Reglerne for nære kontakter ændres

Hvis man har fået 3. stik eller har været smittet inden for 12 uger, behøver man ikke at gå i selvisolation.

Fremover er det kun personer, som er udsat for smitte i hjemmet, der betegnes som nærkontakter. Dermed er det altså den gruppe, som både skal gå i selvisolation og testes.

Andre, der er udsat for smitte uden for hjemmet, skal fortsat testes, men ikke længere gå i selvisolation.

- Det er i hjemmet, at der er en høj risiko for smitte. Her sætter vi i den nuværende situation ind med både isolation og test på fjerde- og sjettedagen for at begrænse smittespredningen mest muligt, oplyser vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst i en pressemeddelelse.

Vi skal hele tiden finde en balance

Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen

Man betegnes også som nærkontakt, hvis den smittede er en person, man er i lige så tæt kontakt med som én, der bor indenfor hjemmets fire vægge. Det gælder eksempelvis en kæreste eller overnattende gæster.

De nye retningslinjer gælder, uanset hvilken variant der er tale om.

Høje smittetal og Omikron

Sundhedsstyrelsen har siden 29. november haft særlige anbefalinger for nære kontakter til smittede med Omikron-varianten.

Det betød, at alle nære kontakter til smittede med varianten blev anbefalet at gå i selvisolation og blive testet på dag et, fire og seks – uanset om de var vaccineret eller tidligere smittet.

Sådan gør du, hvis en, du bor sammen med, er smittet

  • Du skal straks gå i selvisolation og testes på dag fire og seks efter, at du sidst var sammen med den smittede person. Testen på dag fire skal være en PCR-test, mens testen på dag seks for nuværende skal være en hurtigtest. 
  • Du kan ophæve din selvisolation efter et negativt svar på PCR-testen på dag fire. 
  • Hvis du har fået tredje stik, skal du ikke gå i selvisolation. Men du anbefales fortsat en hurtigtest hurtigst muligt samt PCR-test på dag fire og for nuværende en hurtigtest på dag seks. 
  • Hvis du har haft covid-19 inden for de sidste 12 uger (fra datoen for positiv test) skal du ikke isolere dig eller blive testet, med mindre du får symptomer.

Reglerne gælder også, hvis den smittede er en person, du er tilsvarende tæt på, eksempelvis en kæreste eller overnattende gæster. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Men retningslinjerne for opsporing og håndtering af nære kontakter er blevet ændret på grund af det høje smittetal og den hastige udbredelse af Omikron-varianten.

- Vi skal hele tiden finde en balance mellem at forebygge mest mulig smitte og samtidig undgå, at for mange isoleres, så samfundets vigtige og kritiske funktioner kan opretholdes, lyder det fra Helene Probst i pressemeddelelsen.

Ifølge vicedirektøren tyder det på, at man er bedre beskyttet mod smitte, hvis man har fået tredje stik.

Derfor anbefales personer, der er revaccineret, ikke at gå i isolation. Dog opfordrer Sundhedsstyrelsen stadig til, at man bliver testet på fjerde- og sjettedagen.

Har man været smittet inden for 12 uger, er man undtaget for både isolation og test.

Sådan gør du, hvis andre, du har været tæt på, er smittet

Her er der eksempelvis tale om en ven, en kollega eller en studie- eller klassekammerat. 

  • Du anbefales at blive testet med hurtigtest (eventuelt en selvtest) med det samme og igen på dag fire efter, at du sidst var sammen med den smittede person. Du skal ikke gå i selvisolation.
  • Hvis du har haft covid-19 inden for de sidste 12 uger (fra datoen for positiv test) anbefales du ikke at blive testet, med mindre du får symptomer.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Kan bryde isolation på fjerdedagen

Som nærkontakt i hjemmet kan man bryde selvisolation med en negativ coronatest på dag fire.

Myndighederne anbefaler en PCR-test på fjerdedagen. Men der er rift om at få en podepind i halsen, og derfor lyder opfordringen, at man på sjettedagen gør brug af en lyntest i stedet.

Hvis man som nærkontakt har symptomer, anbefales det helt generelt, også fra sundhedsmyndighedernes side, at man isolerer sig og bliver testet.