, hvor han blandt andet forsker i matematisk epidemiologi, er det til den optimistiske side at tro, at pandemien topper i januar, som SSI vurderer.

Han vurderer, at vi skal "et godt stykke ind i februar".

Det skyldes, at omkring halvdelen af befolkningen på det tidspunkt ifølge hans beregninger vil have været smittet, såfremt smittetallene fortsætter på samme høje niveau.

- Og det er nok det, man skal regne med at skulle op på, før epidemien begynder at falde igen, siger han.