Coronavirus

Nye studier viser, at Omikron giver færre indlæggelser – men det viser de danske tal ikke

Der er færre danske Omikron-indlæggelser i forhold til smitten. Men det skyldes flere ting – og ikke nødvendigvis, at Omikron i sig selv er mildere.

Endelig er der godt nyt om Omikron-varianten, skriver flere udenlandske medier som CNN, BBC og The Guardian.

Ifølge to nye studier tyder det nemlig på, at selvom Omikron-varianten er meget mere smitsom end Delta-varianten, bliver færre indlagt med Omikron, end det var tilfældet med Delta.

Det er vigtigt at huske på, hvem det er, der bliver smittet med Omikron. Det er de yngre voksne

Henrik Ullum, direktør SSI

Det får flere forskere til at sige, at det tyder på, at Omikron også giver et mildere sygdomsforløb end Delta. De samme meldinger er i øvrigt kommet fra Sydafrika.

Omvendt oplyste direktøren for Statens Serum Institut (SSI), Henrik Ullum, onsdag på et pressemøde, at samme udvikling ikke kan spores i de danske tal: Den nye variant giver ikke en mindre risiko for indlæggelse.

Og hele verden kigger mod Danmark, fordi få lande har så gode tal som os, lød det fra både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

Så hvordan hænger den udmelding sammen med de nye studier?

Vi starter med de nye studier fra udlandet.

Det skotske studie

Et af de to nye studier er skotsk. Det blev offentliggjort onsdag og inkluderer knap 30.000 Omikron-tilfælde og knap 127.000 Delta-tilfælde i perioden fra 1. november til 19. december.

Ifølge studiet, der endnu mangler at blive fagfællebedømt, er der med Omikron en reduceret risiko for indlæggelse med to tredjedele i forhold til Delta-varianten.

Bag tallene ligger, at der blandt Omikron-tilfældene var 15 indlæggelser, mens der blandt Delta-tilfældene var 856 indlagte, skriver CNN.

BBC skriver, at hvis Omikron opførte sig på samme måde som Delta-varianten, var forventningen, at der allerede på nuværende tidspunkt var 47 hospitalsindlæggelser. Lige nu er der kun 15.

- Selvom der er tale om små tal, er studiet gode nyheder. En reduceret risiko for indlæggelse på to tredjedele hos dobbeltvaccinerede yngre mennesker i sammenligning med Delta indikerer, at Omikron vil være mildere for flere mennesker, siger James Naismith, der blandt andet er professor ved Oxford University i Storbritannien.

I The Guardian bliver det tilføjet, at de fleste Omikron-smittede i studiet var personer i alderen 20 til 39 år, hvilket betyder, at ”forskere ikke var i stand til at vurdere alvorligheden af sygdommen hos ældre mennesker, som er mere sårbare".

Fra den amerikanske regerings ledende virolog, Anthony Fauci, lød det onsdag på et pressemøde:

- Studiet fra Skotland ser ud til at validere og bekræfte data fra Sydafrika. Det er gode nyheder, sagde han ifølge CNN.

Det sydafrikanske studie

Tirsdag blev et andet studie offentliggjort. Det kommer fra Sydafrika og fra forskere på det nationale institut for smitsomme sygdomme på Witwatersrand Universitet og universitetet i Cape Town.

Studiet omhandler 161.328 sydafrikanske smittetilfælde i perioden 1. oktober til 6. december, og ifølge studiet tyder det på, at Omikron-smittede har en reduceret risiko for indlæggelse på 80 procent i forhold til Delta-smittede.

Samtidig blev kun 2,5 procent blandt de Omikron-smittede indlagt på hospitalet i perioden for studiet. Mens det for Delta-smittede var 12,8 procent.

- Tilsammen tyder vores data virkelig på en positiv historie om en reduceret alvorlighed af Omikron sammenlignet med andre varianter, siger professor Cheryl Cohen fra Sydafrikas nationale institut for smitsomme sygdomme til BBC.

Omvendt fremgår det også af studiet, at når først en smittet patient er blevet indlagt – hvad enten det er med Omikron eller Delta – er der ingen forskel i risikoen for at udvikle alvorlig sygdom.

Eksperter har flere gange fremhævet, at det ikke er muligt at sammenligne andre lande med Sydafrika, når det gælder Omikron: Befolkningen er yngre, og der er på grund af tidligere omfattende smitte en betydelig immunitet.

Onsdag kom der også rapport med britiske data

Onsdag blev der også offentliggjort en rapport med foreløbige data fra Storbritannien. Bag rapporten er forskere fra blandt andet Imperial College og WHO, og data bygger på alle PCR-bekræftede SARS-CoV-2-tilfælde mellem 1. og 14. december.

Det drejer sig om 56.000 Omikron-tilfælde og 296.000 Delta-tilfælde.

Fra Storbritannien lyder det ifølge The Guardian, at Omikron ser ud til at give et mildere forløb med en reduceret risiko for et besøg på hospitalet på 20-25 procent. Ifølge CNN bliver det samtidig estimeret, at risikoen for at blive indlagt et døgn eller længere på grund af smitte med Omikron er 40-45 procent lavere end for Delta-varianten.

Men rapporten angiver også, at risikoen for indlæggelse ”er ens for Omikron og Delta, når det gælder personer, der er testet positiv, og som tidligere har modtaget mindst to vaccinedoser. Og at det afspejler en reduceret vaccineeffekt mod Omikron i forhold til Delta”, siger eksperter både til CNN og The Guardian.

Forskerne fremhæver også, at der i rapporten mangler data for de ældre aldersgrupper.

Og her kommer vi så ind på, hvordan disse studier hænger sammen med ordene fra den danske SSI-direktør Henrik Ullum.

De rå tal giver ét billede – med justeringer er der et andet

For netop de ældre – som forskere har påpeget både i forhold til de britiske data og det skotske studie – er et af de springende punkter.

I Danmark viser de rå tal også, at nysmittede med Omikron har lavere risiko for at blive indlagt, end de, der blev smittet med Delta, da den blev den dominerende variant i Danmark, havde.

En del af forklaringen på, at den er mildere, er jo ikke nødvendigvis, at virus i sig selv forårsager mildere sygdom

Jens Lundgren, professor

Og det er ikke ”spor overraskende”, lød det fra Henrik Ullum. Men det er mere et udtryk for, at vaccinerne virker, og at de ældre har været gode til at passe på sig selv, end det beviser, at Omikron giver et mildere sygdomsforløb.

Eller som Henrik Ullum sagde på pressemødet:

- Det er vigtigt at huske på, hvem det er, der bliver smittet med Omikron. Det er de yngre voksne, som har en lavere risiko for at blive indlagt, og hvor mange også er vaccineret, og som derfor også har en lavere risiko for at blive indlagt.

Når de rå tal bliver justeret for aldersgruppe og vaccination, kan de danske eksperter ”ikke se, at Omikron giver en mindre risiko for indlæggelse”, lød det fra direktøren.

- Vi skal passe på med at sammenligne den danske befolkning med Sydafrikas, fordi de har en ung befolkning, siger Ullum.

Også fra Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lød det, at kun otte procent af de indlagte på nuværende tidspunkt er smittet med Omikron, men at det ikke siger noget om, hvor indlæggelseskrævende Omikron vil være.

- For Omikron har primært spredt sig mellem de unge. Det bliver særligt, når Omikron spreder sig mellem generationer, at vi vil se en stigning i antallet af indlæggelser, sagde Magnus Heunicke.

I januar forventer eksperter at være meget klogere

Professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet Jens Lundgren var onsdag også på banen.

Han fremhævede i et interview med TV 2, at der er tegn på, at Omikron-varianten ”måske ikke er lige så sygdomsfremkaldende i forhold til at forårsage lungebetændelse”, som Delta var. Men at det stadig er for tidligt at sige noget endeligt.

- Vi får brudstykker hen ad vejen, og i løbet af januar forventer jeg, at vi er meget, meget kloge på, om det forholder sig sådan, at den er mildere.

- Vi får brudstykker hen ad vejen, og i løbet af januar forventer jeg, at vi er meget, meget kloge på, om det forholder sig sådan, at den er mildere, siger Jens Lundgren, Professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet.

Med de tidligere varianter af SARS-CoV-2 har akutte forløb med covid-19 varet mellem 14 dage og en måned.

Det betyder, at der nu begynder at være flere data fra Holland, USA, England og Danmark, hvor der ifølge Jens Lundgren også er datainfrastruktur til at kunne karakterisere varianten og forstå, hvordan sygdommen er hos ikkevaccinerede og vaccinerede.

- For en del af forklaringen på, at den måske er mildere, er jo ikke nødvendigvis, at virus i sig selv forårsager mildere sygdom. For hvis den rammer folk, der er immuniseret i forvejen (enten ved infektion eller vaccination, red.), så har de en bedre evne til at håndtere infektionen, siger Jens Lundgren.