Coronavirus

Smittede med milde forløb kan få langvarige lugteproblemer

Resultater fra indledende forskning tyder på, at coronasmittede kan få langvarige gener med lugtesansen.

Corona kan give langvarige problemer med lugtesansen for personer, der har haft et mildt sygdomsforløb med coronavirus.

Det viser delresultater fra et forskningsprojekt om senfølger for coronavirus mellem Region Sjælland, Region Hovedstaden og EU.

To ud af ti

Forskerne har foreløbigt undersøgt 60 personer, der har været smittet med coronavirus. Det er personer, der ikke har været indlagt, men som er blevet henvist til projektet efter at være testet positive.

Af disse havde to ud af ti langvarige problemer med lugtesansen. Det vil sige, at de fortsat havde gener 12 uger efter smitten.

Det fortæller Preben Homøe, der er professor i øre-, næse- og halssygdomme på Sjællands Universitetshospital ved Køge.

Problemerne med næsen varierer, siger han.

- Når vi spørger folk, så er der en hel del, som ikke har lagt mærke til, at de egentlig har haft problemer med lugtesansen. Men når vi tester dem, så er der problemer med nedsat lugtesans, ændret lugtesans eller endda helt ophævet lugtesans, siger han.

Vil undersøge bredere gruppe

Projektet er fortsat i sin indledende fase, og derfor vil der i de kommende måneder blive kigget nærmere på en større gruppe af patienter, der er blevet henvist til hospitalernes senfølgeklinikker.

Der vil i den forbindelse blive kigget nærmere på andre mulige bivirkninger af coronavirus og hvor stor en andel af tidligere smittede, der bliver ramt langvarigt.

- Det er jo noget, vi princippet ikke ved endnu, siger Gesche Jürgens, der er klinisk forskningslektor og overlæge på Klinisk Farmakologisk Enhed på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

Gruppen af patienter, som forskningsgruppen vil undersøge fremadrettet, er personer, der er henvist af egen læge til senfølgeklinikkerne.

- Vi må bare erkende, at det ikke længere primært er dem, der har de mest alvorlige sygdomsforhold, siger Gesche Jürgens.

- Der er en meget bred gruppe af personer, hvor nogle slet ikke har været indlagt og måske heller ikke har mærket så meget til sygdommen. De kan måske alligevel føle, at der er noget tilbage, der generer dem nok til at opsøge egen læge, tilføjer han.