Samfund

I USA stiger antallet af influenza-tilfælde – og varianten indgår ikke i dette års danske vaccine

Influenzavirus kan mutere til en variant, der ikke er i vaccinen. Det er sket før. Eksperter opfordrer stadig til vaccination.

I Danmark venter vi stadig på, om smitten med den almindelige influenza i år bliver så hård, som eksperter og sundhedsmyndighederne frygter.

Vi regner med, at det er de samme varianter, der spredes på den samme halvkugle på det samme tidspunkt

Allan Randrup Thomsen, professor

Men andre steder i verden er smitten - sideløbende med et stigende antal coronatilfælde - stigende. Og fra USA lyder det nu, at en af de dominerende varianter, der er i omløb i den del af verden, har ændret sig så meget, at varianten ikke indgår i dette års influenzavaccine.

Det skriver flere amerikanske medier, herunder CNN og Livescience, på baggrund af et nyt studie og et interview med professor i mikrobiologi ved University Pennsylvania Scott Hensley.

- Fra vores laboratoriebaserede studier ligner det et stort mismatch, siger han til CNN.

Om det samme er tilfældet i Danmark er endnu for tidligt at sige, oplyser Statens Serum Institut (SSI) til TV 2.

Ifølge de seneste tal er der nemlig lige nu kun konstateret 145 tilfælde med A-influenza og 50 tilfælde med B-influenza. Det betyder, at datagrundlaget endnu er for lille til at sige noget konkret.

Endnu uvist om variant vil blive dominerende, siger eksperter

Det er en undergruppe af influenza A-typen H3N2, som lige nu vækker bekymring i USA.

Undergruppen bliver forkortet 2a2, og ifølge den amerikanske professor minder ændringerne om de mutationer, som i influenzasæsonen 2014-2015 betød, at vaccinen ikke beskyttede mod influenza i den sæson.

Det samme fremgår af en redegørelse fra Statens Serum Institut. Her står, at der i 2014-2015 var ”begrænset beskyttelse mod det mest udbredte influenzavirus”.

Konsekvensen var, at mange patienter fik intensiv behandling, og at der var en overdødelighed blandt ældre. Det på trods af, at Danmark ikke blev så hårdt ramt af smitte som andre europæiske lande.

Om influenza

Influenza er en typisk vintersygdom, og der findes flere influenza-virusser: A, B og den mere sjældne C. H1N1 og H3N2 er to forskellige subtyper af influenza A.

Herunder er der flere grupper, som på influenza-sprog hedder clades - det er det samme som varianter på coronavirus-sprog.

H3N2 3C.2alb.2a2 – forkortet 2a2 – er en undergruppe. Men faktisk skal der endnu mere specifikke oplysninger til, før forskerne kan se, om dette års vaccine er effektiv mod denne mutation.

Der findes ifølge SSI 18 H-subtyper og 11 N-subtyper.

I år indeholder influenza-vaccinen:

  • A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-lignende virus
  • A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2)-lignende virus
  • B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage)-lignende virus
  • B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage)-lignende virus.

Kilde: Statens Serum Institut

Scott Hensley oplyser til TV 2, at det endnu er for tidligt at sige hvilken influenzavariant, der vil dominere i de kommende måneder.

- Men det ser ud til, at 2a2 H3N2-virus cirkulerer i forhøjede niveauer forskellige steder i verden. Det er muligt, at andre varianter vil dominere i andre dele af verden – det er endnu for tidligt at vide, siger han.

Det samme lyder fra professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen.

Han fremhæver over for TV 2, at der på grund af smittespredningen med coronavirus-varianten Omikron er mere begrænset rejseaktivitet end normalt.

- Men det er sådan, at vi regner med, at det er de samme influenzavarianter, der spredes på den samme halvkugle på det samme tidspunkt, siger han.

Flere influenzatilfælde i Brasilien

Også fra Brasilien lyder det, at der er et stigende antal smittetilfælde med den almindelige A-influenza H3N2. Blandt andet i byen Salvador.

Her er antallet af tilfælde ifølge mediet The Catholic Transcript steget med 1380 procent i landets hovedstad de sidste 14 dage – fra fem patienter 1. december til 74 tilfælde 14. december.

Tallene er ikke høje, men det er alligevel usædvanligt, fordi det siden 1. december har været sommer i Brasilien.

Det er uvist, om der er tale om den samme mutation som i USA, men ifølge forskeren Marcelo Gomez, der er en del af et forskerhold, som overvåger data for alvorlige respiratoriske sygdomme i Brasilien, skyldes udbruddet i Salvador en H3N2-mutation.

Han fortæller, at der også i Brasiliens hovedstad er tilfælde med den pågældende mutation, og at A-influenza H3N2 allerede er den dominerende.

Professor i virologi ved Statsuniversitetet i Bahia, Andrea Mendonca Gusmão, oplyser til The Catholic Transcript, at vaccinen i år indeholder H3N2, men ikke den samme mutation, der i år cirkulerer:

- Med andre ord. Vi kommer altid for sent i forhold til virussen, hvilket er derfor, vi kan få influenza, selvom vi er vaccineret, siger han.

Vaccinen kan stadig have en effekt

Ifølge den amerikanske professor Scott Hensley er det alligevel vigtigt at blive vaccineret mod influenza.

- Det er tydeligt, at vaccination er den bedste måde at beskytte mod alvorlig sygdom og død på grund af influenzavirusser, siger han til TV 2.

Ramona Trebbien, der er afsnitsleder og seniorforsker hos SSI, forklarer det sådan her:

- Det er nogle virus, der ligner hinanden rigtig meget. Så kan der være nogle få forskelligheder, som betyder, at vaccinerne ikke er helt så effektive, men stadig på nogle områder kan have en effekt.

I Danmark har der, siden sæsonen startede 1. oktober, været 42 indlæggelser i forbindelse med smitte med influenza A. Det betyder, at over en fjerdedel - 29 procent - af de personer, der indtil nu har været smittet med influenza A, også har været forbi sygehuset.

WHO anbefaler vaccine, syv måneder før sæsonen starter

Virusser muterer. Det er en naturlov, som især i disse tider med den nye coronavariant Omikron står lysende klart. Og især influenzavirussen er kendt for at mutere mere end andre virusser, herunder også covid-19.

Og netop fordi virusser ændrer sig, anbefaler Verdenssundhedsorganisationen (WHO) hvert år, hvilke tre eller fire varianter der skal indgå i influenzavaccinen.

Det sker for den nordlige halvkugle i februar, fordi det tager tid at producere det store antal vacciner, som skal bruges i den sæson, der starter i oktober.

Men samtidig cirkulerer virussen videre på den sydlige halvkugle, der har vinter, når vi i Danmark har sommer. Det betyder, at virussen kan udvikle sig, og at den i nogle sæsoner ændrer sig så meget, at vaccinen ikke længere er dækkende, når den igen rammer den nordlige halvkugle.

Vaccinen har ramt forbi fire gange siden 2011

Det er ikke første gang, at en influenzavirus har ændret sig i en sådan grad, at årets influenzavaccine ikke giver beskyttelse.

Det fremgår af de opgørelser, som Statens Serum Institut offentliggør hvert år.

Faktisk er det ifølge en gennemgang, som TV 2 har foretaget, sket fire gange siden 2011. Senest i influenzasæsonen 2017-2018, hvor der var det højeste antal influenzarelaterede dødsfald siden 2010.

Den sæson var influenza B - helt usædvanligt – dominerende, og ifølge Statens Serum Institut var der ”uoverensstemmelse” mellem det influenza B-virus, der indgik i vaccinen, og den, der var i omløb.

Det førte til en lav vaccineeffektivitet overfor influenza B.

Sådan har influenza-vaccinerne virket

  1. 2012

    1. Havde ingen effekt for ældre

      2012/2013-sæsonen var præget af en "bemærkelsesværdig" langstrakt periode, der hovedsageligt skyldtes influenza A.

      Der var flere indlagt på intensivafdeling og en større dødelighed blandt de ældre end de sidste tre sæsoner. 

      Om vaccinen:
      Influenzavaccinen gav ikke "optimal beskyttelse imod influenza A (H3N2) blandt personer på 65 år og derover." I beskrivelsen for 2013/2014 fremgår det, at vaccinen i denne sæson "ikke havde en effekt" for ældre over 65 år.

      Samtidig viste analyser, at der var et "dårligt match" mellem den influenza A H3N2-stamme, der var i omløb, og det influenzavirus, der indgik i dette års vaccine.

      Kilde: Statens Serum Institut

  2. 2013

    1. Bemærkelsesværdig lav smitte

      I denne sæson fra 2013 til 2014 var der en "bemærkelsesværdig lav influenzaaktivitet i befolkningen." Til gengæld blev relativt mange patienter indlagt med influenza på landets intensivafdelinger. Det samme mønster gjorde sig gældende i andre europæiske lande, hvor influenza A (H1N1) var dominerende ligesom i Danmark.

      Personer i risikogrupper er særlig udsat for et alvorligt forløb med netop denne undertype af influenza.

      Om vaccinen:
      Vaccinens effektivitet blev beregnet til på 40 procent blandt personer på 65 år og derover.

      Kilde: Statens Serum Institut

  3. 2014

    1. Begrænset beskyttelse - virus ændrede sig

      I modsætning til mange andre europæiske lande steg smittetilfældene med influenza først i Danmark i denne sæson først hen imod slutningen af februar. Derfor blev sæsonen ikke "så langstrakt og konsekvenserne ikke så omfattende."

      Alligevel fik "relativt mange patienter med influenza intensiv behandling," og der var en overdødelighed blandt ældre.

      Om vaccinen:
      Sæsonen var domineret af influenza A H3N2, der havde ændret sig i forhold til den undertype, der indgik i influenzavaccinen. Vaccinen gav derfor "begrænset beskyttelse mod det mest udbredte influenzavirus."

      Kilde: Statens Serum Institut

  4. 2015

    1. "Rimeligt godt match"

      Denne sæson var til at starte med domineret af influenza A H1N1, mens antallet af tilfælde med influenza B steg senere på sæsonen.

      Om vaccinen:
      Der var et "rimelig godt match" mellem den dominerende type og de undertyper, der indgik i dette års vaccine.

      - Men vaccineeffektivitet var ikke helt så høj som forventet, skriver SSI.

      Kilde: Statens Serum Institut

  5. 2016

    1. Hård sæson og lav beskyttelse

      Dette års influenza-sæson startede tidligt og med en variant af influenza A (H3N2), der er kendt for at gå hårdt ud over de ældre.

      Der blev registreret det højeste antal indlæggelser med influenza siden sæsonen i 2009-10, og der var en "markant overdødelighed blandt de ældre på 65 år og derover."

      Om vaccinen:
      Vaccinen gav kun "begrænset beskyttelse" mod den influenza A-virus, der bredte sig blandt de ældre. Årsagen var, at der opstod ændringer i influenza A-virussen i løbet af sæsonen.

      Kilde: Statens Serum Institut

  6. 2017

    1. Overdødelighed og vaccine-mismatch

      Dette års sæson var usædvanlig på flere måder - både omfang, varighed og den type virus, der var i omløb. 

      Sæsonen var nemlig domineret af influenzavarianten B, hvilket er sjældent.

      Typen er normalt ikke forbundet med alvorlig sygdom, der fører til indlæggelser og overdødelighed blandt de ældre. Det var dog ikke tilfældet dette år, hvor der var et højt antal indlagte patienter med influenza og en "markant overdødelighed blandt både voksne og ældre."

      Det samlede antal dødsfald relateret til influenza for hele 2017/18-sæsonen var 1644 - det højeste samlede antal dødsfald i én sæson siden 2010-2011.

      Om vaccinen:
      Der var i denne sæson "uoverensstemmelse" mellem det influenza B-virus, der indgik i vaccinen, og det influenza B-virus, der var i omløb. Det "førte til en lav vaccineeffektivitet overfor influenza B."

      Samtidig var vaccinens effektivitet for influenza A (H3N2) blandt patienter på 65 år og derover 0 procent. Det var "forventet, da det virus der cirkulerede havde ændret sig i forhold til virusstammen i vaccinen," skriver SSI.

      Kilde: Statens Serum Institut

  7. 2018

    1. Beskyttede mod dominerende variant

      Antallet af smittetilfælde var på et "middel niveau" i forhold til tidligere sæsone."

      Om vaccinen:
      60 procent af dem, der blev ramt af en influenza A H1N1-variant, der indgik i sæsonens vaccine. Andre blev ramt af influenza A H3N2, som vaccinen virkede "mindre effektiv mod."

      Kilde: Statens Serum Institut

  8. 2019

    1. Mildeste sæson i flere år

      Denne sæson blev på grund af smitten med coronavirus, restriktioner og nedlukninger i slutningen af influenza-sæsonen den mildeste i flere år. 

      Influenza A var den dominerende variant, hvor undertyperne H1N1 og H3N2 var næsten lige dominerende. Der var meget få tilfælde af influenza B.

      Om vaccinen:
      Denne sæsons vacciner gav "relativ høj beskyttelse." 

      Kilde: Statens Serum Institut

  9. 2020

    1. Sæsonen, der aldrig kom i gang

      Influenza-sæsonen var helt usædvanlig - faktisk kom den aldrig i gang på grund af restriktioner og nedlukninger i forbindelse med bekæmpelse af coronavirussen.

      Igennem hele sæsonen blev der kun påvist 46 tilfælde.

      Om vaccinen:
      Det er ikke mulig at sige noget om sæsonens vaccine på grund af de meget få tilfælde.

      Kilde: Statens Serum Institut.

  10. 2021

    1. Frygter både influenza- og corona-epidemi

      Dette års influenza-sæson blev skudt i gang 1. oktober 2021. Der er i skrivende stund registreret få tilfælde med både influenza A og influenza B.

      Eksperterne frygter, at denne sæson kan blive hård, ligesom sundhedsmyndighederne frygter en dobbelt-epidemi med influenza- og coronavirus.