Samfund

Landets kirurger i samlet opråb: Vi skal prioritere mellem selv de akutte patienter

Læger skal vælge mellem en operation af en akut kræftpatient eller en patient med en akut blødning, siger formand for Kirurgisk Selskab.

Situationen i det danske sundhedsvæsen er nu så alvorlig, at landets kirurger i samlet flok slår alarm.

Det fremgår af et brev fra Kirurgisk Forum, der er underskrevet af formændene for 14 kirurgiske områder.

Mange planlagte operationer af godartede lidelser er allerede udskudt til "i hvert fald" efter sommerferien næste år.

Det sker på grund af flere års manglende kapacitet og den nuværende massive mangel på personale i kombination med puklen fra corona-nedlukninger, strejke og afvikling af ferie.

Men nu skal landets kirurger også til at prioritere mellem de akutte operationer.

- Læger står nu og skal vælge mellem operation af en relativ akut kræftpatient og en patient, der kommer ind med en akut tilstand som en blødning eller et knivstik, der virkelig er livstruende, siger Jens Hillingsø, der er formand for Dansk Kirurgisk Selskab, til TV 2.

Han giver også et eksempel med en patient med en kunstig tarmåbning på maven - altså stomi - der skal have lagt tarmen tilbage.

- En sådan patient vil typisk blive udskudt til fordel for en patient, som har en kræftsygdom eller lignende, siger Jens Hillingsø.

- Det er en katastrofe

Kirurgernes opråb er sendt til Danske Regioner og flere lægeforeninger, som bakker op.

Det gælder foreningen for Yngre Læger, Overlægeforeningen og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (LVS).

- Det er en katastrofe, at flere vitale sundhedsprofessionelle forlader hospitalerne i afmagt over de pressede arbejdsvilkår, skriver lægeforeningerne i et brev.

De opfordrer samlet til, at alle udrednings- og behandlingsgarantier bliver droppet midlertidigt på grund af akut personalemangel.

- Der er påtrængende behov for politisk og ledelsesmæssig vilje og evne til gennemtænkt og systematisk prioritering og systematisk prioritering af, hvilke ydelser der skal leveres til hvem i det danske sundhedsvæsen, skriver lægeforeningerne.

Overlægeforeningen har tidligere slået på tromme for, at behandlingsgarantien midlertidigt skal suspenderes.

Det går ud ver børn og ældre, der ikke har andre muligheder

Ifølge landets kirurger er der ingen hurtig løsning på problemerne, og en suspendering af behandlingsgarantien er kun et plaster på såret på den korte bane.

Jens Hillingsø fremhæver, at den nuværende situation i sundhedsvæsenet på den mellemlange bane blandt andet kræver, at andre personalegrupper bliver uddannet til at varetage sygeplejerskernes arbejde.

- På den helt lange bane bliver vi nødt til at lave en benhård prioritering og måske også opdele behandlingsgarantien, så den bliver mere nuanceret og ikke bliver smurt ud over alt - lave beskyttende foranstaltninger for de sårbare patienter, siger han.

For den manglende kapacitet går nemlig lige nu ud over de patienter, som ikke har andre behandlingstilbud end det offentlige, lyder det.

- Det er børn og ældre og patienter med lidelser, der kun kan behandles i det offentlige. Dem går det allerede ud over nu, fordi vi jo prioriterer netop de patienter med livstruende hjertesygdomme og kræftsygdomme, som har andre garantier, samt de akutte, siger Jens Hillingsø.

Hvilken patient skal lægerne vælge?

Også lægerne på landets intensivafdelinger er i en situation, hvor de skal vælge mellem patienterne.

Det oplyser Christian Wamberg, der er formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin og blandt de 14 læger, der har skrevet under på kirurgernes opråb.

Han efterlyser i Politiken torsdag en detaljeret manual fra sundhedsmyndighederne: Hvad skal lægerne gøre, hvis der kun er en ledig seng tilbage, men der er to patienter, der er lige syge og begge har brug for at blive lagt i respirator.

- Vi frygter at komme i en situation, hvor vi på grund af kapacitetsmangel må afvise patienter på intensiv, som vi i en anden situation ville have modtaget. Altså hvor vi må vælge mellem patienter, ud fra hvem der har bedst chance for at overleve, siger han.