Coronavirus

SSI: - Januar bliver den hårdeste måned i hele pandemien

Tyra Grove Krause er ikke i tvivl om, at hospitalerne vil blive belastet, når antallet af indlæggelser stiger så markant.

Smitterekorden er blevet slået flere gange i december, og for nyligt spåede Statens Serum Institut (SSI) op mod 45.000 dagligt smittede om dagen i julemåneden.

Alligevel bliver det værre, lyder meldingen nu.

- Januar bliver den hårdeste måned i hele pandemien, siger Tyra Grove Krause, faglig direktør i SSI, til TV 2.

Hvis man fremskriver de mest opdaterede beregninger fra Statens Serum Institut, er forventningen et sted mellem 500-800 nyindlæggelser hver dag og over 9000-45.000 dagligt smittede, fortæller direktøren, der fortæller, at de 500 er et mellem-scenarie og de 800 et worst case-scenarie.

Hun uddyber, at beregningerne er lavet inden fredagens restriktioner, hvor blandt andet biografer blev lukket ned, og at det formentlig vil trække tallene lidt i den anden retning.

Dog kan Omikron-varianten ikke stoppes af restriktioner, men ”kun dæmpes en smule”, siger Tyra Grove Krause.

Så det er stadig de samme store smitte- og indlæggelsestal, vi ser ind i?

- Ja, det er det, vi forventer i januar med de usikkerheder, der nu engang altid er med tal, svarer hun og uddyber:

- Jeg kan med sikkerhed sige, at vi forventer et større antal indlæggelser og smittede i januar.

Kulminerer i midten af januar

Konkret regner SSI med, at pandemien kulminerer om to-tre uger, når vi rammer midten af januar.

- Immuniteten efter at have været tidligere smittet og immuniteten fra vaccinerne er ikke god længere, og derfor vil smittetallene stige markant, siger hun.

Og selvom meget tyder på, at Omikron-varianten giver et mildere sygdomsforløb, er det ifølge Tyra Grove Krause uundgåeligt, at de mange smittede vil føre til flere indlagte.

Hun sammenligner situationen med forsøget på at holde en flodbølge ude.

- Vi har tidligere haft to barrierer – en for smitte og en for alvorlig sygdom. Særligt barrieren mod smitte er blevet betydeligt svækket, og derfor stiger vandet og giver et meget større pres på den anden barriere mod alvorlig sygdom.

Mildere sygdomsforløb

500-800 daglige nyindlæggelser er umiddelbart en dyster prognose og et langt højere tal end på noget tidspunkt i pandemien. Det højeste antal nyindlæggelser på en dag er 210 målt 28. december.

Alligevel understreger Tyra Grove Krause, at der er en afgørende forskel fra dengang til nu.

- En indlæggelse i dag er ikke det samme som for et år siden. Folk er indlagte i kortere tid, og der er mindre risiko for at komme på intensiv, fordi vaccinerne beskytter mod alvorlige sygdomsforløb.

- Dog er jeg ikke i tvivl om, at det vil belaste hospitalerne, siger hun.

Tirsdag var der 121 nye indlæggelser. Dog faldt antallet af indlagte med 27 til samlet 554. Det skyldes, at en lang række patienter blev udskrevet.

Smittetallet nåede rekordhøje 13.558, og SSI vurderer, at Omikron-varianten nu er den dominerende variant i Danmark.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar om de nye SSI-tal fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Ingen af dem vil udtale sig før det pressemøde, Sundhedsministeriet har indkaldt til klokken 13.