Statsministeren vil gentænke ældreloven fra bunden - men det er ikke nok, advarer Ældresagen
Ældresagen og FOA bakker op om statsministerens mål om færre regler i ældreplejen, men vil også have kommunerne i gang med at fjerne krav.
Statsministeren slog i sin nytårstale tonen an for en ny ældrelov uden bøvl og bureaukrati.
Både Ældresagen og fagforbundet FOA roser statsministerens udmelding.
- Det vigtigste er at give selvbestemmelse til svækkede ældre mennesker og deres pårørende i samarbejde med personalet, siger formand for Ældresagen Bjarne Hastrup til Ritzau.
Torben Hollmann, der er formand for FOA's social- og sundhedssektor, stemmer i. Han har efterlyst en ny ældrelov i flere år.
- Det handler om at gentænke vores ældrepleje, så vi baserer den på det, de ældre ønsker, og det, fagligheden påskønner, siger han til TV 2.
I øjeblikket arbejder de ansatte i ældreplejen under to lovgivninger - serviceloven og sundhedsloven. Ifølge Torben Hollmann er det med til at skabe en masse "unødvendige" dokumentationskrav.
Både han og Bjarne Hastrup fra Ældresagen er derfor heller ikke i tvivl om, at der skal gøres op med bureaukratiet i ældreplejen.
Forsøg viste mindre behov
Torben Hollmann håber især, at medarbejderne kan komme fri af flere af de begrænsninger, de i dag arbejder under. Det kan for eksempel være kravene om, at de ældre kun må få et bestemt antal bade om ugen. I stedet skal det være op til medarbejderne og de ældre selv at finde ud af, hvilket behov den enkelte ældre har.
Selvom det kan lyde dyrt, er Torben Hollmann ikke bekymret for, at det behøver at betyde en ældrepleje med mange flere udgifter.
Han fremhæver en række forsøg, hvor mindre hold af medarbejdere er kommet fast hos en række ældre borgere. Forsøgene har ifølge FOA-formanden vist, at de ældre endte med at benytte hjemmeplejen i mindre grad, end de plejede, fordi de ikke ville have besøg, hvis der ikke var behov for det.
Forsøgene viste også tegn på større arbejdsglæde og mindre sygefravær blandt de ansatte.
- Om det så også gælder i det store billede, må vi jo se, siger han.
Fjerne dokumentation opadtil
Statsministeren lagde i sin nytårstale op til, at der i ældreplejen fremover kun skal være tale om "få dokumentationskrav".
Torben Hollmann mener da også fortsat, at den enkelte medarbejder skal notere, hvad han eller hun har nået hver dag, fordi det er vigtig viden for den næste medarbejder, der møder ind på arbejde.
Til gengæld mener han ikke, at den dokumentation, der skal sendes opad i systemet, er relevant.
- Vi dokumenterer op til en visitator, der sidder på et kommunekontor og overhovedet ikke kender borgeren. Så skal vi ringe eller skrive for at bede om en ekstra halv time eller fem minutter hist og her. Det skal vi selv vurdere, så den dokumentation kan vi fuldstændigt fjerne, siger han og tilføjer:
- Det vil fjerne rigtig, rigtig meget dokumentation.
Kommunerne skal selv fjerne regler
Bjarne Hastrup understreger, at det ikke er tilstrækkeligt, hvis kommunerne blot bliver sat fri af de nuværende regler fra staten.
De enkelte kommuner skal nemlig også i gang med at begrænse deres egne krav til dokumentation.
- De største og fleste regler, der er udformet inden for de sidste 20 år, har kommunerne selv lavet, siger han og tilføjer:
- Så det er utroligt vigtigt, at kommunerne får afbureaukratiseret sig selv.