Coronavirus

Marie blev smittet med coronavirus to gange – og det kan ske for flere af os

De fleste vil kunne opleve at blive smittet flere gange med coronavirussen, vurderer eksperter.

Marie Helmer Mørck er en af de få, der har prøvet at have coronavirus to gange.

Første gang havde hun ondt i kroppen, var træt og havde feber. Hun mistede sin lugte- og smagssans, men kom sig ellers hurtigt igen.

Onsdag blev 27-årige Marie Helmer Mørck så testet positiv med coronavirus – for anden gang – og cirka et år efter, at hun blev smittet første gang.

- Jeg sad og talte med min familie om, hvordan vi skulle forholde os i julen, da jeg fik det positive testsvar. Vi grinede lidt af, at jeg var testet positiv for anden gang, men de syntes selvfølgelig også, at det var synd for mig, fortæller Marie Helmer Mørck, der til daglig er jazzsanger og sanglærer.

Marie Helmer Mørck har fået en reinfektion – og er altså en af de personer, der er blevet smittet med coronavirus igen, efter at de allerede har været testet positiv for virussen.

Omikron kan have betydning

På nuværende tidspunkt har omkring 7500 danskere været smittet mere end én gang med coronavirussen. Det anslår Statens Serum Institut på baggrund af deres daglige smitteovervågning. Tallet er dog behæftet med en usikkerhed, da der også kan være folk, der ikke er blevet testet, eller som ikke ved, at de har haft sygdommen.

Da jeg blev smittet for et år siden, var sygdommen stadig ny

Marie Helmer Mørck

En reinfektion defineres som en positiv PCR-prøve, der er taget mere end 60 dage efter prøvedatoen fra tidligere infektion. Det er også muligt for en person at blive reinficeret mere end én gang.

Ifølge SSI bliver de fleste immune over for coronavirussen i en vis periode, efter at de har været smittet. Derefter, eller hvis der opstår en ny variant, kan man risikere at blive smittet på ny.

SSI oplyser samtidig på deres hjemmeside, at reinfektioner hidtil kun har udgjort en lille del af det samlede smittetal. Men de skriver også, at andelen stiger, og at Omikron-varianten muligvis kan "give anledning til flere reinfektioner i den kommende tid".

Et mere mildt forløb

Med smittetallene i hovedstadsområdet for øje kom den positive test ikke som nogen overraskelse for Marie Helmer Mørck. Men det var uventet, at hun kunne være så "uheldig" at blive testet positiv endnu engang, fortæller hun.

Det har dog gjort en stor forskel, at hun har vidst, at hun har fået sine to vaccinestik. Og hun har ikke haft værre symptomer, end hvad hun ville have under en almindelig influenza:

- Det har været meget mildere denne gang, fortæller Marie Helmer Mørck.

De fleste af os vil før eller siden møde virusset, men så er vi også beskyttet af vaccinerne

Lone Simonsen, professor i epidemiologi og leder PandemiX centeret på RUC

Der er stadig ikke meget viden om, hvorvidt man bliver mindre syg, hvis man bliver smittet, efter at man allerede har haft virussen.

Ifølge Astrid Iversen, der er professor i virologi og immunologi ved Oxford University, har de foreløbige opgørelser over reinficerede vist, at nogen bliver mindre syge, mens andre får samme niveau af sygdom, og andre bliver mere syge.

- Det er meget blandet, for der er stor forskel på, hvor god en immunitet man opnår efter smitte, og på hvor sygdomsfremkaldende varianterne har været, siger hun.

Hun forklarer, at en person, der bliver smittet, men kun har få eller lette symptomer, typisk ikke vil opbygge en længerevarende immunitet, fordi deres immunsystem ikke når at komme kraftigt i gang. Er du derimod meget syg og bliver rask, kan du have opbygget en masse immunceller, der kan bekæmpe coronavirus. Især hvis du er yngre.

Men hun vurderer dog, at bliver man smittet på trods af, at man allerede har været smittet og har fået vaccinen, så vil ens sygdomsforløb være mildere i de fleste tilfælde.

I England er de begyndt at se data på, hvor hyppigt folk, der har været smittet, men ikke er vaccineret, får reinfektion med Omikron, og her er 7 procent af Omikron-tilfældene i øjeblikket reinfektioner. Til sammenligning udgjorde de 0,4 procent af Delta-infektionerne.

- Det tyder på, at den immunitet, man har fået ved at blive smittet med de tidligere varianter, inklusiv Delta-varianten, ikke beskytter særlig godt mod at blive smittet med Omikron, siger hun.

Derfor forventer Astrid Iversen ligesom SSI, at mange vil blive smittet med Omikron-varianten herhjemme – også selvom de allerede har været smittet eller er vaccineret.

Forholder sig anderledes

Netop fordi Marie Helmer Mørck har fået coronavaccinen, har hun følt sig mere tryg omkring forløbet.

- Da jeg blev smittet for et år siden, var sygdommen stadig ny, og jeg kendte ikke så mange, der havde haft det, så jeg blev ret bange og nervøs. Denne gang har jeg været mere pragmatisk omkring det, siger hun.

Til gengæld har hende og hendes kæreste, der blev testet positiv for coronavirus dagen før hende, haft meget forskellige symptomer.

- Jeg har kunnet mærke på min kæreste, at han har været mere syg, muligvis fordi det er første gang, at han har det, fortæller Marie Helmer Mørck og henviser til, at han har haft feber, ondt i halsen, hovedpine og været meget forkølet.

Forvent at blive smittet to gange

Også Lone Simonsen, der er professor i epidemiologi og leder PandemiX centeret på RUC, mener, at de fleste af os skal forvente at blive smittet flere gange med en eller flere varianter af coronavirussen.

- De fleste af os vil før eller siden møde virusset, men så er vi også beskyttet af vaccinerne og vil derfor få et mildere forløb. Begge dele hjælper os til at opbygge en robust, langtidsholdbar immunitet, siger Lone Simonsen.

Hun understreger, at man ikke skal opsøge coronasmitten, da det kan føre til alvorlig sygdom, og hvis smitten løber løbsk, kan det føre til belastning af sundhedsvæsenet og i værste fald overdødelighed.

- Men skulle det ske, at man blev smittet, er det positive, at man opbygger antistoffer og immunitet, siger hun.

Lone Simonsen har kigget på tidligere pandemier, og ud fra det forventer hun, at vi er i pandemifasen i et eller højst to år endnu.

- Når vi på et tidspunkt har den specifikke vaccinebooster mod Omikron, så får vi den oveni som en booster, og så tror jeg, at vi efter et år vil overgå til en fase, der tager mere form af en sæsonepidemi. Ligesom en sæsoninfluenza, siger hun og uddyber, at en pandemi typisk varer mellem to og fem år.