Coronavirus

Ekspert forventer forsamlingsloft - men det er næppe nok til at få smitten under kontrol, mener han

Enhedslisten og SF er klar til at indføre forsamlingsloft for at dæmme op for coronasmitten. Venstre og Konservative forholder sig afventende.

Den nye Omikron-variant har sat fart i smittespredningen, og fredag formiddag mødes Folketingets sundhedsordførere virtuelt for at diskutere situationen.

En situation, som Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionssygdomme, frygter, kan være svær at gøre noget ved frem mod jul.

- Vi har en epidemi under kraftig udvikling, og det er svært at se, vi kan få kontrol over det i løbet af de kommende 14 dage.

Torsdag aften skrev statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook, at nye tiltag er nødvendige for at bryde smittekæder.

Og Eskild Petersen forventer, at et af de tiltag vil være et forsamlingsloft i det offentlige rum.

- Et forsamlingsloft kan måske bremse smitten, hvis vi er rigtig heldige. Vi skal ikke have nogen superspredningstilfælde, hvor flere hundrede mennesker samles og bliver smittede.

Også Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, mener, at større forsamlinger bør begrænses:

- Det ville være logisk at gribe ind overfor store forsamlinger, sagde han torsdag aften til TV 2.

EL og SF bakker op om flere restriktioner

Sidste uge indførte regeringen en række nye restriktioner, der blandt andet lukkede dele af nattelivet og sendte skoleelever hjem. Men den voldsomme stigning i Omikron-tilfælde er så markant, at Enhedslisten er klar til at støtte flere restriktioner, siger partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund, til TV 2.

- Det kunne være yderligere restriktioner i nattelivet, et forsamlingsloft i det offentlige rum og selvfølgelig nogle anbefalinger til, hvor mange vi kan være sammen privat, nu hvor vi går ind i en periode, hvor mange mødes på tværs af regioner og generationer.

Også SF's formand, Pia Olsen Dyhr, fremhæver forsamlingsloftet som et sted, der skal sættes ind.

På Twitter skriver hun, at "det haster".

Venstre og Konservative er afventende

Før Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, vil forholde sig til, om der skal indføres yderligere restriktioner - og i så fald hvilke - vil han høre myndighedernes anbefalinger.

- Vi lytter til sundhedsmyndighederne og tager det seriøst, når de siger, der er behov for smittereducerende tiltag, siger han til Ritzau.

Også hos Konservative er man afventende i forhold til at indføre markante coronarestriktioner. Sundhedsordfører Per Larsen siger til Ritzau, at han mener, vi på mange måder 'står et rigtig godt sted'.

- Vi har høje smittetal, men hospitalsvæsnet er ikke på samme måde blevet presset de seneste dage, siger partiets sundhedsordfører, Per Larsen.

Folketingets sundhedsordførere mødes virtuelt klokken 10.45.