Samfund

80 procent af verdens julepynt kommer herfra, men sælgerne aner ikke, hvorfor vi fejrer jul

Julemanden bor som bekendt på Grønland, men hans værksted ligger i den kinesiske by Yiwu, som eksporterer 80 procent af verdens julepynt.

Der er guirlander og julekugler fra gulv til loft, og de fås i alle former og farver. Det samme gælder de utallige varianter af led-lys, som blinker hysterisk. Der er også en hel skov af plastikjuletræer i forskellige grønne nuancer, som man kan fare vild i.

Julen er ikke en tradition i Kina, men Yiwu, som ligger i Zhejiang-provinsen i det østlige Kina, er nok det tætteste, man kommer på et epicenter for jul.

Det er nemlig her 80 procent af verdens julepynt bliver eksporteret fra de tusindvis af fabrikker, der ligger i området.

Gigantisk engrosmarked

Jeg befinder mig på verdens angiveligt største engrosmarked for julepynt og alt muligt andet, der kan være sjovt at købe, men let kan undværes.

Yiwu International Trade Market er så gigantisk stort, at det er svært at beskrive med ord. Det dækker et areal på seks millioner kvadratmeter med mere end 75.000 butikker.

Der er en hel etage med hårbøjler, pyntespænder og sløjfer og afdelinger med alt fra legetøj og plastikblomster til hårshampoo og regnjakker.

Rensdyrgevir hitter

Når det gælder julepynt, er et af de store hits i Europa lige nu hårbøjler med rensdyrgevir og nissehuer på, fortæller Wang Yazhen, der også sælger julesokker og nissehuer i tusindvis.

Tidligere var Yiwu, som er en lille by i kinesisk målestok med sine godt en million indbyggere, et knudepunkt for tilrejsende indkøbere fra hele verden. Men det har pandemien sat en stopper for.

Nu foregår næsten al handel online, og det gav et dyk i omsætningen i 2020, men det er gået bedre i år, fordi kunderne har vænnet sig til de nye formater.

Næsten alt er rykket online

- Folk kan ikke komme til Kina lige nu, så vi er begyndt at sælge online. Vi sender billeder af de nye produkter via WeChat eller mail, og så kan de bestille online, siger Yang Xiaojia, der eksporterer guirlander til blandt andet Europa, Mellemøsten og Korea.

Men det er naturligvis lettere at sælge til eksisterende kunder end at skaffe nye kunder, når man ikke kan mødes fysisk. Derfor er flere handlende nu også begyndt at satse på det kinesiske marked, hvor julepynt er blevet populært i indkøbscentre og på restauranter, især i de store byer.

Men hvorfor er det nu lige, at man fejrer jul? Da jeg spørger sælgeren Yang Xiaojia, griner hun højt og siger:

- Det ved jeg virkelig ikke. Jeg har aldrig rigtig undersøgt det, selvom jeg arbejder i den her industri.

Aner ikke, hvorfor man fejrer jul

Svaret går igen hos alle, jeg snakker med. Også hos Wang Yazhen, der sælger nissehuer og hårbøjler med gevir.

- Jeg ved det ikke. Men vi ved, at julemanden bringer gaver ud, siger hun grinende og tilføjer, at julen er en højtid, hvor familier samles ligesom til kinesisk nytår.

Julen har intet med Jesus og kristendommen at gøre i Yiwu, hvor det er jul hele året. Julen er ren business.