Samfund

Særlig befolkningsgruppe bliver sundere af at spise slik, viser ny forskning fra Københavns Universitet

Forskerholdet bag undersøgelsen vil kigge på, om man på baggrund af resultaterne kan udvikle medicin, som kan forebygge hjertekarsygdomme og overvægt.

I årevis er vi blevet lært, at sukkerholdige produkter er usunde for mennesket. Men det viser sig nu, at det ikke gælder alle mennesker.

Omtrent 2-3 procent af den grønlandske befolkning bærer nemlig på en særlig genvariant, som gør, at de ikke optager sukker på samme måde som andre mennesker.

- Det er sjældent, at man finder en mutation med en gavnlig effekt, siger Anders Albrectsen, som er professor i bioinformatik og RNA-biologi på Københavns Universitet.

De har sandsynligvis meget lettere ved at få sixpack

Anders Albrectsen

Han har foretaget undersøgelsen i samarbejde med kolleger fra Københavns Universitet, Syddansk Universitet og en række forskningsinstitutioner og myndigheder i Grønland.

Har lettere ved at få sixpack

Undersøgelsens resultater viser, at bærere af genvarianten har såkaldt sucrase-isomaltase deficiency. Mens det gennemsnitlige menneske optager hvidt sukker i blodet, ryger sukkeret direkte ned i tyktarmen hos dem med genvarianten.

- Tarmbakterierne omdanner sukkeret til stoffet acetat, som reducerer appetitten, øger energiomsætningen og styrker immunforsvaret, lyder det fra professoren.

Og listen over sundhedsfordele stopper ikke der.

- De har også lavere BMI, vægt og kolesteroltal. Deres fedtprocent er også lavere, og derfor har de sandsynligvis meget lettere ved at få sixpack, fortæller Anders Albrectsen.

Om undersøgelsen

  • Der blev brugt sundhedsdata fra i alt 6551 grønlændere.
  • Derudover blev der også lavet kostforsøg på mus for at undersøge, hvad der skete i tarmen hos personer med genvarianten.
  • Musene blev opdelt i to grupper, hvor den ene gruppe havde normalt sukkeroptag, mens den anden gruppe kunstigt havde fået hæmmet evnen til at optage sukker – svarende til grønlændernes genvariant.
  • Resultaterne viste, at når gruppen af mus med hæmmet evne til at optage sukker fik adgang til en kost af fedt og sukker, tog de kun halvdelen så meget som de mus, der havde normalt sukkeroptag.

Sukkerfri diæt

Genvariantens udbredelse kan formentlig spores tilbage til grønlændernes kost, som adskiller sig fra resten af verden.

- Gennem årtusinder har grønlændernes inuit-forfædre ikke haft ret meget sukker i deres diæt, da de hovedsageligt har levet af kød fra pattedyr og fisk, siger Anders Albrectsen.

- Enkelte gange har de måske spist et bær eller to med lidt sukkerindhold.

Det minimale behov for at optage sukker i blodet er højst sandsynlig årsagen bag genvariantens hyppighed, mener professoren.

Grønlandske børn bliver syge

Selvom genvarianten har sundhedsmæssige fordele for de voksne grønlændere, ser det ikke ligeledes ud for børnene, fortæller Anders Albrectsen.

- Mennesker med genvarianten bliver faktisk syge af den, når de er børn. De får problemer med diarré og oplever oppustethed. De kan dog blive behandlet for det ved at fjerne sukker fra kosten.

Ligesom de andre forskere gætter Anders Albrectsen på, at børnene tilpasser sig genvarianten ved, at deres tarmbakterier med alderen vænner sig til sukkeret og omdanner det til energi.

Forskerholdet bag undersøgelsen håber, at man kan bruge opdagelsen af genvarianten til at udvikle ny medicin, som skal forebygge hjertekarsygdomme og overvægt i fremtiden.

- Man kan fremstille et molekyle, der kan optages i pilleform, og som har samme effekt som genvarianten – nemlig at stoppe optaget af hvidt sukker. Det vil måske også kræve en transplantation af tarmbakterier for at få samme gavnlige effekt, siger Anders Albrectsen.