Coronavirus

Fremover kan en PCR-test kun bestilles en uge i forvejen

PCR-tests skal kun benyttes af folk med symptomer, nære kontakter eller folk, der er testet positiv.

Det vil ikke længere være muligt at bestille en tid til en PCR-test mere end en uge frem i tiden på coronaprøver.dk.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Styrelsens for Forsyningssikkerhed mandag.

Derudover fastslår styrelsen, at PCR-tests kun benyttes, hvis du har symptomer, er nærkontakt eller er testet positiv med hurtigtest eller selvtest.

Samme budskab kommer fra Anne-Marie Vangsted, der er direktør for Testcenter Danmark.

- Jeg forstår godt, at nogle vil have PCR-test, fordi der har været meget kommunikation om, at det er den sikreste test. Men det behøver man ikke, hvis man skal til et arrangement. Der vil en hurtigtest eller en hjemmetest være tilstrækkelig, siger Anne-Marie Vangsted til Ritzau.

Nøjes med hurtigtest

Styrelsen for Forsyningssikkerhed anbefaler, at man nøjes med en af de muligheder, hvis man ikke falder i en af de førnævnte kategorier, der bør tage PCR.

Styrelsen for Forsyningssikkerhed skriver videre, at det på grund af den store efterspørgsel på PCR-tests anbefales, at nære kontakter nu kun PCR-testes på fjerdedagen og nøjes med hurtigtest på sjettedagen.

Der er nemlig så stort pres på PCR-testsystemet, at det flere steder ikke er muligt at få en tid inden jul.

Travlhed på testcentrene

Ifølge styrelsen er der travlt i testcentrene og særligt på steder, der tilbyder PCR-tests. Derudover er der en grænse for, hvor mange tests, der kan blive analyseret om dagen, lyder det.

Ændringen i bookingsystemet træder i kraft allerede fra i dag, men de tider, som allerede er i systemet, vil ikke blive annulleret. Da der er stort pres på PCR-systemet, kan man opleve en længere svartid på prøverne end normalt.

- Hvis du har booket tid til PCR-test, men kan nøjes med en hurtigtest eller selvtest, så annuller gerne din PCR-tid, for mange har behov for PCR-test i disse dage, fremgår det af pressemeddelelsen.

Tidligere mandag ændredes reglerne for nære kontakter, så man ikke behøver at gå i selvisolation, hvis man har fået 3. stik eller har været smittet inden for 12 uger.

Mandag var antal smittede igen over 10.000.