Coronavirus

Eksperter frygter smitteudbrud efter nytår - vil have forsamlingsloft indført

Vaccinerne kan ikke beskytte os mod et smitteudbrud efter nytår, da immuniteten er aftagende for nogle og endnu ikke effektiv for andre.

Nytårsaften står for døren, og modsat sidste år er der ikke et forsamlingsloft i år. Faktisk skal man selv vurdere, hvor mange det er forsvarligt at dække op til ved nytårsbordet.

Det kan få konsekvenser, mener flere eksperter. De frygter, at smitten vil stige drastisk hen over nytår, hvis ikke antallet af gæster begrænses.

Det er benzin til epidemibålet

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet

- Der er en stor chance for at blive smittet. Hvis man mødes 20 personer nytårsaften, er risikoen, for at der er en smittet til stede, dobbelt så stor, som hvis man var samlet ti, siger Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet.

- Mit bud er, at smitten i samfundet vil stige med 20 til 30 procent. Det vil blive svært at få den ned igen.

Den sunde fornuft

Husk "den sunde fornuft", når du holder nytår, skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside. Og undgå store fejringer, sagde direktør Søren Brostrøm på et pressemøde sidste onsdag.

Disse opfordringer vil ikke afholde personer fra at mødes med mange mennesker, når de hopper ind i det nye år, fortæller adfærdsforsker på Roskilde Universitet Pelle Guldborg Hansen.

- Når vi skal bruge vores sunde fornuft i situationer, hvor vi er splittede mellem det fornuftige og vores egen vilje, bruger vi fortolkningsrummet som man får af manglen på regler til at få vores egen fordel, siger han.

- Dermed konkluderer vi, at det nok skal gå at gøre noget, som ikke er så hensigtsmæssigt, tilføjer adfærdsforskeren.

Savner konkret vejledning

Sidste år måtte man højst samles ti personer til nytår, og dengang lå smitterekorden på 4290 nysmittede. Forsamlingsforbuddet gjaldt ikke i private hjem. Den foreløbige smitterekord for 2021 blev sat allerede i mandags, hvor hele 16.164 blev konstateret smittet.

Den markante smittestigning skyldes Omikron-varianten, som er den mest smitsomme variant af coronavirus, fortæller Thomas Benfield, professor ved infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

- Vi har det højeste smittetryk i øjeblikket. Hvis der er store forsamlinger, og nogen smitter der, vil stort set alle gæster blive smittet. Det vil forårsage et boost af smittede og indlagte i januar, vurderer Thomas Benfield.

Han savner mere konkret vejledning til, hvordan man skal fejre nytår sikkert. Derudover ønsker professoren også, at regeringen indfører et forsamlingsloft på ti personer.

Sundhedsstyrelsens gode råd til et smittefrit nytår

  1. Bliv vaccineret.
  2. Bliv hjemme og bliv testet, hvis du har symptomer.
  3. Hold afstand.
  4. Luft ud og skab gennemtræk.
  5. Sprit af.
  6. Gør rent, særligt på overflader som mange rør ved.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Vaccinerne kan ikke forhindre smitteudbrud

Også Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, håber, at der vil blive indført et forsamlingsforbud til nytår.

Han mener, at det er nødvendigt, da der ikke er nok vaccinerede, og immuniteten er aftagende hos dem, som fik stikkene hen over sommeren. Udover det er den seneste vaccineudrulning heller ikke nok til at begrænse smitten nytårsaften.

- En stor del af vaccinerne blev udrullet hen over julen, og de er ikke særlig effektive endnu. Især den yngste halvdel af den danske befolkning er modtagelige over for coronavirus i øjeblikket, siger Viggo Andreasen.

Han opfordrer til, at man lader sig teste før nytår samt en uge efter. Derudover skal man betragte sig selv som nærkontakt, hvis man som ung har fejret nytår med en større gruppe venner.

- Hvis du vil kramme bedstemor, så vent med det. De fleste af os mødes med et sæt mennesker i juletiden og et andet sæt mennesker i nytårstiden, og det er benzin til epidemibålet, fortæller lektoren.

Har indkaldt til pressemøde

Modsat Danmark har nabolandene valgt at indføre forsamlingsforbud til nytår. I Norge må man maksimalt samles 20 personer, mens man i Tyskland højst må være 10 sammen.

Myndighederne har indkaldt til pressemøde onsdag klokken 15.00, hvor der vil være en pressebriefing om coronasituationen i Danmark.

Søren Brostrøm, som er direktør i Sundhedsstyrelsen, vil være til stede samt faglig direktør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, og Lisbet Zilmer-Johns. Hun er direktør for Styrelsen for Forsyningssikkerhed, som blandt andet har ansvaret for testsystemet.