Coronavirus

Covid-19 vil blive en "endemi" i 2024, vurderer vaccineproducent

I en endemi vil man typisk se, at spredningen af en infektion vil ligge stabilt på et konstant niveau.

I omkring 2024 vil covid-19 ikke længere være en pandemi, men en "endemi".

Sådan lød det ved en konference fredag fra medicinalselskabet og vaccineproducenten Pfizer.

Virussen vil være konstant iblandt os, og med jævne mellemrum toppe, ligesom vi kender det fra en influenza.

Jeg vil tro, at det topper i løbet af vinteren og herefter gradvist begynder at tilpasse sig til at blive noget, vi ser en gang imellem

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet

Men hvad er forskellen egentlig på en pandemi, epidemi og en endemi - og hvad betyder de for, hvor længe vi skal leve med coronavirussen?

Ifølge Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, er en endemi udtryk for, at coronavirussen bliver noget, vi skal vænne os til, som sporadisk vil være iblandt os.

- Jeg tror, at vi vil se, at virussen opfører sig som andre virusser om vinteren, hvor det udmønter sig som en sæsoninfluenza. Den vil stadig være her, men vi vil kunne håndtere den, vurderer han.

Hvad er forskellen på en endemi, pandemi og epidemi?

En endemi er en sygdom, der har en stabil, vedvarende forekomst i et afgrænset område i modsætning til en epidemi.

En epidemi er en hurtig og ukontrollabel udbredelse af en smitsom sygdom til et stort antal mennesker inden for et vist område og inden for en forholdsvis kort periode. Der vil være tale om et udbrud i et større georgrafisk område.

En pandemi er en smitsom sygdoms udbredelse over en hel verdensdel eller flere verdensdele. Der vil være tale om en pandemi, hvis en epidemi har spredt sig til en hel eller flere verdensdele.

Kilde: Hans Jørn Kolmos og Sundhedsstyrelsen

 

Noget, vi må leve med

Modsat en epidemi er en endemi defineret ved, at den har en stabil, vedvarende forekomst i et afgrænset område.

Men i en endemi vil man typisk se, at spredningen af en infektion vil ligge stabilt på et konstant niveau. Sygdommen vil konstant være til stede i samfundet, men muligvis på et mere forudsigeligt niveau.

Ifølge Pfizer er forudsætningen for, at pandemien overgår til en endemi, at der er opnået tilstrækkelig høj immunitet i befolkningen, og at sygehusbelægningen og dødstal er under kontrol som under almindelige sæsoninfluenzaer, skriver CNBC.

- Hvornår og præcis hvordan det vil ske, vil afhænge af sygdommens udvikling, hvor hurtigt samfundet får udbredt vaccinerne og behandling. Samt en retfærdig fordeling af vacciner til lande, hvor der er få beskyttede, siger Mikael Dolsten, videnskabelig chef hos Pfizer.

De anslår, at nogle regioner vil fortsætte med at have en pandemi i en til to år mere, mens andre lande hurtigere vil gå over til en "endemisk tilstand" med kun små og håndterbare virusudbrud.

Vil nok toppe i løbet af vinteren

Også Hans Jørn Kolmos mener det er realistisk, at vi skal ind i 2024, før vi er ude af pandemien - og dermed i en "endemisk tilstand".

- Men jeg vil tro, at det topper i løbet af vinteren og herefter gradvist begynder at tilpasse sig til at blive noget, vi ser en gang imellem, ligesom når man får en forkølelse, siger han og baserer det på, hvilket mønster man har set med andre smitsomme sygdomme.

Samtidig peger han på, at vaccinerne vil være noget af det, der skal skubbe os mod at nå en endemi i stedet for en pandemi.

Blandt andre sygdomme, der også kategoriseres som `endemier´ er forkølelser, lungebetændelse og blærebetændelse, forklarer han.