Samfund

Rumbilleder viser de fjerneste planeter i solsystemet

Hubble-teleskopet har taget billeder af de yderste planeter i vort solsystem.

De ligner farverige glaskugler omsluttet af mørke.

Men faktisk viser billederne de yderste planeter i vores solsystem, fotograferet af Hubble-teleskopet, som Det Europæiske Rumagentur (ESA) har offentliggjort.

Det drejer sig om planeterne Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun, der i modsætning til Jorden, Mars, Venus og Merkur er gasplaneter uden fast overflade.

Planeterne er blevet fotograferet årligt i 30 år af det avancerede teleskop, og hvert år lærer billederne forskerne nyt om det vilde vejr på gasplaneterne og ændringerne i deres atmosfærer.

Herunder kan du se dette års billeder af nogle af vor fjerneste naboplaneter.

Jupiter skifter farve

2021-billedet af solsystemets største planet, Jupiter, viser en række storme på planeten og en dyb orange farve på planetens ækvator – noget, ESA betegner som "usædvanligt".

Tidligere har Jupiters ækvator været lys i en hvid eller beige farve, men ændringer er observeret over de seneste par år.

Jupiters "store røde plet" ses også på billedet. Pletten har været observeret siden 1600-tallet og er i virkeligheden en storm, der i sit omfang er 2-3 gange større end vores planet, Jorden.

Vinter på Saturn

Den næststørste planet i solsystemet, Saturn, minder meget om sin storesøsken Jupiter – bortset fra de karakteristiske ringe, der omkranser planeten. Disse består af stykker af is og sten og så det, man kalder rumstøv.

Saturn skifter kontinuerligt farve og har gjort det igennem mange år.

Årets billede af Saturn viser vinteren på planetens sydlige halvkugle, hvorfor man ifølge ESA kan se et blåligt skær om planeten.

Forskerne undrer sig over Uranus

Den lysende, hvide top, der ses på årets billede af planeten Uranus, skyldes ultraviolet stråling fra Solen.

Men selvom det sker år efter år, ved forskerne ikke, hvorfor strålingen får planetens nordpol til at blive lysere, skriver ESA.

Ifølge ESA kan det skyldes tætheden i metantågen i planetens atmosfære eller ændringer i aerosole partikler.

Neptuns mørke plet rykker sig

Årets billede af den fjerneste planet i vores solsystem – Neptun – viser en mørk plet øverst til venstre. Det er en storm på planetens overflade, der – til forskernes store overraskelse – har ændret kurs. Denne "uforudsigelige" adfærd kom bag på forskerne, da de gjorde opdagelsen i 2020.

Billedet viser også en mørk cirkel om planetens sydpol.

Neptuns er blå, fordi metanen i planetens atmosfære absorberer alt det røde lys, men reflekterer det blå lys tilbage. Derfor fremstår planeten lysende blå.

Teleskopet skal snart på pension

Hubble-teleskopet, som NASA og ESA står bag, blev opsendt i 1990 og har altså i godt 30 år gjort, vi mennesker klogere på det ydre rum.

Men 25. december i år blev teleskopets arvtager sendt op – det tre gange større og mere avancerede James Webb-teleskop.

Webb-teleskopet kan se langt dybere ind i universet og kan opfange detaljerede billeder, der kan hjælpe forskerne med svar på spørgsmål nogle af de tidligste galasker og stjerner.

Der går en måned fra opsendelsesdagen, før James Webb-teleskopet går i kredsløb om et punkt kaldet L2.