Coronavirus

Omikron smitter i højere grad på trods af vacciner og tidligere smitte, siger SSI-ekspert

Statens Serum Institut har lørdag meldt ud, at vi ifølge deres beregninger kan se op til 45.000 smittede i Danmark juleaftensdag.

Omikron-varianten har, siden den første gang blev opdaget i november, ændret spillereglerne for myndighedernes håndtering af coronavirus.

Det er fortsat begrænset, hvad eksperter kender til varianten, men samlet set er beskyttelsen over for Omikron generelt lavere i den danske befolkning sammenlignet med tidligere varianter af coronavirus.

Det siger Camilla Holten Møller, der er leder af ekspertgruppen under SSI for matematisk modellering, til TV 2.

- Det er en helt anden problemstilling, vi står med nu. Vi står med en variant, der er i stand til at sprede sig mere, siger hun.

Tyder på, at to stik ikke er nok

Ifølge Holten Møller har Omikron vist sig at være en såkaldt escape-variant, hvilket betyder, at den i højere grad end tidligere kendte varianter af coronavirus kan undslippe vaccinerne og smitte personer, der tidligere har været smittet.

- Vi ser langt flere, der bliver smittet med Omikron, som tidligere har været smittet med enten Alfa- eller Delta-varianten. Og der er en ret høj smitterate blandt folk, der allerede er vaccineret, siger Camilla Holten Møller.

Samme besked kom fra direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på et pressemøde mandag.

- Der er noget, som tyder på, at den immunitet, man får efter andet stik ved vaccinerne, nok ikke er stærk nok til at forebygge smitte og alvorlig sygdom ved den nye variant, lød det fra Brostrøm.

Har brug for scenarier

Af samme grund har sundhedsmyndighederne fremrykket tredje stik for alle personer over 40 år samt de 18-39-årige, som er i risiko for et alvorligt forløb.

- Den data, vi kan se, viser, at immuniteten efter tredje stik er effektiv i forhold til at forebygge alvorlig sygdom med den nye variant, lød det fra Brostrøm.

Statens Serum Institut har lørdag meldt ud, at vi ifølge deres beregninger kan se op til 45.000 smittede juleaftensdag herhjemme. I det bedste af otte scenarier forventer SSI 9000 dagligt smittede, og på baggrund af de beregninger har ekspertgruppen rådgivet politikerne, så de nye restriktioner, der træder i kraft fra søndag, forhåbentlig kan reducere smitten, så udviklingen går mod de bedre af scenarierne.

Selvom vi vaccinerer mange med tredje stik, så tyder laboratorieforsøg på, at nogen allerede nu kan have mindre effekt af vaccinationen

Camilla Holten Møller

Tallene er dog behæftet med en vis usikkerhed.

- Det er svært at navigere i en stor spredning, men vi har brug for at forudse, hvad vi kigger ind i, lyder det fra Camilla Holten Møller.

Vil finde ud af, hvor syge folk bliver med Omikron

Når SSI beregner scenarier som det ovenstående, kigger de blandt andet på vaccinernes effekt, og den har eksperterne indtil videre kun begrænset kendskab til blandt andet ud fra laboratorieforsøg, fortæller Camilla Holten Møller.

Laboratorieforsøgene viser, at beskyttelsen er mindre mod Omikron end mod andre varianter.

- Selvom vi vaccinerer mange med tredje stik, så tyder laboratorieforsøg på, at nogen allerede nu kan have mindre effekt af vaccinationen, siger hun og henviser til den første gruppe, der fik tredje stik for cirka to måneder siden.

Camilla Holten Møller fortæller, at SSI er "meget optaget" af at se på, hvor syge folk bliver af Omikron-varianten. Indtil videre har det ifølge hende især været de unge i Hovedstaden, som er blevet smittet, men SSI vil også gerne finde ud af, hvor syge ældre og andre risikogrupper bliver af Omikron.

Styrelsen for Patientsikkerhed har ifølge hende flere meldinger om Omikron-udbrud på plejehjem og hospitaler.

- Det er en bekymring, og alle tænker lige nu over alvorligheden ved Omikron-varianten. Det bliver afgørende for udviklingen i den kommende tid.