Omikron bryder nemmere igennem immunitet, viser dansk studie
Danske forskere står bag et nyt studie, som peger på, at Omikron måske ikke er så smitsom som frygtet.
Coronavirussens seneste knopskydning er smitsom. Men Omikron er langt fra i helt den målestok, man har haft fornemmelse af på baggrund af den seneste måneds eskalerende smittetal.
Det viser tal fra et nyt dansk studie, som har haft smittebilledet i små 12.000 familier under lup.
- Generelt kan man se på, hvor meget mere smitsom Omikron er, men også hvor god den er til at bryde igennem tidligere vaccinationer, siger postdoc på Københavns Universitet og studiets førsteforfatter Frederik Plesner Lyngse til TV 2.
Danmark er et af de lande i verden, som er førende på sekventering af virus, så det er muligt at adskille Omikron og Delta.
Det har konkret betydet, at forskerne bag studiet har kunnet se, hvordan de to herskende coronavarianter "opfører" sig over for smittede.
- Hvis vi sammenligner fuldt vaccinerede med tredje stik i et hjem, som er smittet med Omikron, over for fuldt vaccinerede i et hjem smittet med Delta, kan vi se, at folk med Omikron bliver smittet mere, siger Plesner Lyngse.
Vacciner mindre virksomme
Studiet indikerer på den måde, at Omikron ikke nødvendigvis er mere smitsom, men at den derimod er bedre til at bryde igennem den immunitet, vaccinerne i videst mulige omfang skulle levere.
Ikke desto mindre har Omikron vist sig at være bedre til at finde smutveje gennem vaccinernes værn end forgængervarianten Delta. Men helt uden effekt er det ikke at være fuldt vaccineret, konkluderer undersøgelsen.
- Generelt kan man sige, at vaccinerne fungerer over for smitte, men også at folk smitter mindre videre, konkluderer Frederik Plesner Lyngse.
Professor og epidemiolog Lone Simonsen fra Pandemix Center på RUC har læst undersøgelsen og siger til videnskab.dk, at selvom smitten er betydelig, er den ikke så voldsom som frygtet.
- For mig dræber den mistanken om, at Omikron kunne have en lige så vild smitsomhed som mæslinger. Det har den ikke, og det er lettende, siger Lone Simonsen.
Ikke som mæslinger
Mæslinger kan mønstre et reproduktionstal på mellem 12-15 for hver person, som giver smitten videre, og er dermed den mest smitsomme virus.
De nye tal peger dog på, at Omikrons smitsomhed ligger på niveau med nogle af pandemiens tidligere coronavarianter, der havde et noget lavere reproduktionstal på 3-4.
Ifølge Lone Simonsen er den viden vigtig, fordi det betyder, at smitten kan blive nemmere at kontrollere på længere sigt.
- Vores nye viden bruges til at tænke på, hvordan vi skal bekæmpe den her variant. Vi har stadig brug for restriktioner, og de skal måske bruges længere tid, siger Frederik Plesner Lyngse, og peger på velkendte indgreb fra de seneste par år i pandemiens favntag.
Stadig brug for indgreb
Det betyder samtidig, at vaccinerne ikke kan stå alene. Vaccinerne skal med andre ord assisteres af diverse tiltag i samfundslivet.
- Vores nye viden bruges til at tænke på, hvordan vi skal bekæmpe den her variant. Vi har stadig brug for restriktioner, og de skal måske bruges i længere tid, siger Frederik Plesner Lyngse, og peger på velkendte indgreb fra de seneste par år i pandemiens favntag.
- Det kan betyde, at vi skal bruge restriktioner som mundbind, social afstand, og hvem vi omgås i længere tid, end hvis det havde været Delta-varianten, som stadig var den dominerende, siger han.
Studiet er udarbejdet af i alt 19 forskere fra henholdsvis Københavns Universitet, Danmarks Statistik, DTU og Statens Serum Institut.
Resultaterne er lagt frem som et såkaldt preprint, hvilket vil sige, at det endnu ikke er fagfællebedømt af en uafhængig forskergruppe.