Coronavirus

Opråb: PCR-test er kun for symptomramte og nære kontakter

Der er ikke kapacitet til, at man kan få taget PCR-test, inden man tager hjem til familien til jul.

Der er stort pres på PCR-testcentrene i øjeblikket, og mange steder er det svært at få en tid.

Anne Marie-Vangsted, der er direktør for Testcenter Danmark, opfordrer derfor til, at man kun tager en PCR-test, hvis man har symptomer, er nær kontakt til en smittet eller er testet positiv for corona i en hurtigtest.

- Vi sætter hele tiden rekord med, hvor mange PCR-test der bliver foretaget. Der er en grænse for, hvor mange test vi kan analysere om dagen.

- Skal man til julefest hos familien, er der andre muligheder. Man kan vælge en antigentest (hurtigtest, red.), og det anbefales, hvis man har brug for et grønt coronapas. Man kan også vælge at tage en selvtest inden et arrangement, siger hun.

Ingen mistanke om misbrug

I øjeblikket er det i store dele af landet meget vanskeligt at bestille tid til en PCR-test i dagene op til jul.

Der er en politisk målsætning om, at 80 procent af befolkningen skal kunne få en test inden for 24 timer.

Det har slet ikke været muligt i takt med den kraftige smittestigning i december, viser en opgørelse fra Testcenter Danmark.

- Vi mistænker ikke, at nogen misbruger noget. Jeg forstår godt, at nogle vil have PCR-test, fordi der har været meget kommunikation om, at det er den sikreste test. Men det behøver man ikke, hvis man skal til et arrangement. Der vil en hurtigtest eller en hjemmetest være tilstrækkelig, siger Anne Marie-Vangsted.

Hun medgiver, at hurtigtest ikke er lige så præcise eller pålidelige som PCR-test.

- Det er rigtigt, at de ikke er helt lige så sikre.

- Men hvis man ikke er nær kontakt, er testet positiv med en antigentest eller har symptomer, fungerer de rigtig godt, hvis man tager den, lige inden man skal være sammen med andre, fordi de vil kunne fange dem, der lige på det tidspunkt udskiller meget virus og dermed er mest smittefarlige, siger hun.

Nu kun muligt at booke en uge frem

For at sikre, at dem, der skal, kan få en PCR-test, har myndighederne for eksempel valgt at ændre systemet, så det fremover kun vil være muligt at booke en PCR-test en uge frem i tiden. Det oplyser Styrelsen for Forsyningssikkerhed i en pressemeddelelse.

Ændringen gælder fra mandag, men de tider, som allerede er booket i systemet, vil ikke blive annulleret, fremgår det.

Er man nær kontakt, får man via Styrelsen for Patientsikkerhed mulighed for at booke tid til PCR-test.

- Vi har tillid til, at folk ikke snyder systemet. Alle dem, der skal bruge en PCR-test, skal selvfølgelig have plads, men det er naturligvis ikke hensigtsmæssigt, at der ikke er ledige tider før efter jul.

- Så vores opfordring er, at hvis man har booket en PCR-test og ikke har tænkt sig at bruge den, så skal man afbestille den hurtigst muligt, siger Anne Marie-Vangsted.

Da der er stort pres på PCR-systemet, kan man opleve en længere svartid på prøverne end normalt.

Hvor man måske er vant til svar inden for 20-24 timer, kan der i disse dage gå i gennemsnit op til 35 timer.