Samfund

Disse 39 store personligheder mistede vi i 2021

Læs om nogle af de kendte, der gik bort i 2021.

Silvie Ulrikke Østebø (https://livsstil.tv2.dk/profil/silvie-ulrikke-ostebo)

2021 var året, hvor vi mistede en prins, en stor dansk fodboldstjerne og en folkekær cykelrytter.

Her kan du læse om nogle af de kendte, vi tog afsked med.

I årskavalkaden 'De største øjeblikke' blev de afdøde danskere hyldet. Se det på TV 2 PLAY.

Lars Høgh
Lars Høgh Foto: Ritzau Scanpix

Lars Høgh, 62 år

Fodboldspiller, døde 8. december.

Lars Høghs plads i DBU's Fodboldens Hall of Fame vidner om den store betydning, han havde i dansk fodbold.

Målmanden blev hele fem gange kåret som Danmarks bedste, og som loyal OB-spiller stod 'Høghen' som en mur mellem stolperne i hele 817 kampe for klubben. Han var en del af truppen, da OB i 1977, 1982 og 1989 kunne hæve trofæet i det danske mesterskab.

Efter sin klubkarriere brugte Lars Høgh sine evner som træner for Brøndby IF's og herrelandsholdets målmænd, som han trænede under årets slutrunde.

Lars Høgh måtte dog holde flere pauser, efter at han i 2018 blev ramt af kræft i bugspytkirtlen. Han stoppede i kemobehandling en måned inden sin død.

- Lars Høgh havde et fantastisk positivt sind, og selv i modgangen havde han en positiv indstilling til livet, skrev OB i deres mindeord.

Prins Philip
Prins Philip

Prins Philip, 99 år

Hertug af Edinburgh og ægtefælle til dronning Elizabeth 2., døde 9. april.

Efter måneder med indlæggelser og sygdom sov prins Philip stille ind på Windsor Castle i april.

I over 70 år stod han ved den britiske dronning Elizabeth 2.'s side som ægtemand og far til deres fire børn, Charles, Anne, Andrew og Edward.

Philip var selv født med royalt blod, da han var søn af den græske konges lillebror, og han bar dermed titlerne som græsk og dansk prins. Det var dog kun, indtil han mødte sit livs kærlighed i den unge tronarving Elizabeth.

Parret blev gift i 1947, og i 1952 blev hun dronning. Det gjorde Philip til prinsgemal og hertug af Edinburgh, og han opgav sin karriere som officer i den kongelige britiske flåde, Royal Navy.

I stedet udlevede han sine ambitioner gennem sine mange protektioner, på de officielle rejser med dronningen og til de over 22.000 royale arrangementer, han nåede at deltage i, inden han i 2017 trak sig fra sine pligter.

Anne Bech
Anne Bech Foto: Ritzau Scanpix

Anne Bech, 42 år

Fitnessinstruktør og forfatter, døde 10. februar.

Anne Bech delte flittigt ud af råd om kost og træning og blev i løbet af få år et kendt ansigt inden for sit felt.

Kendisser som Christiane Schaumburg-Müller, Mascha Vang og Thomas Skov var alle under hendes kyndige vejleding i det sunde liv. Og hun skrev desuden bøger, medvirkede i tv- og radioprogrammer og holdt foredrag.

Da hun i 2019 fik konstateret kræft, måtte hun dog gå ned i gear.

- Jeg har startet en ikke selvvalgt og hård rejse, skrev hun på Instagram, da hun samme år delte et billede af sit glatbarberede hoved efter kemoterapi.

Hun fortalte åbent om forløbet helt frem til sin død i februar.

Colin Powell
Colin Powell Foto: Ritzau Scanpix

Colin Powell, 84 år

Tidligere amerikansk udenrigsminister, døde 18. oktober.

Fra 2001 til 2005 var Colin Powell udenrigsminister i George W. Bushs regering, hvormed han skrev historie som den første afroamerikaner på posten.

Hans vej til den indflydelsesrige post startede med to udsendelser til Vietnam, og senere blev han generalstabschef, som er den højeste lederpost i det amerikanske militær.

Hans eftermæle som minister blev dog præget af den tale, han holdt til FN i 2003. For at skaffe opbakning til invasionen af Irak udtalte Colin Powell, at Irak havde masseødelæggelsesvåben, hvilket viste sig at være baseret på forkerte efterretninger.

Efterfølgende udtrykte han fortrydelse over talen, som havde svækket USA's troværdighed.

Colin Powells død skyldtes komplikationer efter smitte med coronavirus.

Johannes Møllehave
Johannes Møllehave Foto: Ritzau Scanpix

Johannes Møllehave, 84 år

Præst, forfatter, digter og samfundsdebattør, døde 10. maj.

Johannes Møllehave satte sit præg på dansk kultur gennem sine ord.

Han blev teologisk kandidat i 1963 og var gennem sin karriere præst flere steder, men ved siden af præstegerningen var det litteraturen, der trak.

Kendetegnende for hans mange digte og romaner var, at de rummede eksistentielle temaer som kærlighed og fællesskab. Og han vandt adskillige store litteraturpriser for sin kunst. I 2012 blev hans forfatterskab hyldet med Publicistprisen af Den Danske Publicistklub for hans "sans for både humor og alvor".

En hjerteoperation og to blodpropper i hjernen i 2018 betød, at han stoppede med at rejse rundt som foredragsholder.

Bent Melchior
Bent Melchior Foto: Ritzau Scanpix

Bent Melchior, 92 år

Tidligere overrabbiner, døde 28. juli.

I årene 1969 til 1996 var Bent Melchior overrabbiner ved Det Mosaiske Trossamfund (i dag kaldet Det Jødiske Samfund i Danmark).

Det talerør, der fulgte med posten, brugte han i samfundsdebatten. Han blandede sig i de store åndelige spørgsmål, i dansk udlændingepolitik og debatten om omskæring af drengebørn, som han var fortaler for.

Hans mål var at nedbryde fordomme og bygge bro mellem mennesker. Et arbejde han fortsatte som stifter af Foreningen Brobyggerne.

- Han var enormt nysgerrig på andre mennesker. For ham var religion underordnet, beskrev Foreningen Brobyggernes anden stifter, Özlem Cekic, om ham i forbindelse med hans død.

Albert Dyrlund
Albert Dyrlund Foto: Ritzau Scanpix

Albert Dyrlund, 22 år

Youtuber, musiker og skuespiller, døde 28. juli.

En tragisk faldulykke kostede i juli youtuberen Albert Dyrlund livet.

Med 168.000 abonnenter på Youtube (og desuden 224.000 følgere på Instagram) var han en af de største danskere på platformen. Hans sjove – og sommetider provokerende – indhold var trækplasteret.

Han udgav flere sange gennem sin kanal, blandt andre 'Albert dans' og 'Sommer', og i 2018 spillede han hovedrollen i filmen 'Team Albert'. Den fik publikumsprisen ved Robert-prisuddelingen.

Dødsulykken skete, da Albert Dyrlund var i færd med at filme en video. Her faldt han ud over en skrænt fra 200 meters højde i området Forcella Pana i Italien. Han stod ikke til at redde.

Lily Weiding
Lily Weiding Foto: Ritzau Scanpix

Lily Weiding, 96 år

Skuespiller, døde 15. juni.

Lily Weiding blev uddannet skuespiller fra Det Kongelige Teaters elevskole, og det var netop på de skrå brædder, at hendes karriere udfoldede sig.

Fra sin debut i 1942 havde hun flere store roller, blandt andet portrætterede hun Solveig i 'Peer Gynt' og Eliza i 'My Fair Lady'.

"Altid prima, aldrig donna" beskrev Politikens teateranmelder Ebbe Mørk om hende i forbindelse med hendes 85-årsfødselsdag. Han fremhævede hendes helt særlige evne til at balancere mellem "stor kunst og ærligt arbejde".

I løbet af sit liv måtte hun tage afsked med tre ægtemænd, som døde før hende. Den sidste var den folkekære skuespiller Morten Grundwald, som hun dannede par med fra 1965 og frem til hans død i 2018.

Chris Anker
Chris Anker Foto: Ritzau Scanpix

Chris Anker Sørensen, 37 år

Cykelrytter og kommentator, døde 18. september.

Chris Anker Sørensen havde meritter fra flere af verdens hårdeste cykelløb. Fem gange deltog han i Tour de France, fire gange i Vuelta a Espana og tre gangen i Giro d'Italia som cykelrytter.

I sidstnævnte løb vandt han karrierens største sejr, da han triumferede på 8. etape og kørte alene over målstregen efter et længere udbrud.

Det var dog ikke kun på landevejene, at 'oksen fra Hammel' gjorde sig bemærket. Hans gode humør og kække kommentarer til journalisterne gjorde ham til en vellidt skikkelse i dansk cykelsport, og i 2017 indtog han selv kommentatorrollen på TV 2 med stor fortællelyst og -talent.

Chris Anker Sørensen mistede livet i september, efter at han blev påkørt under en cykeltur i Belgien, hvor han opholdt sig for at dække VM i landevejscykling.

Michael Collins
Michael Collins Foto: Ritzau Scanpix

Michael Collins, 90 år

Astronaut, døde 28. april.

Michael Collins fik tilnavnet 'den mest ensomme mand i historien'. Ikke fordi han manglede venner, men fordi han havde en helt særlig opgave under den første bemandede månemission, Apollo 11 i 1969.

Mens hele verden fulgte Neil Armstrong og Edwin 'Buzz' Aldrin betræde månen som de første nogensinde, sørgede Michael Collins for at holde deres fartøj i kredsløb, så de kunne komme tilbage til Jorden.

Astronauten satte altså ikke fod på himmellegemet, og gik dermed glip af den stjernestatus, som hans kollegaer opnåede.

- Havde jeg den bedste plads ombord på Apollo 11? Nej, men jeg var voldsomt begejstret for at have den plads, jeg havde, udtalte Michael Collins i et interview i 2019.

Poul Schluter
Poul Schluter Foto: Ritzau Scanpix

Poul Schlüter, 92 år

Tidligere dansk statsminister, døde 27. maj.

Fra 1982 til 1993 var Poul Schlüter regeringsleder i Danmark, hvilket gør ham til en af de længestsiddende danske statsministre.

Han var uddannet advokat og blev i 1964 valgt ind i Folketinget for Det Konservative Folkeparti, hvor han senere fik formandsposten.

I sin tid som statsminister gennemførte han flere reformer for at få styr på den danske økonomi med høj inflation og arbejdsløshed. Og hans popularitet var med til at sikre, at partiet i 1984 fik 42 mandater – det højeste hidtil.

Poul Schlüter trak sig i forbindelse med Tamil-sagen, hvor hans justitsminister Erik Ninn-Hansen blev dømt for ulovligt at have forhindret tamilske flygtninges familiesammenføring.

Efterfølgende blev Poul Schlüter medlem af Europaparlamentet.

Vita Andersen
Vita Andersen Foto: Ritzau Scanpix

Vita Andersen, 78 år

Digter, forfatter og dramatiker, døde 20. juli.

Vita Andersen debuterede i 1977 med digtsamlingen 'Tryghedsnarkomaner', som introducerede danskerne for den rimløse genre knækprosa.

Samlingen solgte over 100.000 eksemplarer, hvilket gav den titlen som den bedst sælgende digtsamling i Danmark. En rekord, som først blev slået i 2013 af Yahya Hassan.

Hun har blandt andet modtaget De Gyldne Laurbær og Kritikerprisen.

Siden er fulgt en lang række digte, noveller, romaner og skuespil, som dog har det til fælles, at de centrerer sig om kvinders indre liv.

Desmond Tutu
Desmond Tutu Foto: Ritzau Scanpix

Desmond Tutu, 90 år

Ærkebiskop og menneskerettighedsforkæmper, døde 26. december.

Siden 1970'erne kæmpede Desmond Tutu for menneskerettigheder og mod apartheid i Sydafrika.

Han var, sammen med Nelson Mandela, en af de mest fremtrædende kritikere af styrets legaliserede racediskriminering.

Han er særligt hyldet for sin lederrolle i sandheds- og forsoningskommissionen, som blev etableret med det formål at afsløre sandheden om, hvad der foregik under apartheid og skulle hjælpe forsoningen mellem hvide og sorte på vej. Desmond Tutu gik ind for anger og refleksion frem for straf til de ansvarlige, og netop den indsats modtog han i 1984 Nobels fredspris for.

De seneste to årtier han levede, trak han sig mere tilbage, da han kæmpede med prostatakræft.

Mary Wilson
Mary Wilson Foto: Ritzau Scanpix

Mary Wilson, 76 år

Sanger, døde 9. februar.

Mary Wilson var kun 14 år gammel, da hun blev en del af den soulgruppe, som senere skulle tage navnet The Supremes.

Sammen med gruppemedlemmerne Florence Ballard og Diana Ross drømte hun om at skabe sig et navn under musikselskabet Motown. En drøm, som efter utallige lokale optrædener blev til virkelighed i 1961.

Herfra tog deres popularitet fart.

Med sange som 'Where Did Our Love Go', 'Baby Love', 'You Can’t Hurry Love' og 'Stop! In the Name of Love' nåede gruppen toppen af hitlisterne både i USA og internationalt.

Som det eneste af de originale medlemmer forblev Mary Wilson i The Supremes helt frem til 1977. Siden udgav hun erindringsbogen 'Dream Girl', som slog slagsrekorder.

Jacob Andersen
Jacob Andersen Foto: Ritzau Scanpix

Jacob Andersen, 60 år

Musiker, døde 28. marts.

Jacob Andersen kan både betegnes som en af de mest produktive og succesfulde skikkelser i dansk musik.

Han slog igennem i 1979 med rockgruppen Sneakers. På hits som 'Sui Sui' og 'Woodoo' stod han for den underliggende rytme som gruppens percussionist.

Da Sneakers blev opløst efter seks års succes, tog hans nye projekt, Danseorkestret, over. I dag er listen over danske musikere, han har spillet for, lang: Lars H.U.G, Dodo & The Dodos, Shu-bi-dua, Michael Falch, Sanne Salomonsen og flere.

De seneste år spillede han også i 'Vild med dans'-husorkestret The Antonelli Orchestra, og i 2019 beskrev han, at hans mange foretagender stadig løb op i omkring 170 koncerter om året.

Charlie Watts
Charlie Watts Foto: Ritzau Scanpix

Charlie Watts, 80 år

Trommeslager i Rolling Stones, døde 24. august.

Rolling Stones var kun lige etableret, da Mick Jagger, Keith Richard og daværende bandmedlem Brian Jones i 1963 inviterede Charlie Watts til at blive en del af deres band.

Charlie Watts, som ellers var i reklamebranchen, blev hvervet for sine evner på et trommesæt, og han blev dermed medlem af en af de største rockgrupper nogensinde.

Årene efter fulgte albumudgivelser, turnéer, en kæmpe fanbase og et liv med masser af fest, alkohol og stoffer.

Populariteten lever stadig i dag, hvor Rolling Stones havde planlagt en 60-års jubilæumsturné i USA i 2022. På grund af en hjerteoperation måtte Charlie Watts dog trække sig fra den. Få uger efter døde han på et hospital i London.

Anders Bodelsen
Anders Bodelsen Foto: Ritzau Scanpix

Anders Bodelsen, 84 år

Forfatter og journalist, døde 17. oktober.

Anders Bodelsen var 21 år, da han udgav sin første bog, romanen 'De lyse nætters tid'.

Igennem de over 60 romaner, noveller og skuespil, der kom efter, var forfatteren optaget af at skildre hverdagsmennesker i ekstreme situationer. Sådan var det også i gennembrudsromanen 'Tænk på et tal' fra 1968 om en stilfærdig kasserer, som ender med en aktiv rolle i et bankrøveri. Romanen blev senere filmatiseret.

Ud over forfatterskabet var han også aktiv som tv- og filmanmelder i Politiken og Information.

Forfatterens betydning for dansk kunst- og kulturliv sikrede ham i 1986 Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

F W de Klerk
F W de Klerk Foto: Ritzau Scanpix

Frederik Willem de Klerk, 85 år

Tidligere sydafrikansk præsident, døde 11. november.

Frederik Willem de Klerk var Sydafrikas sidste hvide præsident, og han startede forhandlingerne, der førte til apartheids endeligt.

Præsidenten blev valgt i 1989 for Nationalpartiet. På daværende tidspunkt var stemmeretten forbeholdt det hvide mindretal, og hans parti værnede om styret, der gjorde sorte sydafrikanere til andenrangsborgere.

Efter år med internationalt pres og interne protester tog Frederik Willem de Klerk beslutningen om at løslade Nelson Mandela, den mest fremtrædende antiapartheid-aktivist og frihedskæmper, efter 27 år bag tremmer.

Efter løsladelsen indgik Nationalpartiet en samlingsregering med Nelson Mandelas parti, Den Afrikanske Nationalkongres (ANC). Fire år senere vandt partiet en jordskredsejr i det første valg, hvor landets sorte befolkning kunne stemme.

I 1993 modtog Frederik Willem de Klerk og Nelson Mandela således Nobels fredspris for deres fælles arbejde med at ophæve apartheidstyret.

Gunilla Bergstrøm
Gunilla Bergstrøm Foto: Ritzau Scanpix

Gunilla Bergström, 79 år

Børnebogsforfatter og journalist, døde 26. august.

Gunilla Bergström var uddannet journalist og arbejdede i starten af sin karriere på svenske Dagens Nyheter og Aftonbladet.

Det var lige indtil, hun i 1972 fandt på en lille, venlig fyr ved navn Alfons Åberg. En fyr, som opnåede enorm popularitet blandt børn i Skandinavien såvel som andre steder i verden.

Børnebøgerne om Alfons Åberg er både tegnet og skrevet af Gunilla Bergström, og gennem tiden er det blevet til 26 bøger om drengen og hans piberygende far. De er oversat til omkring 30 sprog og findes også som tegnefilm.

Kurt Thyboe
Kurt Thyboe Foto: Ritzau Scanpix

Kurt Thyboe, 81 år

Journalist og boksekommentator, døde 3. november.

I løbet af sin karriere slog journalist Kurt Thyboe sine folder på sportsredaktionerne på både Aarhus Stiftstidende, B.T., Politiken og Ekstra Bladet.

Men det var som chefredaktør på mandebladet Ugens Rapport fra 1971 til 1981, at han for alvor blev et stort navn i Mediedanmark. Bladet, som var en blanding af blød porno og journalistiske historier, var dengang et af Danmark mest læste.

Hans interesse for sport manifesterede sig også i de bøger, han skrev om store sportsnavne som bokserne Muhammed Ali og Mikkel Kessler. Netop boksningen blev også hans levevej senere i livet, da han blev fast boksekommentator på TV3.

Michael K Williams
Michael K Williams Foto: Ritzau Scanpix

Michael Kenneth Williams, 54 år

Amerikansk skuespiller, døde 7. september.

For mange er skuespiller Michael K. Williams uløseligt forbundet med rollen som den hårdkogte pusher Omar Little i serien 'The Wire'.

Serien, som i fem sæsoner skildrede den kriminelle underverden i Baltimore, blev i starten af 00'erne et af de mest populære tv-shows.

Michael K. Williams' præstationer på det hvide lærred blev igennem hans karriere hædret med fem Emmy-nomineringer. Så sent som sidste år var han nomineret for sin rolle i HBO-serien 'Lovecraft Country'.

Sideløbende med succeserne kæmpede skuespilleren med et stofmisbrug. Kort efter at han i september blev fundet død i sin lejlighed i New York, blev det bekræftet, at dødsårsagen var en overdosis af heroin, kokain og flere andre stoffer. Han blev 54 år.

Kurt Westergaard
Kurt Westergaard Foto: Ritzau Scanpix

Kurt Westergaard, 86 år

Bladtegner, døde 18. juli.

Kurt Westergaard var egentlig uddannet lærer, men det var hans streg, der i 1983 sikrede ham en ansættelse på Jyllands-Posten som bladtegner.

Mest kendt er han for sin satiretegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen, som blev bragt i avisen i 2005.

Tegningen – og flere andre i avisen – affødte den såkaldte Muhammedkrise med demonstrationer, Dannebrog-afbrændinger og krav om undskyldninger i både Danmark og udlandet.

Selv blev tegneren udsat for et drabsforsøg, da en mand i 2010 trængte ind i hans hjem som hævn for portrætteringen af profeten. Det betød, at Kurt Westergaard frem til sin død var beskyttet af livvagter døgnet rundt

Jens Springborg
Jens Springborg Foto: Ritzau Scanpix

Steen Springborg, 67 år

Skuespiller og instruktør, døde 23. april.

Steen Springborg var 20 år gammel og nyuddannet skuespiller, da han blev ansat ved Det Kongelige Teater. Og allerede i sin allerførste rolle gjorde han sig bemærket, da han i stykket 'Hesteguden' vovede sig ud i flere nøgenscener.

Mange af hans roller, både på teatret og på film, kredsede om ondskab og mørke. Han spillede blandt andre faren i en teateropsætning af Thomas Vinterbergs prisbelønnede 'Festen', mens han i 2004 spillede den kyniske patriark Mogens Gregersen i dramaet 'Familien Gregersen'. Han medvirkede desuden i tv-serierne 'Edderkoppen' og 'Rejseholdet' samt filmen 'Drengene fra Skt. Petri'.

De sidste par år af hans karriere var det de store klassikere på teaterscenen, som havde Springborg på rollelisten. Heriblandt 'Les Misérables', 'Annie' og 'Singing in the Rain'. Han indstillede karrieren i 2017.

Tommy Troelsen
Tommy Troelsen Foto: Ritzau Scanpix

Tommy Troelsen, 80 år

Fodboldspiller og tv-vært, døde 9. marts.

Tommy Troelsen var lidt af et klubikon i Vejle Boldklub, og i løbet sine 257 kampe for klubben sparkede han 130 bolde i kassen.

Det sikrede ham en plads på det danske A-landshold, hvor han startede inde i 16 kampe. En af kampene var den, der sikrede Danmark en af de største sejre i fodbold nogensinde: OL-sølvet i 1960 i Rom.

Som 28-årig indstillede Tommy Troelsen sin aktive karriere til fordel for trænergerningen. Således fik han som U21-landstræner senere landsholdsprofiler som Preben Elkjær, Søren Lerby og Frank Arnesen under sine vinger.

De seneste mange år har han tonet frem med sine kontante analyser, jyske dialekt og ikke mindst varme humor som vært på programmerne 'Sportslørdag', 'Tipslørdag' og senere 'Sportsquiz" og 'Tommy's Corner'. Han gik på pension i 2005.

Jens Peter Bonde
Jens Peter Bonde Foto: Ritzau Scanpix

Jens-Peter Bonde, 73 år

Tidligere europaparlamentariker, forfatter og journalist, døde 5. april.

Jens-Peter Bonde har taget hele turen rundt om EU i sin livstid.

Hans politiske karriere startede i 1960'erne i Radikal Ungdom, hvor han var landsformand. Men da danskerne 2. oktober 1972 stemte ja til medlemskabet af EF – nu EU – dedikerede han sig til modstanden mod den økonomiske og politiske union.

I årene 1979-2008 sad han i Europa-Parlamentet – først for Folkebevægelsen mod EF, så for Junibevægelsen. Særligt ydede han en indsats for at få danskerne til at stemme nej til Maastricht-traktaten i 1992, hvilket lykkedes. Det førte til de fire danske EU-forbehold mod fælles valuta, mod retsligt samarbejde, mod forsvarssamarbejde og mod et europæisk statsborgerskab.

Efter at han forlod parlamentet i 2008, betegnede han sig som EU-realist. Han argumenterede for mindre sparepolitik og mere lempelig finanspolitik for at øge væksten og skabe job i økonomisk svage regioner.

Charlotte Strandgaard
Charlotte Strandgaard Foto: Ritzau Scanpix

Charlotte Strandgaard, 78 år

Forfatter, døde 9. oktober.

Listen over Charlotte Strandgaards romaner, digtsamlinger og andre udgivelser er lang. Faktisk har hun gennem sin karriere skrevet over 50 af slagsen.

Hun debuterede i 1965 med digtsamlingen 'Katalog'. Særligt kredsede de om de emner, som kan være svære at tale om, eksempelvis abort, sindslidelser og stofmisbrug.

Hun modtog blandt andet Morten Nielsens Mindelegat i 1972, Statens Kunstfonds legat i 1986 og Thit Jensens Forfatterlegat i 1989 for sit forfatterskab.

Hofmarskal
Hofmarskal Foto: Ritzau Scanpix

Søren Haslund-Christensen, 88 år

Tidligere hofmarskal, døde 26. oktober.

Søren Haslund-Christensen stod i 14 år i spidsen for det danske hof og dets økonomi som hofmarskal.

Han havde en baggrund i Forsvaret og blev i 1988 generalmajor og chef for Jyske Division, inden han overtog embedet med ansvar for hoffets 130 ansatte. Dermed var det ham, der stod i spidsen ved dronning Margrethe og prins Henriks store gallamiddage i ind- og udland.

Da Søren Haslund-Christensen i 2008 gik på pension som hofmarskal, blev han eventyrer. Blandt andet var han med på den store videnskabelige ekspedition Galathea 3, som sejlede rundt på verdenshavene.

Søren Haslund-Christensen fik i 2011 konstateret Alzheimers og flyttede i 2016 på plejehjem. Trods sygdommen rejste han i 2016 til Centralasien med sin søn. Rejsen endte ud i filmen 'Fædre og sønner'.

Larry King
Larry King Foto: Ritzau Scanpix

Larry King, 87 år

Talkshowvært og journalist, døde 23. januar.

Alt fra topatleter til Hollywood-stjerner, fra præsidenter til verdensberømte musikere har siddet i den varme stol hos Larry King.

Hans talkshow 'Larry King Live' er det længstlevende af sin slags i USA, da det blev produceret fra 1985 og helt frem til 2010.

Værten var kendt for sin interviewteknik, der var skarp og præcis, men samtidig fik han sine kilder til at føle sig trygge, og de åbnede sig derfor ofte meget op.

Selv efter 40.000 interviews bag sig stoppede den 76-årige vært ikke. Allerede i 2012 vendte han tilbage med det tilsvarende talkshow 'Larry King Now'.

Søren Holm
Søren Holm Foto: Ritzau Scanpix

Søren Holm, 25 år

Musiker, døde 25. maj.

Søren Holm var forsanger i det aarhusianske band Liss.

Hans unikke stemme kunne første gang høres i radioen med debut-ep'en 'Try' i 2015. Siden opnåede bandet både dansk og international anerkendelse for deres særlige poplyd og endte blandt andet på turné i udlandet.

På forsangerens dødsdag skrev de øvrige bandmedlemmer, Villads Tyrrestrup, Vilhelm Strange og Tobias Laust:

- Søren var det smukkeste, sjoveste, sødeste menneske, der altid passede på alle omkring ham.

Familien har holdt dødsårsagen privat. ​

Peter Viskinde
Peter Viskinde Foto: Ritzau Scanpix

Peter Viskinde, 67 år

Musiker, guitarist og sangskriver, døde 23. marts.

En pludselig blodprop i hjertet kostede i marts musikeren Peter Viskinde livet.

Peter Viskinde var guitarist og sangskriver og blev i 1980 medlem af det danske band Malurt, som forsanger Michael Falch havde dannet tre år tidligere i 1977 sammen med guitarist Christian Arendt og trommeslager Peter Mors.

Ti år senere i 1990 brød Peter Viskinde ud af gruppen for at starte bandet Big Fat Snake sammen med forsanger Anders Blichfeldt. Et af deres helt store gennembrud var hittet 'No Peace Like In Heaven', som udkom i 1995.

Peter Viskinde var medlem af Big Fat Snake indtil 2008.

Christopher Plummer
Christopher Plummer Foto: Ritzau Scanpix

Christopher Plummer, 91 år

Skuespiller, døde 5. februar.

Christopher Plummer insisterede på at blive ved med at lave det, han elskede. Derfor lavede den canadiske skuespiller film helt frem til sin død.

Mest kendt er han nok for sin rolle som Kaptajn Von Trapp i storfilmen 'Sound of Music' fra 1965. Siden er det blevet til prominente roller i film som 'A Beautiful Mind' i 2001, 'All the Money in the World' fra 2017 og 'Knives Out' fra 2019.

I 2012 vandt han en Oscar for bedste mandlige birolle i filmen 'Beginners'. Med Oscaren blev 82-årige Christopher Plummer den ældste skuespiller til at vinde den eftertragtede gyldne statuette. Han har også vundet Golden Globes-priser og en BAFTA-pris.

Jørgen Flindt Rasmussen
Jørgen Flindt Rasmussen Foto: Ritzau Scanpix

Jørgen Flindt Pedersen, 80 år

Journalist og chefredaktør, døde 25. januar.

Jørgen Flindt Pedersen havde mange jern i ilden gennem sin karriere. Som nyuddannet statskundskaber var han først udenrigsredaktør ved dagbladet Demokraten, dernæst freelancer i London for i 1967 at rykke til Danmarks Radio.

Her blev han og journalist Erik Stephensen en kendt tv-duo, som fik tilnavnet 'Gulddrengene' for deres kritiske interviews med magthavere som politikere og erhvervsfolk. Netop dét fik de en Cavling for i 1979.

Det var også sammen med makkeren fra DR, at han siden relancerede det socialdemokratiske partidagblad Aktuelt. Chefredaktørerne fik en pengeindsprøjtning, men Det Fri Aktuelt, som de omdøbte det, blev aldrig den succes, de håbede.

I 1993 blev Jørgen Flindt Pedersen i stedet administrerende direktør for TV 2, indtil han fra 2000 drev produktionsselskabet Far Film.

Lars Noren
Lars Noren Foto: Ritzau Scanpix

Lars Norén, 76 år

Dramatiker og forfatter, døde 26. januar.

Lars Norén var en af Skandinaviens største navne inden for teater og scenekunst. Den svenske dramatiker står bag skuespil som 'Personkreds 3' og 'Kaos er nabo til Gud', som blev hans store gennembrud i 80'erne.

Han var kendt for at skildre de små og store konflikter, der kan boble under overfladen i familien. Mange af Noréns værker kredsede om personer i samfundets udkant som misbrugere, hjemløse og psykisk syge.

Et af hans mest kontroversielle stykker var 'Sju tre', hvor en række fængselsindsatte spillede sig selv. Det skabte en stor debat om ytringsfrihed, at de som erklærede nynazister fik lov at tale om, hvordan Sverige skal "renses". En af de medvirkende brugte sin udgangstilladelse til at røve en bank i byen Kisa. Under flugten skød og dræbte han to politifolk.

Lars Norén døde efter flere dages indlæggelse med coronavirus.

Else Hammerich
Else Hammerich Foto: Ritzau Scanpix

Else Hammerich, 84 år

Tidligere europaparlamentariker, døde 22. marts.

Kampen mod uretfærdighed var Else Hammerichs drivkraft gennem hele karrieren. Først som lærer hvor hendes interesse særligt lå hos de svage børn og senere som medlem af Europa-Parlamentet.

I Folkebevægelsen mod EF brugte hun sin stemme til at kæmpe for miljø, sundhed og arbejdsmiljø og var blandt andet en del af Kampagnen mod Atomvåben, der havde til formål at stoppe atomoprustningen fra både Øst- og Vestblokken. Hun sad i parlamentet fra 1979 til 1989.

Else Hammerich skrev og udgav gennem årene bøger om både konfliktløsning, pædagogik, kvinder i Chile og andre minoriteter i verden. Hun døde efter længere tids kræftsygdom.

Wilbur Smith
Wilbur Smith Foto: Ritzau Scanpix

Wilbur Smith, 88 år

Forfatter, døde 13 november.

Den sydafrikanske forfatter Wilbur Smith tog sine læsere med på sprudlende eventyrfortællinger fra tropiske øer, Afrikas jungler, det gamle Egypten og Anden Verdenskrig.

Og det virkede.

Allerede med debutromanen fra 1964, 'Når løven jager', blev han bestsellerforfatter. Bogens handling om en ung mand, der vokser op på en kvægfarm i Sydafrika, blev siden ført videre i yderligere 15 opfølgende bøger.

I alt skrev han 49 bøger og solgte over 140 millioner eksemplarer på verdensplan.

Gerd Muller
Gerd Muller Foto: Ritzau Scanpix

Gerd Müller, 75 år

Fodboldspiller, døde 15. august.

- Gerd Müller var den bedste angriber, der nogensinde har været og et godt menneske og en stor personlighed i fodboldverdenen.

Sådan skrev fodboldklubben FC Bayern München om deres angriber fra 1964 til 1979 Gerd Müller efter hans død i august.

I sine 607 kampe for klubben formåede han at score hele 566 mål. Hans træfsikkerhed er stadig i en liga for sig, da han endnu holder rekorden for flest Bundesliga-mål med 365. I landsholdsregi scorede Müller 68 mål i 62 kampe, inden han stoppede sin aktive fodboldkarriere i 1982.

I 2015 blev det offentligt kendt, at fodboldspilleren led af Alzheimers.

Michael Bruun
Michael Bruun Foto: Ritzau Scanpix

Michael Bruun, 70 år

Musiker og producer, døde 17. maj.

Michael Bruun var medlem af nogle af 80'ernes største danske succeser, nemlig Tøsedrengene og Ray-Dee-Ohh.

Han var guitarist og producer, og han står bag musikken til hits som 'Indianer', 'Så gik der tid med det' og 'Mandagsstævnemøde'.

Gennem sin karriere var han med til at stifte hele to pladeselskaber, og han producerede senere for blandt andet TV-2, Gnags og Rocazino, inden han trak sig tilbage fra den musikalske scene i 00'erne.

bell hooks
bell hooks Foto: Ritzau Scanpix

Gloria Jean Watkins, 69 år

Forfatter, professor og aktivist, døde 18. december.

Gloria Jean Watkins signerede sine bøger med navnet bell hooks – bevidst stavet med små bogstaver for at rette opmærksomheden mod "bøgernes indhold frem for hendes person".

Ikke desto mindre var hun som person et feministisk og antiracistisk ikon.

Hun skrev blandt andet bogen 'Ain't I a Woman?' fra 1981, som handlede om patriarkatet og den undertrykkelse, som sorte kvinder oplever.

Gennem hendes karriere blev det til over 40 udgivne bøger.

Hans Bischoff
Hans Bischoff Foto: Ritzau Scanpix

Hans Vilhelm Bischoff, 88 år

Journalist og tv-vært, døde 27. marts.

Hans V. Bischoff var den venligt smilende tv-vært med rullekrave og fløjlsjakke, der fra 1975 til 2002 præsenterede seerne for især økonomisk stof i TV Avisen på Danmarks Radio.

Inden han kom til DR, var han på B.T. og Information, hvor han i 1967 modtog Cavlingprisen. Han fik den fornemme journalistiske pris for at påvise fejl ved beregningen af pristallet, som blev brugt til regulering af blandt andet lønninger. Cavlingprisen var desuden "en anerkendelse af hans journalistiske behandling af det økonomisk stof" generelt, lød argumentationen.

Alle billeder i artiklen er fra Ritzau/Scanpix.

Årskavalkaden 'De største øjeblikke' kan ses på TV 2 PLAY.