Lærere foreslår ny skolemodel ved genåbning

Skoler med høj smitte skal dele elever mere op, så der er fysisk undervisning hver anden dag, mener formand.

Skolerne har brug for at kunne dele stamklasserne op i mindre grupper, når de vender tilbage til den fysiske undervisning onsdag den 5. januar.

Sådan lyder det fra Gordon Ørskov Madsen, der er formand for Danmarks Lærerforening.

- Der, hvor smitten er høj, er der brug for, at vi kan dele eleverne i nogle mindre grupper, så der ikke er så mange inde i klasselokalerne, siger han til TV 2.

Som det er nu, anbefales skolerne, at undervisningen foregår i stamklasser, skriver Børne- og Undervisningsministeriet.

Men når eksempelvis 28 elever samles i et klasselokale på 40 kvadratmeter, er det ifølge Gordon Ørskov Madsen for tæt.

- Hvis smitten eskalerer, kan vi komme i en situation, hvor vi bliver nødt til at lukke skoler. Det er der ingen der ønsker, og derfor har vi brug for nogle flere og skrappere redskaber, der hvor smitten er høj

- Lad os nu se, hvordan restriktionerne virker

Gordon Ørskov Madsen foreslår, at man i områder med høj smitte har mulighed for at dele stamklasserne op, så holdene skiftes til at gå i skole.

På den måde vil eleverne komme i skole hver anden dag.

Hans Jørn Kolmos, som er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, opfordrer til at slå koldt vand i blodet.

- Lad os nu se, hvordan de restriktioner faktisk vil virke, når skolerne åbner, og det virkelig for alvor bliver hverdag i det dansk samfund igen, siger han til TV 2.

Professoren opfordrer dog til, at skolerne fra genåbningen onsdag sørger for at få hygiejnen ”top tunet” og være gode til at lufte ud.

Men ellers er Hans Jørn Kolmos ikke nervøs for genåbningen.

- Jeg er helt sikker på, at man har forberedt det ret godt. Skolerne tager det alvorligt og ledelserne har indført nogle udmærkede lokale forholdsregler.

- det skal være trygt at komme i skole

Gordon Ørskov Madsen understreger, at han ikke mener, at man bør vente med at genåbne skolerne.

Han peger dog på, at smitten inden hjemsendelse i december steg ”betragteligt” blandt elever og lærere. Og nu er smittetallene endnu højere.

- Det skal være trygt og sikkert for alle at komme i skole, og det skal vi tage alvorligt, siger formanden.

Det gør dog indtryk på Gordon Ørskov Madsen, at Hans Jørn Kolmos maner til besindighed.

- Men det gør altså også indtryk på mig, at jeg hører fra ret mange lærere, at de er meget bekymrede. Og vi kunne se, at smitten steg betragteligt i løbet af december måned.