Coronavirus

Brostrøm slår fast, hvorfor han mener, at børn skal vaccineres

Mens nogle eksperter er fortalere for coronavacciner til børn, finder enkelte forskere dem kritisable.

Siden Sundhedsstyrelsen i slutningen af november anbefalede alle 5-11-årige at blive vaccineret mod covid-19, har debatten raset blandt både fagfolk og lægmænd.

Og på onsdagens pressemøde blev debatten endnu engang taget op.

Her blev de danske sundhedsmyndigheder spurgt til, om det ikke ville være klogere at lade børn blive smittet end at lade dem vaccinere, når sygdommen så sjældent er hård ved børn.

Svaret var dog klart fra Sundhedsstyrelsen direktør, Søren Brostrøm:

- Nogle siger, at man bare skal lade epidemien rase blandt børn i stedet for at vaccinere dem. Den tror jeg simpelthen ikke på. Og jeg ser heller ikke særlig meget faglig konsensus om det hverken i Danmark eller internationalt.

- Det er sådan en hypotetisk antagelse, om at man kan lade en epidemi køre i en vis del af en befolkning, og så griber den ikke over på resten af befolkningen, lød det fra Brostrøm.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen vacciner til 5-11-årige

  • Kan give bedre kontrol over epidemien
  • Kan mindske smittespredning til ældre og sårbare familiemedlemmer
  • Øget immunitet kan give både børn og voksne en mere normal hverdag

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Børnenes parti

Blandt fagfolk er der både tilhængere og enkelte kritikere af coronavacciner til børn.

En af kritikerne er postdoc og vaccineforsker ved SDU Frederik Schaltz-Buchholzer, der er kritisk over for, at man sætter lighedstegn mellem høj vaccinationsdækning hos børn og en normalisering af samfundet.

Han er ikke bekymret for bivirkninger hos børn og mener, at vi som samfund har et ansvar for, at skolebørnene får en så normal hverdag som muligt.

- Jeg synes, at det er på tide, at vi tager børnenes parti. De er vores vigtigste eje, og de skal ikke plages med tests uafbrudt, og deres forældre skal ikke presses til at give dem en forældet vaccine, når nu beskyttelsen mod smitte ifølge myndighederne er så kortvarig, som den er, siger vaccineforskeren.

Frederik Schaltz-Buchholzer argumenterer blandt andet for, at coronavirus er mild hos børn, og at vaccinernes smittebegrænsende effekt er svækket, efter at Omikron kom til landet.

Skal skoler holdes åbne, skal flere vaccineres

Selvom vaccinernes effektivitet er svækket af Omikron, kan de dog godt begrænse en hel del smitte, lød det fra sundhedsmyndighederne onsdag.

- Det er rigtig nok, at du kun er delvis beskyttet som person imod at blive smittet. Men hvis vi kan få meget høj vaccinationsdækning blandt skolebørnene, kan vi halvere smitten blandt de vaccinerede børn, sagde faglig direktør i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause.

Hun påpegede, at der ”ingen tvivl” er, om at det i december har været landets børn, der har drevet smittespredningen i samfundet.

Andelen af børn mellem 5 og 11 år, der har fået første stik, er kun nået op på 40 procent. Men skal skolerne holdes åbne hen over den næste måneds tid, skal det tal ifølge Tyra Grove Krause højere op.

Og den pointe bakkes op af Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet.

Han vurderer, at omkring 60-70 procent af en skole skal vaccineres, før en normal skolegang uden for mange nedlukninger kan gennemføres.

Samtidig afviser han, at naturlig smitte af børnene vil være den rette fremgangsmåde.

- Man ikke kan holde forskellige årgange – altså børn, voksne og ældre mennesker – adskilt. Og da vi har meget smitte lige nu, er der risiko for, at det spreder sig til forældrene og bedsteforældrene, sagde professoren tirsdag til TV 2.

Et skvulp mellem generationer

Vaccineforsker Frederik Schaltz-Buchholzer er dog ikke nervøs ved tanken, om at smitten skulle sprede sig blandt landets skolebørn.

Blandt andet fordi en betydelig del af skolebørnene allerede har været smittet, fordi behandlingsmulighederne er bedre end sidste vinter, og fordi mange ældre og sårbare er vaccinerede.

Han påpeger samtidig, at naturlig smitte hos skolebørn vil give en længerevarende og robust immunitet, som over tid vil komme Danmark til gavn.

Derudover finder han det betryggende, at de nuværende "kun svagt stigende" indlæggelsestal slet ikke har fulgt den ellers meget stejle smittekurve, og at kun meget få børn har været indlagt.

Perspektiv

Millioner af selvtest ligger klar til skolebørnene

.

Eleverne i grundskolen har været hjemsendt siden 15. december.

Når de efter planen vender tilbage 5. januar, er der i første omgang købt 8 millioner selvtests, som ansatte og børn fra 1. klasse og opefter opfordres til at tage to gange ugenligt.

Det gælder også elever og ansatte, der er vaccinerede eller tidligere smittede.

Det er planen, at selvtests skal kunne afhentes i kommunerne.

I alle tilfælde får forældrene besked via den digitale skoleplatform Aula.

Søren Brostrøm slog dog på pressemødet fast, at han ikke er i tvivl om, at Sundhedsstyrelsens anbefaling om vacciner til de 5-11-årige er den rigtige.

Han ønsker ikke at lade smitten bevæge sig uhindret gennem de yngste skolebørn.

- Hvis man havde den strategi, ville man alt andet lige se smitten skvulpe over på generationerne og dermed også ramme de ældre og de sårbare. Ligesom vi faktisk så, da epidemien tog fart i efteråret.

- Hvis vi var overbeviste om, at dét var den rigtige strategi, så havde vi selvfølgelig ikke udvidet vaccinationsprogrammet, sagde Brostrøm på pressemødet.

I skrivende stund har lidt over 40 procent af landets 5-11-årige fået første stik med coronavaccinen.

Både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har udtrykt ønske om, at det tal skal højere op, end det er nu.

Som planen er, skal landets skolebørn tilbage i klasserne 5. januar. Står det til undervisningsministeren sker det dog kun, hvis "det er forsvarligt", sagde hun tirsdag til TV 2.

Perspektiv

Langt fra alle lande vaccinerer børn

.

Mens nogle lande har taget coronavaccinen i brug til børn, er det langt fra alle.

Blandt andre har vores nabolande Norge, Sverige og Tyskland endnu ikke anbefalet vaccinen til alle 5-11-årige.

Udover Danmark anbefaler lande som USA, Israel, Spanien og Italien vaccinen bredt til aldersgruppen.

25. november godkendte Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) brugen af Pfizers coronavaccine til børn mellem 5-11 år.