Coronavirus

Intet tyder på mildere forløb med Omikron, siger SSI, der forudser stigning i indlæggelser

I værste scenarie forudses det, at der kan komme 800 nyindlæggelser hver dag i midten af januar.

Der er intet belæg for, at Omikron giver et mildere sygdomsforløb end Delta.

Det siger SSI-direktør Henrik Ullum på dagens pressemøde.

- Det er primært unge og vaccinerede, der bliver smittet med Omikron, og når vi justerer for det, så kan vi ikke se, at Omikron skulle give et mildere forløb, siger han og understreger:

- Vi kan ikke planlægge vores sundhedsvæsen ud fra, at Omikron skal være mildere. Vi er nødt til at antage, at Omikron er lige så slem.

Derfor forventer Henrik Ullum også, at vi vil se ind i en januar med et stigende antal indlæggelser.

500-800 daglige indlæggelser

Tidligere onsdag fortalte faglig direktør for SSI Tyra Grove Krause til TV 2, at januar bliver "den værste måned i pandemien".

Ifølge en fremskrivning på SSI-tal fra december vil vi nå over 9000-45.000 dagligt smittede. Samtidig vil antal daglige nyindlæggelser nå 500 - i værste tilfælde 800 - i midten af januar, fortæller Tyra Grove Krause.

Beregningerne er lavet før fredagens restriktioner, der blandt andet lukkede kulturlivet ned, men Tyra Grove Krause mener alligevel, at de holder.

Henrik Ullum er delvist enig med sin faglige direktør.

- Jeg håber og tror ikke, vi når dertil, men det er vigtigt at sige, at det er det værste scenarie.

Henrik Ullum tillægger de netop indførte restriktioner stor betydning, og så tror han på, at vi selv kan gøre meget for at undgå så høje smitte- og indlæggelsestal, som SSI-scenarierne forudser.

- Hvis vi nærmer os så høje indlæggelsestal, så tror jeg på, at vi vil ændre vores adfærd og reagere, siger han.

Nye restriktioner på vej

Der blev samtidig præsenteret en række nye tiltag på onsdagens pressemøde. De vil forhåbentlig også bidrage til at nedbringe smittetrykket, siger Henrik Ullum.

Det ene tiltag er et krav om coronapas i fitnesscentre, og det andet er, at alle indrejsende fra udlandet skal have en negativ coronatest.

For at blive til virkelighed skal tiltagene godkendes i Epidemiudvalget.

Derudover fremrykkes tredje stik nu også for aldersgruppen 18-39 år. Dermed kan alle borgere over 18 år få det såkaldte booster-stik efter fire og en halv måned.