Coronavirus

Eksperter kritiserer regeringen for ikke at være forberedt på Omikron

En ekspertgruppe har tidligere advaret regeringen om, at nye varianter af coronavirus var på vej.

Eksperter kritiserer nu regeringen for ikke at have været ordentligt forberedt på Omikron-varianten.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde fredag på et pressemøde, at "ingen mig bekendt kunne forudse", at Omikron-varianten ville vise sig at være så smitsom, som den er.

Men sundhedsøkonom Jes Søgaard, professor på Syddansk Universitet, mener, at det er forkert.

- Vi vidste jo, at der på et tidspunkt ville komme en ny mutation. Vi vidste også, at den formentlig ville være mere smitsom end Delta-varianten. Det kan ikke komme bag på nogen, siger Jes Søgaard.

Han bakkes op af Jens Lundgren, professor på Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet i København. Han er med i en ekspertgruppe, som tidligere i en rapport har advaret regeringen om, at nye smitsomme varianter af coronavirus kunne dukke op.

- Virus ændrer sig i sin genetiske sammensætning. Det har den gjort nogle gange, efter vi skrev det, og det måtte man forvente, at den ville gøre igen, og at der ville komme en ny variant. Man skulle i hvert fald være forberedt på, at Delta-varianten ikke var den sidste variant i den her pandemi, siger Jens Lundgren.

Store konsekvenser

Det, at regeringen ikke har været forberedt på Omikron-varianten, har haft konsekvenser for sundhedsvæsenet, mener Jes Søgaard. I går blev udrednings- og behandlingsgarantien suspenderet for at sikre, at sygehusene har kapacitet til at håndtere covid-19-patienter.

I weekenden kunne Berlingske afsløre, at sundhedsvæsenets beredskab er svagere, end det var sidste år.

På et pressemøde i torsdags med sundhedsmyndighederne kom det frem, at der indtil nu er planer for i alt 1000 indlagte på de medicinske afdelinger og 200 covid-19-patienter indlagt på intensivafdelinger.

Ifølge Berlingske var kapaciteten for et år siden 1330 indlagte patienter med covid-19 og dertil op til 300 intensivpatienter. Da smitten steg i december 2020, blev kapaciteten øget.

Jes Søgaard mener, at regeringen noget tidligere kunne have fokuseret på at gøre sundhedsvæsenet mere robust, mens smittetallene stadig var lave.

- Vi har haft en ret katastrofal udvikling på intensivområdet, hvor vi har tabt 25 procent af kapaciteten fra februar i år og frem til december, siger Jes Søgaard.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men i en mail til TV 2 afviser han kritikken.

- Det er eksperternes vurdering, at nye varianter vil kunne ændre epidemiens udvikling. Men ingen kan forudse, hvornår disse varianter opstår, eller hvordan de opfører sig, skriver Magnus Heunicke blandt andet.

I alt 26.362 smittede med Omikron-variant

Omikron-varianten har spredt sig i Danmark siden slutningen af november. Her blev varianten fundet første gang. Det var hos rejsende fra Sydafrika. Data tyder på, at den er mere smitsom end andre varianter.

Smittespredning med varianten er gået hurtigere, end det er set med tidligere varianter af coronavirus, som har været dominerende i Danmark.

I løbet af december er der næsten dagligt blevet sat rekorder for, hvor mange personer i Danmark der er konstateret smittede over et døgn.

Ifølge tirsdagens smittetal fra Statens Serum Institut er der det seneste døgn konstateret smitte hos 13.558 personer i Danmark. Tirsdag er der også registreret 3324 nye smittede med Omikron-varianten, og det betyder ifølge Statens Serum Institut (SSI), at antallet af bekræftede tilfælde med varianten nu i alt er 26.362 herhjemme.