Læge udpeger den store forskel på PCR-test og kviktest
En seer skrev ind til 'Spørg om corona' på TV 2 NEWS for at få svar på, hvordan de forskellige tests skal benyttes. Læs lægens forklaring.
Det har hidtil heddet sig, at PCR-tests var de sikreste tests, og mange danskere har benyttet sig af regelmæssige PCR-tests under pandemien.
Men den seneste tid har både myndigheder og eksperter anbefalet at flere benytter sig af kvik- og selvtests for at lette presset på landets PCR-teststeder.
Og det har forvirret nogen.
"Myndighederne anbefaler, at man kun i bestemte situationer bruger PCR-test. Men 45 procent af alle positive lyntest er falsk positive. Derfor foretrækker jeg PCR. Hvad er jeres kommentarer?", lyder et spørgsmål fra Michael Stohn til 'Spørg om corona' på TV 2 NEWS:
Og Anne Møller, der er medlem af Dansk Selskab for Almen Medicins corona-taskforce, havde et svar til ham.
- PCR-testen er til at vide, om du er smittet eller ej. En kviktest svarer på, om du smitter eller ej. Det er den distinktion, vi skal til at have nu, fordi der mangler kapacitet, lød det fra Anne Møller i 'Spørg om corona' på TV 2 NEWS.
Det kan lyde som ordkløveri, men forskellen på de to testmuligheder er vigtigere nu end nogensinde, siger Anne Møller.
TV 2 har stillet lægen en række opfølgende spørgsmål for at blive klogere på, hvordan de forskellige tests skal benyttes på det nuværende stadie i pandemien.
Pragmatisk skifte
Ifølge Anne Møller har vi i Danmark hidtil været "utroligt privilegerede", når det kom til adgangen til tests. Danskere har vænnet sig til at have gratis PCR-test tilgængelige, når vi ville. Disse tests koster penge i de fleste andre EU-lande, påpeger Anne Møller, men har været en del af den danske indsats for at kunne holde samfundet åbent.
Men med de rekordhøje daglige smittetal, og med den smitsomme Omikron-variant som den mest dominerende, skal danskerne til at gå til test på en anden måde, siger Anne Møller.
- Det står klart, at det er pragmatisk valg, man har været nødt til at tage nu, hvor testsystemet er presset, og kapaciteten er nødt til at blive brugt mere målrettet, siger Anne Møller.
Hun forklarer, at PCR-tests nu skal tages for at fastslå, om der er smitte, hvor der er mistanke om det - hvis man er nær kontakt til en bekræftet smittet, hvis man har symptomer, eller hvis man er testet positiv ved en kviktest. Disse tests bør altså ikke benyttes "for en sikkerheds skyld".
Kviktests skal spille en større rolle i testningen fremover, mens smitten er så udbredt i samfundet. Disse tests er et godt værktøj, der kan være med til at inddæmme smitte og bryde smittekæder.
Disse tests tager man ikke for at få fastslået, hvorvidt man er selv er smittet - men om man smitter andre nu og her. Hvis man tester positiv med en kviktest, skal man derefter tage en PCR-test.
Nøjes med kviktest
Tidligere på ugen adresserede direktør for Testcenter Danmark, Anne-Marie Vangsted, den samme bekymring.
- Jeg forstår godt, at nogle vil have PCR-test, fordi der har været meget kommunikation om, at det er den sikreste test. Men det behøver man ikke, hvis man skal til et arrangement. Der vil en hurtigtest eller en hjemmetest være tilstrækkelig, sagde Anne-Marie Vangsted mandag til Ritzau.
Tidligere onsdag udsendte Styrelsen for Forsyningssikkerhed en pressemeddelelse med budskabet om, at man nu øger testindsatsen for så vidt angår både kvik- og PCR-test. Således vil man i starten af det nye år foretage 690.000 test hver dag.
- Husk at vælge den type test, som er relevant for dig i din konkrete situation, opfordrer direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed Lisbet Zilmer-Johns i pressemeddelelsen.
PCR-testkapaciteten er i dag på 190.000 test om dagen, og den vil i løbet af januar og februar blive øget til 230.000 test om dagen, oplyser styrelsen.