SSI med opløftende Omikron-melding på pressemøde

Risikoen for kontakt med sundhedsvæsenet ser ud til at være 20 til 70 procent mindre for Omikron-smittede end for Delta-smittede, oplyser SSI.

Omikron kan være mindre farlig end Delta-varianten.

Det viser nye studier fra Sydafrika, England og Skotland, som er offentliggjort over juledagene, siger faglig direktør for Statens Serum Institut (SSI) Tyra Grove Krause på et pressemøde onsdag eftermiddag.

- Det tyder på, at Omikron er forbundet med mindre alvorlig sygdom end Delta.

- Det, man har set, er, at risikoen for at komme i kontakt med sundhedsvæsenet ser ud til at være 20 til 70 procent mindre for de Omikron-smittede end for de Delta-smittede alt afhængig af, hvad det er for en kontakt, man har haft i sundhedsvæsenet, siger Tyra Grove Krause.

Hun oplyser, at SSI selv arbejder på at lave tilsvarende statistik på baggrund af danske indlæggelsestal for at undersøge om det samme gør sig gældende i Danmark.

Mere positiv melding end sidste uge

Udmeldingen kommer mindre end en uge, efter at direktøren for SSI, Henrik Ullum, på et pressemøde sagde, at den nye variant ikke giver en mindre risiko for indlæggelse.

Flere udenlandske studier viste ellers allerede der, at færre blev indlagt med Omikron end det var tilfældet med Delta. Men samme udvikling kunne ikke spores i de danske tal.

Henrik Ullum oplyste, at i Danmark viste de rå tal også, at nysmittede med Omikron har lavere risiko for at blive indlagt, end de, der blev smittet med Delta, da den blev den dominerende variant i Danmark. Men det var, sagde Ullum, snarere et udtryk for, at vaccinerne virker, og at de ældre har været gode til at passe på sig selv, end for at Omikron gav et mildere sygdomsforløb.

Når de rå tal justeres for aldersgruppe og vaccination, kan de danske eksperter ”ikke se, at Omikron giver en mindre risiko for indlæggelse”, lød det dengang fra direktøren.

Dagens udmeldinger fra pressemødet onsdag fra faglig direktør for SSI Tyra Grove Krause kan derfor ses som mere opløftende, end hvad det lød i sidste uge fra SSI.

Hver fjerde er ikke indlagt på grund af corona

Det seneste døgn er antallet af indlagte steget med ni personer til i alt 675, viser tal fra Statens Serum Institut.

80 procent af alle de positive prøver ser nu ud til at være Omikron

Tyra Grove Krause, faglig direktør for Statens Serum Institut (SSI)

Ifølge Tyra Grove Krause er omkring 26 procent af de indlagte med corona indlagt på baggrund af andre sygdomme, men er samtidig testet positiv for coronavirus.

Det betyder dog stadig, at de indlagte med corona skaber et yderligere pres på sundhedsvæsenet, siger hun.

- De her personer, som er indlagt med noget andet end covid-19, men har en positiv test, trækker stadig flere ressourcer, fordi de skal i isolation, siger Tyra Grove Krause.

Onsdagens smittetal er rekordhøjt med 23.228 nye tilfælde af coronavirus i Danmark, hvor Omikron-varianten tyder på at have overtaget.

- 80 procent af alle de positive prøver ser nu ud til at være Omikron, siger Tyra Grove Krause på pressemødet.

Det høje smittetal onsdag kan skyldes en højere PCR-testaktivitet lige efter jul, skriver SSI i dagens opgørelse.

Vaccinernes betydning for smittespredning

Epidemien er i vækst og er drevet af Omikron med fire til fem gange højere smittetal end sidste år.

Selv om vaccinerne beskytter mindre over for Omikron end Delta, giver de alligevel god beskyttelse mod smitte, oplyser Tyra Grove Krause.

- Vaccinen giver en beskyttelse på 55 procent mod omikronvarianten lige efter 2. stik og i perioden lige efter 3. stik. Det er lavere end for deltavarianten, og det ser ud til at aftage hurtigere over tid.

- Man er som individ beskyttet mod alvorlig sygdom, hvis man har vaccinen. Man kan godt blive smittet. Men man bliver formentlig ramt i mildere grad og får et kortere forløb, hvor man ikke i så stor udstrækning smitter andre, siger Tyra Grove Krause på pressemødet.

Sandsynligheden for at komme på intensivafdeling er ifølge den faglige direktør for SSI også langt mindre, hvis man som vaccineret bliver ramt af covid-19 sammenlignet med uvaccinerede.

Ifølge Tyra Grove Krause er forventningen, at den nuværende bølge kommer til at toppe engang i januar.