Horesta vil forlænge åbningstid for restauranter nytårsaften - kan mindske smitten
Ifølge professor Allan Randrup Thomsen har Horesta en pointe i, at det kan mindske smitten.
Hvis du har booket bord på en restaurant 31. december, får du ikke mulighed for at blive siddende og skåle det nye år ind.
I hvert fald ikke som reglerne er nu, hvor gæster skal sendes hjem klokken 23, og udskænkning af alkohol er forbudt efter klokken 22.
Men står det til Horesta, brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, skal det laves om.
- Vi ser en idé i, at folk bliver i vores restauranter nogle timer længere, i stedet for at de går videre til private arrangementer, hvor der ikke er coronapas, mundbind og begrænsning på udskænkning af alkohol, siger Kristian Nørgaard, der er politisk direktør for Horesta, til TV 2.
Han mener altså, at det vil være med til at mindske smittespredningen med coronavirus nytårsaften, hvis branchen får lov at holde længere åbent.
Andre vaner til nytår
Direktøren understreger, at det kun er til nytår, at der skal gøres en undtagelse. Det skyldes, at danskerne har andre vaner netop denne dag.
- Normalt tager folk hjem omkring 22, men nytårsaften vil mange efterfølgende søge ud i andre sociale sammenhænge for at skåle nytår. Det vil medføre et kraftigt øget kontakttal, og det bekymrer os, siger Kristian Nørgaard.
Foreslår I det ikke bare for at tjene penge?
- Der er selvfølgelig en ekstra omsætning i det, hvis vores ønske bliver til noget. Men de trækker det jo bare fra i kompensationsordningerne, hvis vi har åbent i længere tid, svarer han og uddyber:
- Hovedårsagen til tiltaget er at bremse smitten, så restriktionerne i samfundet kan lempes. Det har ingen en større interesse i end vores branche, siger han.
Kristian Nørgaard understreger dog, at de ikke er sundhedseksperter i Horesta. Derfor ved han ikke med sikkerhed, om det vil have en positiv effekt at forlænge åbningstiderne.
Ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er det meget svært at spå om, da der ikke findes konkret data på situationen.
- Men det er da en pointe, siger han til TV 2.
Efterlyser retningslinjer for nytår
Generelt efterlyser flere eksperter, at der kommer mere klare retningslinjer for nytårsfejringen fra myndighedernes side.
Sidste år var der et forsamlingsloft på ti personer, hvilket gjorde, at danskerne havde noget konkret at forholde sig til.
I år er myndighederne kun kommet med en række meget overordnede retningslinjer, og fra Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm har det flere gange lydt, at danskerne skal "bruge deres sunde fornuft".
Klokken 15 er der indkaldt til myndighedspressemøde med blandt andet Søren Brostrøm. Forventningen er, at der vil blive talt om nytår, men det er uvist, om der kommer nye retningslinjer.