Coronavirus

Hver syvende Omikron-indlagte er blevet smittet på hospitalet: Vi er frygtelig kede af det, siger overlæge

Ifølge flere eksperter er det "nærmest uundgåeligt", at Omikron spreder sig på hospitaler.

I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at "flere end hver tiende" Omikron-indlagte blev smittet på hospitalet. En to dage nyere rapport viser dog, at det nu er hver syvende.

Hver syvende af de coronapatienter, der den seneste måned er blevet indlagt som følge af smitte med Omikron-varianten, er blevet smittet på hospitalet.

Det viser Statens Serum Instituts seneste rapport om Omikron-varianten.

Vi er alle sammen er frygtelig kede af det, når der er sket smitte på hospitalet

Åse Bengaard Andersen, ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet

Fra 21. november til 25. december har der været 385 omikrontilfælde, hvoraf 55 har været "hospitalserhvervede". Det betyder, at patienten er blevet konstateret smittet mindst 48 timer senere end sin indlæggelse på sygehuset.

Men ifølge Åse Bengaard Andersen, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet, er tallene ikke overraskende.

- Selvom vi virkelig prøver at tage vores forholdsregler og bruger værnemidler i mange flere situationer, end man nogensinde har gjort før, kan det jo ske alligevel, siger hun til TV 2.

"Dødærgerligt", men "nærmest uundgåeligt"

Over for Berlingske fortæller Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet og ekspert i infektionshygiejne, at det særligt er Omikron-varianten, der volder problemer.

Rapporten indeholder også tal for andre varianter. Her er andelen af indlæggelser, der skyldes hospitalserhvervet smitte, knap halvt så stor.

- Det er dødærgerligt og kedeligt for patienterne at blive udsat for smitte på sygehuset. Men det er desværre også nærmest uundgåeligt med en variant som Omikron, der er endnu mere smitsom end de øvrige varianter, siger han til avisen.

Den vurdering bakkes op af Åse Bengaard Andersen.

Selvom hospitalsansatte oftere bruger værnemidler og generelt overholder hygiejniske regler, er det nemlig svært at gardere sig mod smitte fra personer, der ikke har symptomer.

- Der er mange måder, det kan smitte, også inden for hospitalsvæsenet. Vi er jo ofte nødt til at gå tættere på hinanden i mange flere situationer end i resten af samfundet, siger overlægen.

Hvert tilfælde analyseres

Åse Bengaard Andersen understreger, at de hospitalserhvervede smittetilfælde bestemt er noget, der tages alvorligt på de danske sygehuse.

- Jeg kan garantere, at vi alle sammen er frygtelige kede af det, når der er sket smitte på hospitalet. Det tror jeg godt, jeg kan svare, på alle mine kollegers vegne, siger hun.

Hver eneste gang en patient smittes på et sygehus, tages det ifølge overlægen til efterretning, og personalet forsøger at analysere sig frem til, hvor bristet er sket.

Og selvom det er en ”virkelig stor” opgave at undgå coronasmitte på hospitalerne, understreger Åse Bengaard Andersen, at personalet gør alt, hvad der står i deres magt.

- Selvfølgelig har vi haft nogle tilfælde. Men man skal ikke være bange for at komme på hospitalet, siger hun.

- Vores kapacitet er slet ikke stor nok

Dermed dog ikke sagt, at der ikke kan gøres mere fremover for at undgå smitte på hospitaler.

De er nemlig ifølge Hans Jørn Kolmos ikke indrettet til at håndtere så smitsomme sygdomme – blandt andet fordi, der mangler stuer med sluser, som kunne være med til at forebygge smitten.

Ifølge Åse Bengaard Andersen er der behov for, at danske hospitaler i fremtiden indrettes med tanke for smitsomme epidemier.

Blandt andet opfordrer hun til, at infektionsmedicinske afdelinger placeres i stueetagen med egen indgang. Og samtidig skal der lægges planer for håndteringen af særligt smitsomme sygdomme fremover.

- Vores kapacitet er slet ikke stor nok i øjeblikket. Når en epidemi er så stor, som covid er i øjeblikket, er man nødt til at have planer for, hvordan man kan udvide på en fornuftig måde, siger hun.

Selvtest uddeles til personale og besøgende

Smitteproblemerne på sygehusene fik i slutningen af december myndighederne til at opfordre medarbejdere og besøgende til at tage daglige selvtest, før de kommer på hospitalet.

Det er ifølge Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ”endnu et værktøj” til at holde smitten ude af sygehusene.

- I den situation vi er i lige nu med meget høje smittetal, er det afgørende, at vi gør alt, hvad vi kan for at beskytte vores sårbare medborgere, siger han i en pressemeddelelse.

I starten af januar vil man begynde at uddele testene, som et supplement til de eksisterede PCR-testordninger.

Indsatsen rulles ud gradvist med fokus på de afdelinger, der har størst behov.