Coronavirus

Eksperter vil have coronapasset strammet op

I sin nuværende form er coronapasset ikke særligt egnet til at forhindre smitten i at sprede sig, siger lektor.

Den stigende smitte i Danmark bør få konsekvenser, lyder det fra flere fagfolk. De foreslår, at man skal vise coronapas og en frisk negativ coronatest, hvis man vil deltage i indendørs aktiviteter.

Forslaget kommer, samtidig med at Danmark lige nu har verdens højeste incidenstal med 1612 smittede per 100.000 indbyggere. Tallene skal ses i lyset af, at Danmark er et af de lande i verden, der tester befolkningen mest.

Eksperterne mener, at vaccinerede som ikke-vaccinerede skal lade sig teste langt mere, og det skal ikke længere være nok med et coronapas, hvis man eksempelvis vil på restaurant eller i fitnesscenteret.

- Coronapasset i sin nuværende form er ikke særligt egnet til at forhindre smitten i at sprede sig, siger Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, til TV 2.

Coronapasset er ikke, hvad det var

Mens Omikron-varianten har gjort sit indtog, og på kort tid er blevet dominerende, er de oprindelige dobbelte vaccinedosers effekt også begyndt at aftage. Og det er den kombination, der ifølge Viggo Andreasen betyder, at man bør se på justeringer af coronapasset.

- Der vil jeg anbefale, at man på en måde for strammet op på det. For eksempel ved, at man kun kan få et grønt coronapas, hvis man har en boostervaccination, en negativ test, eller hvis man er vaccineret og tidligere smittet, siger Viggo Andreasen.

Han peger samtidig på, at dem, der har fået et tredje stik, kun smitter mellem en tredjedel eller halvt så meget som dem med to stik.

Dem med to vaccinationer er fortsat er godt beskyttet mod alvorlig sygdom, tilføjer han.

I Finland har man fra tirsdag suspenderet coronapasset midlertidigt, og i Sverige er det fra i dag af ikke længere nok for udlændinge at vise et coronapas, hvis de vil ind i landet. Man skal have en frisk negativ test.

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet og Københavns Universitet, kan også godt se mening i at bruge test som adgangskrav.

- Umiddelbart lyder det fornuftigt, at hvis man skal have inddæmmet smitten og have et åbent samfund, er det naturligt at tænke på at bruge tests mere offensivt.

Dog mener han, at usikkerhederne ved lyntest og hjemmetest skal italesættes tydeligt, så alle ved, at man kan være smittebærer på trods af et negativt svar.

"Vi er nødt til at gøre et eller andet"

Coronapasset i sin nuværende form er heller ikke nok, hvis man spørger Lungeforeningen, der repræsenterer landets lungepatienter.

Fordi Omikron smitter så meget, så nemt, og før man får symptomer, bør man i langt højere grad se på selvtests som adgangsbillet til begivenheder, der foregår indendørs. Det siger foreningens formand, Torben Mogensen til TV 2.

- Smitten breder sig med voldsom hast i øjeblikket, og vi er nødt til at gøre et eller andet for at begrænse den. Det kunne godt være, at hvis man skulle på restaurant, så havde man en frisk coronatest, siger Torben Mogensen.

Det kunne for eksempel være en selvtest, lyder det fra Torben Mogensen, der mener, at udvidet brug af selvtests giver langt flere muligheder, uden at det bliver for besværligt.

Hos Dansk Selskab for Almen Medicin peger coronatalsperson Anders Beich også på antigentests, der bruges hjemme og i lyntestcentre, som et våben, der bør bruges mere, hvor folk samles. Anders Beich har tidligere været kritisk over for den danske teststrategi.

- Det er bedre at bruge kræfterne på at teste mere målrettet, når folk skal samles, end man gør i dag, siger han til TV 2.

Han peger ligesom Torben Mogensen på, at det på trods af den større usikkerhed ved hurtigtests er fornuftigt at teste mere.

- Det vil bære godt at bringe testen tættere på det sted, hvor den faktisk skal anvendes. Så kan man bruge dem til at tage de positive tilfælde ud af spil.

Sundhedsministeriet oplyser i et skriftligt svar til TV 2, at "at smitteudviklingen følges meget nøje, og at det løbende vurderes, om der er behov for at supplere eller tilpasse de nuværende tiltag, herunder reglerne for coronapas".