Det begyndte med et opslag på Instagram – nu mødes fem familier til en juleaften uden coronapas
Uenighed om vacciner og test står i vejen for flere danskeres oprindelige juleplaner.
Når 11 personer om få dage samles til juleaften på en sjællandsk gård, bliver det meste helt, som julen er for de fleste: Der er flæskesteg, risalamande, juletræ og gaver under det.
Og så alligevel ikke helt. De fleste af gæsterne kender nemlig ikke hinanden – og de færreste af dem har coronapas.
Kvinden bag arrangementet er Karen Møller Venge. Hun har åbnet sit hjem for syv mennesker fra fire forskellige familier, hvor spørgsmålet om vacciner og coronatest står i vejen for julehyggen.
- Jeg er fuldstændig ligeglad med, om folk er vaccineret eller ej – jeg er for det frie valg. Men mest af alt er jeg for, at alle skal have et fællesskab at holde jul i, siger Karen Møller Venge, der er holistisk energiterapeut.
Begyndte på Instagram
Debatten om vacciner fylder, når danskerne skal beslutte, hvem de skal holde i hånden rundt om juletræet: Hver 20. dansker har afvist at holde juleaften eller julearrangement med nogen, fordi de ikke er vaccineret, viser en Megafon-måling foretaget for TV 2.
Og i en afstemning i en TV 2-artikel fra søndag har over halvdelen af mere end 60.000 læsere svaret nej til, at de ville holde jul med en ikkevaccineret.
Karen Møller Venge mærkede den splittelse, da hun en uge inde i december lavede et Instagram-opslag. I det inviterede hun folk til juleaften, hvis de "ikke var velkomne hos deres familie på grund af vaccine- eller teststatus".
Kort efter begyndte der at tikke beskeder ind i hendes indbakke fra en række meget forskellige mennesker.
- Fællesnævneren er, at de har haft coronabøvl, siger Karen Møller Veng.
Et bord dækket med små, tikkende bomber
En af beskederne kom fra Naja Malm, der er studerende.
Hun skrev, fordi det var "oplagt", at hun og hendes seksårige datter var en del af den anderledes julekonstruktion, fortæller hun.
På den måde ville de sikre, at julen "blev hyggelig," når hende og datteren "mødte op, som de er" – og det er uden hverken test eller vaccine.
Hun understreger, at hun har et fint forhold til sin familie, og at de sagtens kan have hyggelige stunder. Men familien har uenigheder. Og de viser sig, hvis samtalen om vacciner, test og coronavirus sniger sig ind i snak om julemad, gaver, og hvem der har fået mandlen.
- Jeg vil gerne undgå, at vi alle sammen bliver små tikkende bomber, siger Naja Malm.
Når tonen skifter
Hun peger på, at debatten hele tiden ulmer under overfladen som noget usagt.
- Lige pludselig ved jeg, at tonen bliver en anden: At den bliver hårdere, at vi ikke hygger os mere, men i stedet diskuterer, om det er godt eller skidt at lade sig vaccinere, og hvordan man udviser samfundssind, siger Naja Malm.
Det scenarie, mener hun, står i stærk kontrast til julen, hvor alle skal kunne "læne sig tilbage og slappe af som dem, de er".
- Det handler også om, at jeg ikke har lyst til at være årsagen til, at der kommer konflikter, eller at nogen føler sig utrygge eller bange, fordi jeg er der, siger hun.
Flere eksperter – blandt andet professor Jens Lundgren – peger på, at ikkevaccinerede kan få "et lag beskyttelse" både for sig selv, men også for andre ved at blive testet inden julearrangementerne. Så hvorfor bliver du ikke bare testet?
- Jeg mener ikke, at jeg skal testes, når jeg ikke er syg. Jeg har ikke nogen symptomer, så jeg mener ikke, at jeg behøver blive testet for at bevise, om jeg er syg eller ikke er det, siger Naja Malm.
Dog kan man godt være smittet med coronavirus uden at udvise symptomer – et nyligt stort studie viser, at det gælder for cirka 40 procent af tilfældene.
Ingen sprit og minimal coronasnak
Ideen om at holde jul på en anderledes har Karen Møller Venge og hendes mand leget med i flere år, fordi de har haft et ønske om, at julen kom til at handle om mere end det materielle.
- Vi har både talt om ensomme, hjemløse eller andre. Men her har vist sig at være et ret stort behov og noget, som også rammer børnene i familierne, siger Karen Møller Venge.
Er det ikke helt forståeligt, at folk kræver en test af de gæster, de skal holde juleaften med?
- De må gøre lige nøjagtig, som det passer dem. Ligesom alle andre må. Og jeg anerkender, at der er en stor frygtfaktor i det her – folk er jo reelt bange. Men det er stadig så drastisk at sætte familiemedlemmer stolen for døren på den her måde, og det har jeg meget svært ved at forstå, siger Karen Møller Venge.
Både hun og Naja Malm ser frem til fredagen med sommerfugle i maven. De håber, at de forskellige familiers juletraditioner kan forenes, at børnene får en god juleaften, og at diskussionerne om vacciner og test udebliver.
Hvilke foranstaltninger kommer I til at have?
- Absolut ingenting – vi åbner dørene og siger velkommen, siger Karen Møller Venge.