Coronavirus

Omikron er på tilbagetog i Sydafrika – kan ikke sammenlignes med Danmark, mener ekspert

Sydafrika har torsdag ophævet natligt udgangsforbud i forventningen om, at smitten med Omikron har toppet.

Smitten med Omikron-varianten har toppet i Sydafrika, og den er nu på tilbagetog. Det oplyste den sydafrikanske regering efter et møde blandt landets ministre torsdag aften.

Helt så langt i processen er vi ikke nået i Danmark, og der kommer til at gå flere uger, før vi kan sige mere om udviklingen herhjemme.

Sådan lyder det fra Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet.

- Vi skal være forsigtige med at sammenligne os for meget med udviklingen i Sydafrika. Vi har brug for mere robust data, før vi kan sige noget om udviklingen herhjemme, siger han.

Den yngre befolkningssammensætning i Sydafrika samt det faktum, at der er oparbejdet en stor grad af immunitet grundet den store smittespredning, gør datagrundlaget svært at sammenligne.

Vi skal to-tre uger ind i januar, før vi kan sige noget om den danske udvikling

Jan Pravsgaard Christensen

SSI: Omikron topper i Danmark i januar

På et pressemøde 29. december kom Statens Serum Institut med en opløftende forudsigelse om Omikron i Danmark.

I den forbindelse oplyste faglig direktør for Statens Serum Institut (SSI) Tyra Grove Krause, at man hos SSI forventer, at den nuværende bølge kommer til at toppe engang i januar.

- Det tyder på, at Omikron er forbundet med mindre alvorlig sygdom end Delta, lød det.

Jan Pravsgaard Christensen mener, at der endnu er brug for data for, hvor meget skade Omikron gør hos sårbare og ældre.

- Først når det foreligger, kan myndighederne træffe en beslutning om at lempe restriktionerne. Vi skal to-tre uger ind i januar, før det kan opgøres, siger han.

Når professoren kigger ind i det nye år, er det særligt elevernes tilbagevenden til skolerne, der skaber bekymring.

- Min bekymring er, at vi igen vil se en massiv smittestigning. For man skal huske, at de nuværende smittetal er på trods af, at børnene er hjemme fra skole, siger han.

Dog pointerer Jan Pravsgaard Christensen, at det netop er den data, der skal til for at kunne tage en beslutning om næste skridt i bekæmpelsen af Omikron i Danmark.

Drastisk fald i smittede blev udslagsgivende i Sydafrika

Ifølge data fra Sydafrikas sundhedsministerium faldt andelen af nye smittede i ugen op til 25. december med knap 30 procent sammenlignet med ugen forinden, hvor der blev opdaget omkring 128.00 nye smittetilfælde.

Det skriver BBC.

- Det er utroligt, hvor hurtigt den Omikron-drevne fjerde smittebølge er vokset, toppet og derefter aftaget. Den toppede på fire uger og er faldet stejlt i yderligere to uger, skriver Fareed Abdullah fra Sydafrikas Råd for Medicinsk Forskning på Twitter ifølge nyhedsbureauet AFP.

Foruden smittetallene oplyste den sydafrikanske regering efter torsdagens møde blandt ministrene, at Omikronvarianten har ført til færre hospitalsindlæggelser end tidligere smittebølger.

Dertil er en "marginal stigning i antallet af dødsfald", selvom den er yderst smitsom.

Fortsat kraftig opfordring om at lade sig vaccinere

På grund af situationen har regeringen også besluttet igen at tillade salg af alkohol på barer og restauranter efter klokken 23.

Samtidig er det blevet besluttet at ophæve det nationale udgangsforbud fra midnat til klokken 04.00 med øjeblikkelig virkning.

Mundbind er stadig påkrævede på offentlige steder, mens indendørs og udendørs forsamlinger er begrænset til henholdsvis 1000 og 2000 personer.

Trods faldende smittetal opfordrer Sydafrikas regering også stadig borgerne til være forsigtige og blive vaccineret.

Omikron-varianten blev første gang opdaget i Sydafrika og Botswana i slutningen af november. Siden har den spredt sig hastigt til resten af verden og ført til rekordhøje smittetal alle steder, hvor den har fået fodfæste.