Samfund

Nytårstale i udfordringernes tegn: Det har været nogle drøje år - men forude er der håb

Dronning Margrethe holdt sin 50. nytårstale til befolkningen fra Amalienborg og berørte både coronavirus og klimakrise.

Danskerne har været igennem et år med store udfordringer.

Det lagde dronning Margrethe ikke skjul på i sin 50. nytårstale, som blev holdt på Amalienborg.

- Endnu en gang har coronaen bidt sit fast, og denne gang i en mere smitsom udgave. Mange må igen yde en ekstra indsats.

- Coronaen har sat sit præg på tilværelsen de seneste to år, og de har været drøje at komme igennem, siger dronningen i sin nytårstale og pegede på, at fremtiden er også fuld af håb og optimisme.

- Selvom det er besværligt, at vi nu igen må leve med restriktioner i vores dagligdag, så tror jeg dog, at der er bred forståelse for, at det er nødvendigt. Vi står overfor en fælles udfordring, og vi må alle tage ansvar for, at vores samfund kommer trygt gennem pandemien.

Tak til videnskaben

Dronningen benyttede samtidig lejligheden til at sende en tak til de mange forskere, som har været med til at gå i kamp mod den globale virus.

- Det er i høj grad dem, som har bidraget til at bremse smitten, og som i løbet af uhørt kort tid har udviklet vacciner mod corona. De har gravet sig ned i coronaen og hjulpet med at bremse smitten, og hjulpet med at udvikle vacciner, siger hun.

- Kundskab og indsigt fører fremskridt med sig. Vi bliver mindet om, at vi skal møde det ukendte med nysgerrighed, videbegær og opfindsomhed – snarere end frygt. lød det fra dronningen, som også adresserede klimaet som en del af tidens udfordringer i det forgangne år.

Vi må udvikle grøn energi

- Når kul og olie forurener vores klode, må vi udvikle bedre kilder til energi. Store vindmølleparker rejser sig på havet, og vender naturens mægtige kræfter til gavn for os alle. Videnskab og teknik kan hjælpe os til at nå målene for klimaneutralitet og bæredygtighed.

Dronningen erkender samtidig, at hendes regeringsjubilæum kort inde i det nye år ikke vil kunne fejres på grund af corona. I hvert fald ikke i første omgang.

- Meget snart i det nye år kan vi fejre mit 50-års regeringsjubilæum. Det kommer ikke til at foregå, som vi havde forestillet os. Dertil har coronaen været for sejlivet en modstander, erkender dronningen, som dog ikke vil lade pandemien diktere det nye år fra begyndelse til slut.

- Den får ikke lov at bestemme. Fejringen kommer senere på året, lovede dronning Margrethe og funderede over tidens uafvendelige gang.

- Jeg har svært ved at fatte, hvor de mange år er blevet af. Jeg synes, at de er gået så hurtigt.

- Meget har ændret sig i den tid. Men ikke kærligheden til mine nærmeste og ikke kærligheden til mit land, siger dronningen og slutter traditionen tro med budskabet: "Gud bevare Danmark".