Coronavirus

Minister: - Vi åbner ikke skolerne, hvis det er uforsvarligt

Skolerne åbner igen den 5. januar, og forholdene har ikke ændret sig siden, den beslutning blev truffet, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Selv om juleferien lakker mod sin afslutning kort inde i det nye år, er det ikke sikkert det bliver med en hverdag som børn og lærere kende.

Vi følger hele tiden med i sundhedsmyndighedernes fremskrivninger og vurdering af den konkrete smittesituation.

Pernille Rosenkrantz-Theil, undervisningsminister (S).

Det siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i ’Go’ aften LIVE’ tirsdag.

- Hvis ikke det er forsvarligt, åbner vi ikke skolerne, lyder det fra ministeren.

Vil have højere vaccinetilslutning

Reaktionen kommer efter en periode med høje smittetal i samfundet, som har fået eksperter til at anbefale hjemmeundervisning og en øget vaccineudrulning til skolebørnene.

- Vi følger hele tiden med i sundhedsmyndighedernes fremskrivninger og vurdering af den konkrete smittesituation, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Skolebørnene blev sendt hjem allerede 15. december, da høje smittetal gjorde, at man indførte hjemmeundervisning.

Smittetallene har fortsat en støt opadgående kurve.

Og den udvikling har fået Statens Serum Institut til at pege på behovet for en større vaccinetilslutning fra skolebørnene, hvor lidt under 40 procent aktuelt har fået første stik.

- Vi vil gerne have vaccinetilslutningen blandt skolebørnene højere op, for det er det, der skal til for at holde skolerne åbne hen over den næste måneds tid, hvor vi får meget mere smittespredning med Omikron, siger Tyra Grove Krause, faglig direktør hos Statens Serum Institut (SSI) til DR.

Situation uforandret

Alligevel mener undervisningsministeren, at situationen ikke har forandret sig, siden eleverne gik på hjemmeskoling i midten af måneden.

- Både smittetallene og vaccinetilslutningen er som forventet, og det er fint på nuværende tidspunkt, selv om vi gerne skal have antallet af vaccinerede højere op, siger Pernille Rosentkrantz-Theil, som har siddet til møder med både sundhedsmyndigheder og Danmarks Lærerforening for at se på rammerne for undervisning, når pandemien nu går ind i sit tredje år.

I Danmarks Lærerforening er der bekymring over en genåbning af skolerne, som ikke tager højde for det aktuelle smittebillede af coronavirussen.

- Lærerne var den faggruppe i samfundet, som var mest smittet op til jul. Selv om man kan sige, at vi ikke bliver meget syge, er det stadig utrolig træls at blive smittet med covid-19. Man smitter sin familie og sine nærmeste, siger Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening (DLF) til TV 2.

DLF foreslår blandt andet skole hver anden dag, så alle klassens elever ikke er til stede samtidig, eller opdeling af skoledagen, så man er der først på dagen eller sidst på dagen.

- Hvis skolerne skal genåbne, skal det være på meget betryggende vilkår med små hold og få kontakter i løbet af dagen. I foråret 2020 så vi, at det faktisk også kunne give resultater med mulighed for at lave god undervisning, siger Dorte Lange, der gerne vil give de enkelte skoler "frihedsgrader" i forhold til at strukturere dagligdagen.

Balance mellem tryghed og trivsel

Pernille Rosenkrantz-Theil peger på vigtigheden af at finde en balance mellem tryghed og børnenes trivsel, hvis skolerne igen bliver helt eller delvist lukket land.

- Vi ved fra forskning fra den første nedlukning, at omkring 20 procent af børnene ikke trives med hjemmeskoling, og at det har konsekvenser socialt og fagligt. Den afvejning må og skal vi have med, siger hun.

Ministeren vil ikke sætte tal på, hvor høj smitten skal være for at skolerne forbliver lukkede ved den planlagte åbning 5. januar. Hun vil holde sig til den overordnede vurdering fra sundhedsmyndighederne.

- Kurverne for antallet af vaccinerede, smittede og indlagte er afgørende og det, jeg i sidste ende læner mig op ad, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.