Nazi-arkiv er åbnet – nu efterlyses familien til ”Peter Nielsen”

Tusindvis af genstande fra fanger i kz-lejren Neuengamme returneres i disse år til slægtninge. Røde Kors i Danmark har hjulpet med eftersøgningen.
Som at få en hilsen fra de dødes rige.
Sådan udtrykker 89-årige Mogens Bøhm Prip følelsen af pludselig at modtage sin for længst afdøde brors sidste ejendel: Et personligt id-kort.
For første gang i over 75 år får Mogens endelig et gensyn med storebroren, som han ikke har set, siden han var 13 år gammel. Fra fotoet på id-kortet smiler broren sorgløst til ham.
- Det var meget underligt at få overrakt kortet og holde det i hånden efter så mange år. Men det føltes rigtigt godt, siger Mogens Bøhm Prip til TV 2.
Gennem det meste af sit liv har Mogens forsøgt at finde ud af, hvad der skete med hans ældste storebror, modstandsmanden Jørgen Bøhm Prip, efter at denne i januar 1945 blev sendt fra Vestre Fængsel i København til koncentrationslejren Neuengamme nær Hamborg. Familien hørte intet fra ham siden, og han vendte aldrig hjem igen.
En menneskealder senere dukker altså pludselig et sidste livstegn op fra Jørgen i form af hans id-kort, der har ligget hengemt i en gulnet arkivkuvert i Tyskland i mere end syv årtier.
Det er Røde Kors’ Eftersøgningstjeneste i Danmark, som har æren for, at Mogens Bøhm Prip og en række andre pårørende og efterkommere til danske kz-fanger nu er blevet genforenet med deres afdøde slægtninges sidste ejendele.
Siden december 2019 har Eftersøgningstjenesten udført et større detektivarbejde for at finde frem til genstandenes rette ejermænd.
I dokumentarserien ’Den ukendte arv’, som vises onsdag på TV 2 og TV 2 PLAY, oprulles hele historien bag tre af i alt 12 sager, som Røde Kors har været inde over. Heriblandt sagen om Jørgen Bøhm Prip, der mistede livet som bare 24-årig under sin internering i Neuengamme.
Se listen over de danske kz-fangers effekter og beskrivelser af, hvordan Røde Kors fandt frem til nulevende slægtninge, nederst i artiklen.
Nazi-arkiv lukket for offentligheden i årtier
Men hvorfor skulle der gå så mange år, før de beslaglagte effekter fra fanger i nazi-Tysklands koncentrationslejre og fængsler blev returneret til deres ejermænd?
Forklaringen skal blandt andet findes i, at de mange tusindvis af arkiverede genstande har haft et omtumlet liv og gennem tiden er blevet flyttet rundt mellem forskellige lokationer.
Umiddelbart efter krigens afslutning blev en stor del af de opbevarede effekter enten destrueret, stjålet eller gemt væk med henblik på at slette sporene af koncentrationslejrenes rædsler. Sidenhen er meget af det dukket op igen og blevet samlet i centrale arkiver.
Et af de største arkiver, som blandt andet rummer Neuengamme-effekterne, er Arolsen-arkivet nær Dortmund. Det er et internationalt arkiv, hvor alle har adgang til at søge. Men i starten af 1980'erne blev det lukket for offentligheden af hensyn til reglerne om databeskyttelse. Og det forblev lukket i over 20 år.
- Først i midten af 00’erne førte en massiv kritik fra medierne til, at arkivets døre blev åbnet igen, fortæller kommunikationschef i Arolsen-arkivet Anke Münster til TV 2.
I de senere år har Arolsen-arkivet med kampagnen #StolenMemory forsøgt at gøre opmærksom på de tusindvis af effekter, der fortsat findes i arkivet. Samtlige genstande er blevet fotograferet og lagt ud digitalt, så de kan søges frem blandt andet via navn og nationalitet på ejermanden.
Kampagnen har ført til, at mange af især de europæiske fangers sidste ejendele er blevet returneret til deres familier, mens eksempelvis de russiske effekter stadig fylder op i arkivskufferne.
Mødt med stor taknemlighed
For at sætte ekstra skub i udleveringen af effekterne har Arolsen-arkivet søgt assistance hos nationale hjælpeorganisationer i de enkelte lande. Og det er her, at Røde Kors i Danmark kommer ind i billedet.
- Vi fik den her forespørgsel i julen 2019, hvor vi blev bedt om at hjælpe med at søge efter slægtninge til danske fanger i Neuengamme. Det har været en meget anderledes opgave i forhold til dem, vi normalt beskæftiger os med, siger rådgiver i Røde Kors’ Eftersøgningstjeneste Christel Winther, som har stået for hovedparten af opsporingsarbejdet.
Eftersøgningstjenestens primære indsats består i at hjælpe mennesker – typisk flygtninge og migranter – som på grund af krige og katastrofer har mistet forbindelsen til familiemedlemmer. Derfor var det en lidt usædvanlig, men også berigende, opgave at skulle opspore efterkommere til kz-fanger fra Anden Verdenskrig.
- Det har været en rigtig fin oplevelse at møde de pårørende og mærke den store taknemlighed, som hver og én af dem har vist over at få udleveret de personlige effekter, lyder det fra Christel Winther.
På grund af coronarestriktionerne har arbejdet med at finde frem til slægtningene til de afdøde kz-fanger været ekstra møjsommeligt, da flere centrale registre og arkiver i perioder var lukket ned.
Alligevel er det lykkedes Eftersøgningstjenesten at afslutte alle danske sager på nær én.
Hvor er familien til "Peter Nielsen"?
Den ene danske sag, som Røde Kors’ Eftersøgningstjeneste fortsat mangler at få afklaret, har vist sig i virkeligheden at være en dansk-tysk sag.
Den pågældende kz-fange, Peter Nielsen, der blev født i 1907, stammer nemlig fra Aabenraa, som indtil 1920 hørte til Tyskland. Derfor er han i nogle arkiver registreret som tysker og i andre som dansker.
- Det er sparsomt, hvad der findes af oplysninger om Peter Nielsen, og da navnet er ret almindeligt, er det vanskeligt at opspore mulige slægtninge, fortæller Christel Winther.
Ifølge papirer fra Hamborg Statsarkiv havde Peter Nielsen mange søskende. Derudover er det oplyst, at hans hans far stammer fra Haderslev kommune.
- Det er selvfølgelig frustrerende ikke at have løst den sidste danske sag. Derfor håber vi, at de oplysninger, vi har fundet, får en klokke til at ringe hos nogen, så vi kan komme i kontakt med slægtninge til Peter Nielsen, lyder det fra Christel Winther.
Ud af de 12 sager, som Arolsen-arkivet anslog til at være danske, har det vist sig, at to var tyske og to norske. De er nu sendt til videre opklaring i de pågældende lande. Fra Røde Kors i Danmarks side betragtes disse sager som afklarede. De er udeladt af listen nedenfor.
Se 'Den ukendte arv' onsdag klokken 20.50 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 PLAY.