Coronavirus

Brostrøm ser positive tegn, men kommer med kraftig nytårsopfordring

Direktøren for Sundhedsstyrelsen mener ikke, at det er "nødvendigt eller hensigtsmæssigt" at detailrådgive sig ind i danskernes sociale liv.

Blot en time efter, at Danmark onsdag havde slået sin egen smitterekord ganske markant, holdt sundhedsmyndighederne pressemøde om coronasituationen i Danmark.

23.228 danskere er det foregående døgn blevet konstateret smittet ud af 189.512 testede personer.

Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, slog fra starten fast, at det ville blive et pressemøde uden de store nyheder, men kort inde i pressemødet kom han dog med en stor opfordring.

Danskerne skal tænke sig om til nytår.

De skal lade være med at planlægge store nytårsfejringer, hvor promillen og antallet af deltagere bliver for høje.

- Begræns, hvor mange I ser, gør det kort, pas på med alkoholen, og pas på med fyrværkeriet, sagde Søren Brostrøm på pressemødet.

Han opfordrede desuden til, at man fejrer nytåret udendørs, hvis man skal ses med mennesker udenfor sin normale, tætte omgangskreds.

Vil ikke komme med anbefalinger

På trods af de kraftige opfordringer fra Søren Brostrøms side slog han dog også fast, at Sundhedsstyrelsen ikke kommer til at udarbejde deciderede anbefalinger for, hvor mange mennesker danskerne lukker ind i deres hjem, når det nye år skal bydes velkommen.

Det står i kontrast til nytåret for et år siden, hvor styrelsen anbefalede fester med maksimalt ti personer. Derudover står det i kontrast til et ønske, som flere eksperter onsdag er kommet med til TV 2, om at der netop udstikkes klare anbefalinger.

Når Sundhedsstyrelsen ikke gør dette i år, skyldes det ifølge Søren Brostrøm, at man ikke i år har samme omfattende restriktioner ude i samfundet som sidste år. Derfor ser han ikke behov for at kommunikere tilsvarende omfattende råd ud for, hvordan folk opfører sig i deres eget hjem.

- Jeg tror ikke, det er nødvendigt eller hensigtsmæssigt, at vi som Sundhedsstyrelse er så detaljeret i at give råd og anbefalinger til det sociale liv i Danmark, sagde han.

Danskerne er ifølge ham vant til at leve med virussen, og de ved godt, hvordan man bør gebærde sig omkring den.

Maner til besindelse

På trods af onsdagens rekordhøje smittetal havde Søren Brostrøm også et par opløftende ord til danskerne.

Selvom antallet af indlagte med covid-19 fortsat er for opadgående, sker det nemlig slet ikke i samme grad som sidste vinter. Det samme gælder for dødstallene, slog han fast.

- Det betyder, at vaccinationsindsatsen virker, sagde Søren Brostrøm.

Det er på trods af, at man - ifølge Brostrøm selv - hurtigt kan få den opfattelse, at Danmark er et forfærdeligt sted at opholde sig, hvis man læser internationale medier.

- Det er også rigtigt, at vi har et bekymrende højt smittetryk i Danmark, men det er også et udtryk for, at vi har et meget højt testniveau i Danmark, og derfor kan vi rapportere højere smittetal end mange andre lande, siger Søren Brostrøm.

Derudover understregede han på det kraftigste, at det allerbedste, man kan gøre for sig selv og samfundet op til nytår, er at lade sig vaccinere. I øjeblikket er omtrent 4,8 millioner danskere vaccineret med første og andet stik, mens 2,7 millioner mennesker har modtaget et booster-stik.

- Det er det, der er med til at bringe os sikkert gennem den her vinter i forhold til at forebygge alvorlig sygdom, sagde han.

Omikron dominerer

For nylig ophørte Danmark med at sekventere samtlige positive PCR-tests for at finde ud af, om der i hvert tilfælde var tale om den særligt smitsomme Omikron-variant.

I stedet gik man over til at sekventere et repræsentativt udsnit af de positive prøver for at beholde et overblik over, hvor stor en andel af epidemien, varianten kan holdes ansvarlig for.

På pressemødet kunne Tyra Grove Krause, der er faglig direktør hos Statens Serum Institut, på baggrund af den indsamlede data slå fast, at Omikron ganske som forventet er den klart dominerende variant i Danmark.

- 80 procent af alle positive prøver ser ud til at være Omikron nu, sagde Tyra Grove Krause.

Selvom det umiddelbart kan virke som en nedslående nyhed, er det ikke nødvendigvis således.

Studier fra Sydafrika, hvor varianten først blev opdaget, England og Skotland tyder ifølge Tyra Grove Krause på, at smitte med Omikron-varianten er forbundet med mindre risiko for alvorlig sygdom.

- Risikoen for at komme i kontakt med sundhedsvæsenet ser ud til at være mellem 20 og 70 procent mindre for Omikron-smittede end for Delta-smittede, sagde hun:

- Det er utroligt positivt, at de her data er kommet ud.

Tyra Grove Krause måtte dog hurtigt tilføje, at datagrundlaget fortsat er beskedent, og at det derfor ikke betyder, at man kan slække på forsigtigheden lige med det samme.

Vacciner virker på Omikron

Tyra Grove Krause kunne yderligere tilføje, at selvom de i Danmark anvendte coronavacciner er mindre effektive mod Omikron-varianten, er de fortsat effektive i forhold til at forebygge alvorlig død og sygdom.

- Vaccinen giver en beskyttelse på 55 procent mod Omikron-varianten lige efter 2. stik og i perioden lige efter 3. stik. Det er lavere end for deltavarianten, og det ser ud til at aftage hurtigere over tid, siger hun.

Særligt et boosterstik fungerer dog effektivt i forhold til at forhindre alvorlig sygdom og i nogen grad også smitte.