Sundhedsøkonom: Aftale om at suspendere behandlingsgaranti nødvendig

Det koster at prioritere, og aftalen om at suspendere behandlingsgarantien vil koste for nogle, siger sundhedsøkonom.

Den aftale om at suspendering af behandlings- og udredningsgarantien, som et flertal i Epidemiudvalget netop har sagt god for, er nødvendig for sundhedssystemet.

Det siger sundhedsøkonom og professor på Syddansk Universitet Jes Søgaard.

- Det er en prioritering, og prioriteringer er altid svære, fordi de har konsekvenser for nogle. Men vi har brug for kapaciteten i den her situation. Vi skal have tilført al kapaciteten, hvor der er brug for den, og det er i det akutte, siger Jes Søgaard.

Mandag aften fik regeringen opbakning til at give regionerne mulighed for at suspendere udrednings- og behandlingsgarantien i foreløbigt fire uger.

TV 2's reporter på Christiansborg oplyser, at det er regeringens parlamentariske grundlag, der består af SF, Enhedslisten og de radikale, der har bakket op om regeringens ønske.

Sygeplejersker kan omstille sig

Jes Søgaard siger, at aftalen kommer til at betyde, at meget sygehuspersonale vil blive overført til andre opgaver.

- Men vi har set i både første og anden bølge af coronavirus, at sygehusvæsenet er fleksibelt, og at sygeplejerskerne godt kan påtage sig andre funktioner, siger Jes Søgaard.

Han siger, at alle danskere kan risikere at blive ramt - ikke kun de ældre.

- Der er rigtigt mange ældre patienter. Men det her kan ramme alle grupper i det danske samfund - også dig og mig, siger Jes Søgaard.

Han mener ikke kun, at vi betaler prisen for en smitsom sygdom.

- Det er den pris, vi må betale for, at vi har den her situation, og for at vi i mange år har haft et meget smalt sygehusvæsen, siger Jes Søgaard.

Patienter kan flyttes ud i kommuner

Regeringen har med aftalen sikret sig opbakning til at give regionerne mulighed for at suspendere udrednings- og behandlingsgarantien i foreløbigt fire uger.

Regeringen og dens støttepartier er også blevet enige om, at 300 indlagte patienter kan blive flyttet ud i kommunerne.

Det vil kunne ske efter en indstilling fra Epidemikommissionen, hvis kommissionen finder det nødvendigt at flytte patienter for at frigive plads til coronapatienter på de pressede sygehuse.

Kommer en sådan indstilling skal der efterfølgende være et flertal i Epidemiudvalget, før den kan træde i kraft. Det vil betyde, at kommunerne kan fravige forpligtelser og rettigheder i ældreplejen, hvis den ekstra kapacitet skal i brug.