Coronavirus

Gravide kritiserer Sundhedsstyrelsen for ikke at følge eksperters råd om vaccination

Gravide kunne først blive vaccineret i slut juli, men eksperter mente allerede i april, at Sundhedsstyrelsen skulle anbefale vaccinen til gravide.

Det møder kritik, at Sundhedsstyrelsen ikke fulgte flere overlægers råd om at vaccinere gravide tidligere, som TV 2 har kunnet fortælle.

Allerede 20. april blev styrelsen opfordret til at anbefale vacciner til gravide af en dansk overlæge og professor, og i de følgende måneder argumenterede en enig ekspertgruppe gentagne gange for, at covid-19 var mere farlig for gravide end vaccinen.

Men først 21. juli blev gravide kvinder inviteret til vaccination.

Nu får processen kritik fra to kvinder, der begge har været gravide under epidemien.

Den ene kvinde ville gerne vaccineres, men måtte ikke, og nu har hun født. Den anden er højgravid i dag og fuldt vaccineret, men har tidligere i 2021 mistet sit ufødte barn på grund af sygdom med covid-19.

Mellem 1. juni og 30. november har 31 gravide været indlagt med alvorlig sygdom som følge af covid-19. 11 af dem har mistet deres barn. Ingen af kvinderne var færdigvaccineret, mens kun to havde fået første stik.

Fire kvinder mistede deres barn, inden det var muligt for dem at være fuldt vaccineret på grund af myndighedernes retningslinjer. Syv andre mistede deres barn i månederne efter.

I dag er det fortsat kun lidt over halvdelen af gravide, der er vaccinerede, og det skyldes blandt andet, at den lange proces har skabt bekymring. Det siger overlæge og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi Annemette Wildfang Lykkebo til TV 2.

- Mange gravide frygter, at den lange proces var udtryk for, at sundhedsfolk havde tvivl til vaccinen, forklarer Annemette Wildfang Lykkebo. Men det burde være modsat – det var jo netop for at sikre, at man trygt kunne anbefale den, siger hun og tilføjer:

- Var vi gået i gang noget før, kunne vi måske have reddet nogle børn.

Stor usikkerhed under graviditet

Den 39-årige nybagte mor Nina Bonde fik sit første stik i slutningen af juli, mens hun var gravid i ottende måned. På tidspunktet havde hun længe haft et ønske om at blive vaccineret, men vidste, at hun ville blive afvist ved vaccinecentrene, fordi hun var gravid.

Hun havde flere gange overvejet at lyve om sin graviditet for at blive vaccineret, men hun kunne ikke få sig selv til det, fordi hun synes, at det var uetisk.

- Det betød meget større usikkerhed for mig under min graviditet, at jeg ikke kunne blive vaccineret. Jeg var isoleret i en helt anden grad, end jeg ellers ville være, siger hun i dag.

Selvom Nina Bonde er lykkelig over, at hendes egen graviditet er gået godt, er hun også både trist og vred over, at det er gået galt for så mange andre kvinder.

Særligt når gruppen af eksperter, der siden foråret havde rådgivet sundhedsmyndighederne i spørgsmålet om at vaccinere gravide, var enige om at vaccinere gravide tidligere for at beskytte både mor og foster, siger hun.

- Det er under al kritik. Så kort kan jeg sige det. Jeg er rasende på gravides vegne over, at der skulle gå så lang tid, siger Nina Bonde.

Under sin egen graviditet fulgte hun med i medier fra flere af vores europæiske nabolande, at de vaccinerede gravide kvinder, fordi der var øget risiko for alvorlig sygdom hos gravide, hvilket kunne skade fosteret, fortæller hun.

Fra februar var blandt andet USA og Frankrig begyndt at vaccinere gravide, og mellem marts og juni fulgte nærmest hele Europa trop – herunder vores nordiske naboer.

Samtidig læste hun debatindlæg og artikler med danske fødselslæger og jordemødre, der i begyndelsen af juni opfordrede myndighederne til at anbefale vaccinen til gravide, fortæller hun.

- Jeg sidder tilbage med en følelse af, at det oplyste valg blev taget fra mig. Jeg kunne høre fra alle, at det var en god idé, men myndighederne fortalte mig, at jeg ikke måtte bestemme selv.

Savner mere information fra styrelsen

Karoline Oreskov skal efter planen føde i januar.

Hun bestilte tid til vaccination, så snart det blev muligt for hende, selvom hun inderst inde var bekymret for bivirkningerne.

Men på trods af sin bekymring så hun ingen vej udenom, da hun allerede havde mistet et ufødt barn til et sygdomsforløb med covid-19. Det skete 5. januar i år, hvilket var før, at myndighederne modtog opfordringen fra de danske eksperter.

Det var netop frygten for endnu et alvorligt forløb med covid-19, der fik Karoline Oreskov til at smøge ærmet op og lade sig stikke. Hun efterspørger i dag, at Sundhedsstyrelsen bliver bedre til at fortælle gravide om risikoen ved covid-19, når der rent faktisk er nok viden på området, så de kan tage et oplyst valg om enten at lade sig vaccinere eller ej.

- Da jeg fik corona, sagde man, at der ikke var nogen risiko ved det. Det havde måske gjort en forskel, hvis jeg havde fået mere at vide om risikoen for gravide, siger hun.

Da hun lod sig vaccinere i sensommeren, var det heller ikke på baggrund af oplysninger fra myndighederne, men på baggrund af frygten for at miste endnu et barn til covid-19.

Alligevel udviser hun forståelse for, at pandemien er en svær situation at navigere i, fordi hun ser det som, at myndighederne lægger skinnerne, mens toget kører.

Hun synes dog, at Sundhedsstyrelsen skulle have fulgt rådet fra de eksperter, der argumenterede for at anbefale vaccinen tidligere.

- Hvis man har eksperter på et område, skal man lytte til dem.

- Sundhedsstyrelsen har et ansvar

Nina Bonde har længe været frustreret over, at sundhedspersoner har sagt det ene, mens myndighederne har gjort noget andet.

- Alle omkring mig sagde, jeg skulle have stikket. Både læger og jordemødre, siger hun.

Derfor peger hun også på Sundhedsstyrelsen og siger, at myndighederne må blive bedre til at kommunikere ud til gravide. Noget hun, ligesom Karoline Oreskov, ikke mener, at styrelsen har gjort godt nok.

- Kommunikationen fra Sundhedsstyrelsen er stadig alt for dårlig. Jeg er bange for, at det kan koste liv. Det kan vi jo se, når kun halvdelen af gravide er vaccineret, siger hun og tilføjer:

- Sundhedsstyrelsen har et ansvar i nu at fange så mange gravide som overhovedet muligt på alle tænkelige kanaler og medier, så de ved, at de skal vaccineres. De skal rydde op i deres eget rod.

Sundhedsstyrelsen afviser at have begået fejl

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere kritikken fra de to kvinder. Men den har tidligere over for TV 2 afvist, at den tidligere burde have fulgt eksperter og organisationers opfordring til at anbefale vaccinen til gravide, fordi styrelsen har handlet ud fra den data, der var tilgængelig på tidspunktet.

Bolette Søborg, der er enhedschef i beredskabet for smitsomme sygdomme i Sundhedsstyrelsen, udtalte:

- Det er vigtigt i en pandemi at tage udgangspunkt i sin egen situation. Når vi hørte fra vores kolleger på hospitalerne i vinteren og foråret, var der ikke historier om alvorligt syge gravide. Man så ikke den samme øgede risiko herhjemme i starten, som man så i USA, fordi vi generelt har mere raske gravide, der ikke i lige så høj grad er eksempelvis overvægtige, hvilket øger risikoen for et alvorligt forløb.