Coronavirus

Markant færre indlæggelser under Omikron end Delta i Sydafrika

Forskere har flere gange advaret imod, at andre lande sammenligner sig med Sydafrika.

Omikron-varianten har overtaget i Sydafrika, hvor den blev registreret første gang.

Men denne gang er indlæggelsesraten meget lille sammenlignet med bølgen, som Delta-varianten forårsagede. Det fortalte de sydafrikanske myndigheder på et pressemøde fredag, skriver Bloomberg.

Ifølge den sydafrikanske sundhedsminister, Joe Phaahla, blev kun 1,7 procent af de smittede indlagt i anden uge af Omikron-bølgen.

For Delta-bølgen lå indlæggelsesraten på 19 procent på samme tidspunkt i starten.

En markant forskel.

Tallene kan dog ikke direkte overføres til andre lande med en anderledes befolkningssammensætning, idet den sydafrikanske befolkning er relativt ung.

Små stigninger i antallet af døde

Da Delta-varianten i juni rullede ind over Sydafrika, registrerede myndighederne i bølgens anden uge i gennemsnit 4485 nye smittede og 888 indlæggelser om dagen.

Men selvom man nu - i den anden uge af Omikron-bølgen - har registreret hele 20.207 smittede per dag, er kun 348 blevet indlagt.

Samtidig fremlagde myndighederne under pressemødet data, som tyder på, at Omikron-varianten er mildere end tidligere varianter.

Blandt andet er overdødeligheden stadig langt lavere end under sidste bølge. Det fortæller Michelle Groome, der leder afdelingen for folkesundhed ved Sydafrikas Nationale Center for Infektionssygdomme ifølge Bloomberg.

- Vi ser virkelig små stigninger i antallet af døde, siger hun blandt andet.

De fleste har allerede været smittet

Både danske og internationale forskere har dog tidligere advaret imod, at resten af verden sammenligner sig for meget med Sydafrika.

Landets gennemsnitsalder er nemlig langt lavere end i eksempelvis Danmark. Og derfor er borgerne sandsynligvis også i langt mindre risiko, når de bliver smittet.

Samtidig viser studier, at mellem 70 og 80 procent af landets befolkning allerede kan have været smittet.

Dermed kan de også have en vis grad af beskyttelse mod virussen.