Samfund

13 kvinder beretter om sexisme og krænkelser i endnu en TV 2-afdeling

Én af kvinderne fortæller, at hun indberettede chefen til en advokatundersøgelse, der skulle afdække krænkelser og sexisme på TV 2.

Rettelse: Det fremgik oprindeligt af artiklen, at to af kvindernes oplevelser er blevet indberettet til TV 2s advokatundersøgelse. Dette blev rettet, da TV 2s kommunikationsafdeling oplyste, at kun en indberetning indgik i et undersøgelsesforløb. TV 2s kommunikationsafdeling har dog mandag eftermiddag præciseret, at der var to, der henvendte sig, men at kun den ene ifølge TV 2 ønskede at få sin sag behandlet hos advokaten.

13 tidligere medarbejdere på TV 2 står nu frem i Dagbladet Information og fortæller om en grænseoverskridende og stærkt seksualiseret kultur i tv-stationens kommercielle afdeling.

Til avisen fortæller flere af dem anonymt om, hvordan de blev udsat for grænseoverskridende adfærd fra en specifik chef, der ikke længere er ansat.

Tre af kvinder fortæller desuden uafhængigt af hinanden, at det ifølge dem fik konsekvenser for deres ansættelsesforhold.

Det seneste år har især TV 2s nyhedsafdeling flere gange været i fokus i forbindelse udfordringer med sexisme. Blandt andet i dokumentaren 'MeToo: Sexisme bag skærmen'.

Blev befamlet ved elevator

Episoderne i den kommercielle afdeling strækker sig ifølge Information over en periode på cirka ti år, hvor den pågældende chef opførte sig grænseoverskridende og sexistisk.

En kvinde fortæller eksempelvis, at chefen "på en udlandsrejse kom hen til hende bagfra og kørte sine hænder ned over hendes ryg".

Samtidig sagde chefen, "at han blev liderlig af at se hende gå rundt og spurgte, om hun ville med op på hans værelse".

Efterfølgende forsøgte hun at komme hurtigt væk fra situationen, selvom hun havde lyst til at give chefen en lussing.

- Jeg tænkte jo, at det her ville ikke få en konsekvens for ham, det ville komme til at få en konsekvens for mig. Jeg var jo ikke rigtigt bange, for jeg vidste, at jeg aldrig ville gå med til det. Det værste, der kunne ske, var, at jeg blev fyret, siger hun til Information.

Mistede jobbet efter klage

I forbindelse med en større omstrukturering i huset blev kvinden efterfølgende tilbudt en stilling, hvor hun skulle referere direkte til chefen. Her gik hun ifølge hende selv til den daværende administrerende direktør Merete Eldrup og fortalte, at chefen havde udsat hende for sexchikane.

Tre uger senere blev hun afskediget med den pågældende omstrukturering og efterfølgende sparerunde som begrundelse.

Merete Eldrup afviser overfor Information, at kvinden gjorde hende opmærksom problemer med den pågældende chef, og at fyringen skulle have haft noget at gøre med klager over sexchikane.

Indberettet til advokatundersøgelse

To af de kvinder, der udtaler sig anonymt til Information, fortæller, at de har indberettet den pågældende chef til den advokatundersøgelse, der blev sat i gang sidste år for at komme til bunds i sager om sexisme og krænkelser på TV 2.

TV 2s kommunikationsafdeling bekræfter, at to har henvendt sig, men ifølge TV 2 var det kun den ene, der ønskede at få sin sag behandlet hos advokaten.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra den tidligere chef. Til Information siger han:

- Jeg vil ikke afvise, at jeg i lighed med andre på TV 2 har været en del af dette. Jeg vil imidlertid klart afvise, at jeg har udvist den opførsel eller adfærd, som beskrives, men jeg bliver naturligvis berørt over kvindernes udsagn. Jeg ville ønske, at de havde indberettet deres oplevelser til advokaten, så begge parters synspunkter kunne være blevet belyst, behandlet og afgjort i et professionelt rum.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra advokat Yvonne Frederiksen, som har forestået advokatundersøgelsen for Norrbom Vinding, og dermed få af- eller bekræftet indbretning af episoderne.

Direktør undskylder

TV 2 har desuden forsøgt at få et interview med administrerende direktør Anne Engdal Stig Christensen, men det har ikke været muligt søndag aften.

I en pressemeddelelse lyder det dog fra direktøren:

- Jeg er vred og ked af, at kvinderne har haft disse oplevelser, mens de arbejdede for TV 2. Det er helt uacceptabelt, og jeg vil gerne på TV 2s vegne give de berørte kvinder en klar undskyldning for det, de har været udsat for.

- Hvis de omtalte sager er som beskrevet, og hvis de alle var blevet afdækket i TV 2s advokatundersøgelse, ville det afgjort have haft ansættelsesretlige konsekvenser, udtaler Anne Stig Engdal Christensen.